Objavljeno u Nacionalu br. 771, 2010-08-24

Autor: Kristina Gaćarić

RAZMJENA OBRAZOVNIH ISKUSTAVA

Predstavnici japanske fondacije posjetili zagrebačku Montessori školu

GOSTI IZ JAPANA sa zaposlenicima zagrebačke
Montessori školeGOSTI IZ JAPANA sa zaposlenicima zagrebačke Montessori školeOsnovnu Montessori školu "Barunica Dedee Vranyczany" u Zagrebu u ponedjeljak 23. kolovoza posjetili su predstavnici Fondacije za promociju i zaklade privatnih škola iz Japana. Kako je za Nacional objasnila Narcisa Buczynski, ravnateljica Osnovne Montessori škole, japanska fondacija ima tradiciju dugu 60 godina, a osnovna im je svrha da privatnim školama osiguraju sve što im je potrebno, od plaća za nastavnike pa do njihovih mirovina.

"Ono što je predstavnike fondacije dovelo u Hrvatsku želja je da steknu uvid u to kako funkcioniraju privatni edukacijski sustavi u zemljama u tranziciji kao što je Hrvatska, na kojem su stupnju razvoja, kako funkcionira menadžment u privatnim školama i kako se nastavnici educiraju za rad u takvim školama. Također ih je interesiralo kako je kod nas raspoređen sustav obrazovanja. Primjerice, u Japanu je sličan kao u Nizozemskoj gdje osnovno školovanje traje šest godina, a srednjoškolsko isto toliko", objasnila je Narcisa Buczynski.

Članovi Fondacije sastavljeni od odgajatelja iz dječjih vrtića, nastavnika osnovnih i srednjih škola te predstavnika sveučilišta iz cijelog Japana obišli su Osnovnu Montessori školu, a domaćini su im detaljno objasnili sve aspekte hrvatskog sustava privatnog obrazovanja.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika