Objavljeno u Nacionalu br. 771, 2010-08-24

Autor: Plamenko Cvitić

KORUŠKI TREZOR ZA PRLJAVI NOVAC IZ HRVATSKE

Tajna Sanaderova fonda vodi prema dvorcu-bordelu

CHRISTIAN RAUSCHER, bivši šef riznice Hypo banke, progovorio je na austrijskoj televiziji o trezoru za prljavi novac iz Hrvatske koji je postojao u koruškom dvorcu

DVORAC FREYENTHURN
Nedaleko od Klagenfurta nekad je bila tajna filijala
za klijente Hypo banke iz Hrvatske i Italije, danas je u njemu skupi bordel Club BabylonDVORAC FREYENTHURN Nedaleko od Klagenfurta nekad je bila tajna filijala za klijente Hypo banke iz Hrvatske i Italije, danas je u njemu skupi bordel Club BabylonU misterioznom dvorcu-bordelu Freyenthurn pokraj Klagenfurta godinama je bila smještena tajna filijala Hypo banke namijenjena isključivo za sumnjive klijente iz Hrvatske i Italije. Taj dvorac, koji je danas Babylon Club, luksuzni bordel za VIP klijentelu smješten je u šumi pokraj jezera Wörther, u zapadnom predgrađu Klagenfurta, desetak kilometara udaljen od klagenfurtske zračne luke, koja je bila glavna karika u transferu opranog novca iz Hrvatske u Lihtenštajn.

O svemu tome prije nekoliko dana je na austrijskoj državnoj televiziji ÖRF javno progovorio Christian Rauscher, bivši šef Financijskog odjela Hypo banke, odnosno čovjek koji je od 1999. do 2005. godine kao voditelj riznice bio zadužen za sve poslove s hrvatskim državljanima. Osim nekolicine hrvatskih poduzetnika, koji su svoje bankovne poslove obavljali u diskreciji dvorca Freyenthurn, Rausscher je dao naslutiti da bi vrlo uskoro mogao progovoriti i o sumnjivim vezama uprave Hypo banke s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, a možda i o tajnom novčanom fondu koji se već godinama povezuje sa Sanaderom.


A MNOGI MUTNI POSLOVI vezani uz Hypo banku i njezino poslovanje u Hrvatskoj godinama su se odvijali u Freyenthurnu. Taj je dvorac, sagrađen 1541. godine, kroz stoljeća često mijenjao vlasnike, a jedan od njegovih posljednjih vlasnika početkom devedesetih zapao je u financijske teškoće iz kojih se nije uspio izvući ni uz kredite Hypo banke. Tako je nakon njegova stečaja 1994. godine cijeli dvorac prešao u vlasništvo Hypo banke, čiji su čelni ljudi imali vrlo neobične planove u vezi s dvorcem. Unutar Freyenthurna uprava Hypo banke osmislila je pravu malu tajnovitu filijalu banke, koja je sadržavala sve potrebno za posebne klijente: šalter, savjetodavni centar i veliki trezor iz kojeg se novac isplaćivao, ili pohranjivao prije no što bi posebnim privatnim tajnim letovima bio prebacivan u Lihtenštajn. Budući da je dvorac bio okružen gustom šumom i smješten je izvan centra Klagenfurta, mnogi klijenti Hypo banke mogli su ondje obavljati poslove u potpunoj tajnosti, što je očito i bio glavni cilj čelnika Hypo banke.

IAKO JE U SVOM prošlotjednom televizijskom intervjuu Christian Rauscher otkrio dosad itekako nepoznatu namjenu dvorca Freyenthurn, tom prilikom nije otkrio imena hrvatskih klijenata koji su ondje navraćali, kao ni to kad je poslovnicu banke zamijenio luksuzni bordel, odnosno jesu li neko vrijeme banka i bordel dijelili zajednički prostor. Zbog toga je nemoguće utvrditi je li, primjerice, talijanski premijer Silvio Berlusconi, za kojeg su neki austrijski mediji spomenuli da je također potajno navraćao u dvorac Freyenturn, ondje dolazio zbog bankarskih ili drugih poslova. Neki Nacionalovi izvori ističu da je Freyenthurn zbog svoje diskrecije godinama bio omiljena destinacija i nekih poznatijih Hrvata i hrvatske poslovne elite, a navodno se ondje znao zabavljati i gradonačelnik jednog većeg hrvatskog grada. Danas je, međutim, ponudu Babylon kluba kojem je vlasnik jedan Talijan moguće naći i na internetskoj stranici: ulaznica stoji 130 eura, jedan sat korištenja sobe stoji 250 eura, a “druženje s djevojkom” se dodatno naplaćuje 200 eura po satu. U intervjuu za austrijski ÖRF bivši šef financija Hypo banke Christian Rauscher je spominjanjem dvorca Freyenthurn dao naslutiti da mnogo zna o tajnim poslovima Hypo banke te da je o njima spreman i govoriti. To je iznenadilo mnoge u Austriji koji su znali da je sve dosad Rauscher u više navrata odbijao govoriti o tome što zna o mutnim poslovima Hypo banke, a tako se držao i na ispitivanju pred parlamentarnim povjerenstvom 2007. godine. Danas, tri godine kasnije Rauscher je očito odlučio pričati, pa se vjeruje da bi mogao javnosti ili istražiteljima otkriti i neke kontroverzne detalje iz vlastitog života: primjerice, mogao bi napokon objasniti nikad razjašnjeni događaj koji se zbio 17. siječnja 2005. godine kad se na vratima svog doma pojavio sav krvav.

IVO SANADER
Ime bivšeg premijera
ovih je dana prvi
put spomenuto na
austrijskoj državnoj
televiziji u kontekstu
istrage u aferi HypoIVO SANADER Ime bivšeg premijera ovih je dana prvi put spomenuto na austrijskoj državnoj televiziji u kontekstu istrage u aferi HypoPOLICAJCIMA KOJI SU ga ubrzo odveli u bolnicu samo je kazao da su ga pretukli neki Hrvati, no pritom im je odbijao pokazati što se nalazi u misterioznom crnom kovčegu koji je grčevito držao u rukama sve dok nisu došla dva pripadnika Hypova osiguranja kojima je napokon predao kovčeg. Nedugo nakon tog događaja Rauscher je povukao svoju izjavu koju je prvobitno dao policiji, pa je nova verzija glasila da se sam ozlijedio, no još tada su kružile glasine da su se u tajnovitom kovčegu nalazili novac i dragulji važnog hrvatskog vojnog dužnosnika, a da su Rauschera prebili neki hrvatski klijenti Hypo banke. Sljedeći misteriozni događaji vezani uz Rauschera zbili su se tijekom 2006. godine kad je odlučio otići iz Hypo banke. Tada se suočio s brojnim prijetnjama koje nikad nije službeno prijavio, no nedavno je otkriveno da su i one bile povezane s Hrvatskom: “Ako ti padne na pamet da progovoriš o bilo čemu, mi ćemo znati kako reagirati”, a to se navodno odnosilo na njegova saznanja o vezama čelnika Hypo banke s Ivom Sanaderom i Vladimirom Zagorcem. U konačnici, Rauscher je navodno bio detaljno upoznat i s nikad do kraja razjašnjenom pričom o tzv. Sanaderovu fondu u Hypo banci, odnosno o novcu kojim je Ivo Sanader navodno raspolagao još od početka devedesetih. Prema nekim navodima, taj je fond premašivao 140 milijuna eura, a zapravo je bio kombinacija novca koji je hrvatska država koristila za kupnju oružja, ali i sredstava koja su Sanaderu bila isplaćivana kao provizija za ulazak Hypo banke u Hrvatsku i za svaki veći projekt koji je banka tijekom godina pokretala u Hrvatskoj. Kad je tijekom 2007. godine pokrenuta istraga pred austrijskim parlamentarnim povjerenstvom, Christian Rauscher bio je potpuno drugačiji nego danas: na sva pitanja o pranju novca i poslovima u Hrvatskoj branio se šutnjom i pozivao se na obvezu čuvanja poslovne tajne. Utoliko je mnogima još i čudnije da je prije nekoliko dana pristao dati intervju državnoj televiziji. Doduše, u intervjuu je bio sniman s leđa i nije mu bio otkriven identitet, no sigurno je bio svjestan činjenice da će novinari a i mnogi drugi vrlo brzo shvatiti da je upravo on taj krunski svjedok austrijskog tužiteljstva. On je na austrijskoj televiziji vrlo samouvjereno govorio o bivšem hrvatskom premijeru, a budući da nije bio sitni šalterski službenik banke, nego pravi insajder koji zna mnogo tajnih podataka, očito bi o mnogim stvarima mogao reći i puno više. Za njega se već godinama zna da je godinama bio zadužen za mnoge poslove banke s Hrvatskom i da vrlo vjerojatno ima saznanja o nikad raščišćenim vezama Ive Sanadera s Hypo bankom, njezinim ulaskom u Hrvatsku i sumnjivim, odnosno itekako rizičnim kreditnim plasmanima u Hrvatskoj zbog kojih već dulje vrijeme u Austriji traju službene istrage.

SILVIO BERLUSCONI
Talijanski premijer
posjećivao je dvorac
Freyenthurn; ne zna
se je li to činio zbog
financijskih ili drugih
usluga koje se u
njemu nudeSILVIO BERLUSCONI Talijanski premijer posjećivao je dvorac Freyenthurn; ne zna se je li to činio zbog financijskih ili drugih usluga koje se u njemu nudeU CIJELOM SLUČAJU važno je znati da Rauscherov prošlotjedni nastup na austrijskoj državnoj televiziji nije bio njegov osobni, iracionalni čin, nego je puno vjerojatnije riječ o strategiji austrijskog tužiteljstva koje je tim intervjuom željelo poslati određenu poruku: austrijskoj javnosti da istraga i dalje traje, te da se odnedavno usmjerila u pravcu vrlo konkretnih osoba, između ostalog i prema bivšem hrvatskom premijeru. Isto tako, Rauscherovim istupom poslana je poruka i Wolfgangu Kultereru da je tužiteljstvo već dobilo od Rauschera dosta detalja koji ga inkriminiraju, što bi Kulterera moglo potaknuti na suradnju. Prema nekim izvorima, to bi mogla biti i poruka Günteru Striedingeru koji se zasad još nalazi na slobodi, a u konačnici i svim ostalim akterima afere Hypo koji dosad nisu otkrivali sve što znaju.

SAMO NEKOLIKO SATI nakon emisije na državnoj televiziji, austrijski mediji “provalili” su identitet intervjuirane osobe i otkrili da je riječ o Rauscheru, čiji bi iskazi mogli biti jako štetni za bivšeg hrvatskog premijera. Osim njega, Sanaderu je u Austriji moguća prijetnja i Wolfgang Kulterer. Njegovo nedavno uhićenje ponovno je otvorilo česte spekulacije da će u zamjenu za blaži tretman pri odmjeravanju kazne napokon progovoriti o sumnjivim poslovima Hypo banke u Hrvatskoj i prokazati Ivu Sanadera. Pojednostavljeno, čini se da su se i Kulterer i Rauscher našli u situaciji da su austrijski istražni organi prikupili dovoljno dokaza protiv njih, pa im je sugerirano da bi svoj status mogli poboljšati samo ako pomognu u raspetljavanju afere Hypo, odnosno ako prokažu ostale sudionike mutnih poslova u zemljama bivše Jugoslavije. U kontekstu Hrvatske, ime bivšeg hrvatskog premijera očito je vrlo visoko na ljestvici istražitelja, čega je očito svjestan i sam Sanader, koji je sredinom prošlog tjedna iz Kalifornije, navodno s godišnjeg odmora, napisao priopćenje kojim je Austrijance pokušao uvjeriti u svoju nevinost.

USLUGE PROSTITUTKI
u Babylonu s najmom sobe stoje oko 500 eura na sat, a navodno ga posjećuju mnogi bogati HrvatiUSLUGE PROSTITUTKI u Babylonu s najmom sobe stoje oko 500 eura na sat, a navodno ga posjećuju mnogi bogati HrvatiWOLFGANG KULTERER, bivši predsjednik uprave Hypo Grupe Alpe Adria na meti austrijskih istražitelja našao se još 2006. kad je odstupio s čelne funkcije u banci. Ubrzo je protiv njega podignuta optužnica zbog lažiranja bilanci banke, no on se nagodio s tužiteljstvom, pa je u konačnici izbjegao zatvor i morao je samo platiti novčanu kaznu. Zauzvrat je istražiteljima pristao pomoći u rasvjetljavanju svih mutnih zbivanja unutar poslovanja Hypo banke, no nedavno je očito zaključio da je najsigurniji ako iz Austrije pobjegne u Veliku Britaniju. Tako je posljednjih nekoliko mjeseci, u jeku istraga oko Hypo banke, Kulterer pokušavao prodati svoj stan u centru Klagenfurta i potajno se pripremao za bijeg iz zemlje, no policija mu je pomrsila planove: u petak 13. kolovoza uhićen je u garaži svoje zgrade, a policija je među njegovim stvarima pronašla i 140.000 eura gotovine s kojom je navodno namjeravao pobjeći iz Austrije. Otkako je u pritvoru, Kulterer se navodno suočio s novim, dodatnim optužbama protiv sebe, pa je sve izvjesnije da će s tužiteljstvom ponovno pokušati sklopiti nagodbu, no ovoga puta će ulog sigurno morati biti veći: po svemu sudeći, morat će detaljno razotkriti i dosad nepoznate detalje o poslovanju Hypo banke u Hrvatskoj, a u austrijskim poslovnim krugovima već se dulje vrijeme spekulira da bi Kulterer mogao istražiteljima mnogo reći i o Ivi Sanaderu, pa čak i o nekim privatnim Sanaderovim troškovima koje je Hypo banka bespogovorno pokrivala.

KAKO GOD BILO, može se očekivati da će u danima i tjednima koji slijede austrijski istražitelji sve detaljnije rasvjetljavati poslove Hypo banke u Hrvatskoj, a u tome je, po svemu sudeći, nezaobilazna bila uloga bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, koji bi, što je zanimljiva koincidencija, sljedećeg ponedjeljka trebao gostovati na Europskom forumu u austrijskom Alpbachu. Budući da austrijski istražitelji pokazuju jasnu namjeru da svoj posao dovrše do kraja, a da se njegovo ime posljednjih dana na austrijskoj državnoj televiziji spominje u vezi s kriminalom, možda Ivi Sanaderu ne bi bilo odveć mudro da sljedećeg vikenda doputuje u Austriju. Jer, možda je neki austrijski Mladen Bajić brži od hrvatskog.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
4/1/09

miroljubiv, 24.08.10. 13:18

Veže li se još išta pozitivnog uz Sanadera osim homoseksualizma,bordela,lopovluka,pranja novca,otimačina itd. itd. itd. glasajmo i dalje za krade-homo ....


registracija
8/7/09

bankar, 27.08.10. 13:45

hihi katolik konzerva hahaah


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika