Objavljeno u Nacionalu br. 771, 2010-08-24

Autor: Berislav Jelinić

NJEMAČKA POLICIJA PROTIV HRVATSKE NOGOMETNE MAFIJE

Stiže tajni svjedok protiv braće Mamić

NJEMAČKI ISTRAŽITELJI odlučili su u Zagreb poslati zaštićenog svjedoka čiji bi iskaz trebao biti dovoljan dokaz o sudjelovanju braćeMamić u namještanju utkamica

ZORAN I ZDRAVKO
MAMIĆ Pod pritiskom istražitelja: već
ovog tjedna u Zagreb bi trebao stići svjedok koji ih tereti za
namještanje utakmicaZORAN I ZDRAVKO MAMIĆ Pod pritiskom istražitelja: već ovog tjedna u Zagreb bi trebao stići svjedok koji ih tereti za namještanje utakmicaUskoro će početi nova faza obračuna s kladioničarskom mafijom u hrvatskom nogometu. Njemačka policija počela je s puno više povjerenja surađivati s hrvatskom policijom na razotkrivanju hrvatskog kraka kladioničarske mafije, doznao je Nacional od upućenih njemačkih izvora. To znači da će u Hrvatsku uskoro stići prvi konkretni dokazi koji će hrvatskoj policiji i Uskoku pomoći da procesuiraju osobe osumnjičene za namještanje nogometnih utakmica.


UPUĆENI NJEMAČKI IZVORI potvrdili su za Nacional da bi možda već ovog tjedna u Hrvatsku trebali stići dokazi da su Zdravko i Zoran Mamić sudjelovali u namještanju utakmice koju je zagrebački nogometni klub Dinamo igrao protiv londonskog Arsenala u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Navodno se radi o zaštićenom svjedoku do kojeg su zajedničkim radom došli istražitelji Uefe i njemačke policije. Tvrdi se da je taj svjedok pod zaštitom njemačke policije, da bi u Zagrebu trebao dati iskaz u potpunoj tajnosti i da bi odmah potom trebao biti vraćen u Njemačku. “Ono što je ta osoba već ispričala njemačkoj policiji moralo bi u Hrvatskoj biti dovoljno za kvalitetno procesuiranje osumnjičenika. Ako Uskok od njega uzme iskaz u propisanoj formi, sukladno novom Zakonu o kaznenom postupku, taj bi iskaz trebao biti dovoljan dokaz na sudu. Čvrsta je to priča, na temelju koje bi ubrzo trebala uslijediti nova uhićenja”, izjavio je za Nacional upućeni njemački izvor. Isti izvor tvrdi da je mjerodavnim hrvatskim institucijama načelno već poznat sadržaj iskaza koji bi zaštićeni svjedok trebao dati u Zagrebu. Sporna utakmica između Dinama i Arsenala odigrana je početkom kolovoza 2006. u Zagrebu u trećem pretkolu Lige prvaka. Pred 35.000 gledatelja Dinamo je sve do 63. minute igrao ravnopravno s Arsenalom, ali je u toj minuti Cesc Fabregas, poznati španjolski nogometaš koji nastupa za Arsenal, postigao prvi gol. Dvije minute kasnije nizozemski nogometaš Arsenala Robin Van Persie postigao je i drugi gol, a u 79. minuti Fabregas je zabio svoj drugi pogodak i Dinamo je izgubio s 0:3. Danima se nakon utakmice prepričavalo kako je golman Dinama Ivan Turina začuđujuće nespretno primio druga dva gola. Nacionalov izvor tvrdi da su čelnici Dinama utjecali na neke igrače da odigraju lošije u drugom poluvremenu, jer su procijenili da Dinamo ionako neće moći eliminirati Arsenal. Nacionalov izvor tvrdi da su za namještanje tog rezultata osumnjičeni i Zdravko i Zoran Mamić, koji je tada još bio aktivni igrač Dinama i igrao u toj utakmici.

ZORAN MAMIĆ pod velikim je pritiskom i nakon što je Uefa otkrila da je jedan od osumnjičenih da je potkupio suca Brunu Marića kako bi osigurao da Dinamo pobijedi Hajduk u prvoj utakmici finala Kupa Hrvatske 13. svibnja 2009. Dinamo je u toj utakmici pobijedio s 3:0, a Marić je u prvom poluvremenu isključio dva igrača Hajduka i svirao kazneni udarac za Dinamo. Sportske novosti objavile su dokumente njemačke policije na temelju kojih se može sumnjati da je u namještanju sudjelovalo više ljudi, uključujući i Antu Šapinu, protagonista kladioničarskih afera koje su potresle svjetski nogomet. Pritisak na braću Mamić pojačava se od sredine prošlog tjedna kad je u Hrvatsku u svojstvu savjetnika Uefe stigao Robin Bokšić, koji je u prostorijama Hrvatskog nogometnog saveza razgovarao s Brunom Marićem. Izvori bliski Hrvatskom nogometnom savezu ispričali su za Nacional da su Bokšić i Marić razgovarali 75 minuta. Isti izvori tvrde da je Bokšić Mariću pokazao dodatne informacije kojima raspolaže njemačka policija kad je u pitanju ta utakmica i sugerirao mu da je za njega bolje da surađuje s Uefom. Marić nije odmah odgovorio na njegovu ponudu, ali se iz onoga što je ispričao Bokšiću moglo zaključiti da je gotovo u smrtnom strahu od Zdravka Mamića. Marić se boji da bi Mamić svojim utjecajem na sudačku organizaciju u Hrvatskoj mogao uništiti njegovu karijeru. Ubrzo potom Marić je samoinicijativno zatražio da ga Hrvatski nogometni savez suspendira dok se slučaj ne okonča, a zamrznuo je i članstvo u HDZ-u. Rekao je i da iz poštovanja prema tijelima koja istražuju postupak neće javno ništa komentirati, a potom se jako uzbudio kad su objavljene tvrdnje da je već pristao govoriti protiv Zorana Mamića. Sve to pokazuje da on vjerojatno ipak počinje razmišljati o suradnji s Uefom, a i s hrvatskom policijom. To potvrđuje i isprazna konferencija za novinare koju je Marić u ponedjeljak održao u zagrebačkom hotelu Westin.

RAZGOVOR S CVRKOM I SREBRIĆEM Dvojica dužnosnika HNS-a razgovarala su
sa savjetnikom Uefe
Bokšićem oko 80
minuta, a razgovor je
bio jako neugodan za
obojicu haenesovacaRAZGOVOR S CVRKOM I SREBRIĆEM Dvojica dužnosnika HNS-a razgovarala su sa savjetnikom Uefe Bokšićem oko 80 minuta, a razgovor je bio jako neugodan za obojicu haenesovacaNAKON RAZGOVORA s Brunom Marićem Robin Bokšić je još 80-ak minuta razgovarao s glavnim tajnikom HNS-a Zorislavom Srebrićem i vanjskim suradnikom HNS-a Zoranom Cvrkom. Nakon tog razgovora HNS je napokon prekinuo dio svojih manipulacija i priznao da su i Zoran Mamić i Bruno Marić osumnjičenici, a ne samo svjedoci u slučaju koji zanima Uefu. Razgovor Bokšića sa Srebrićem i Cvrkom bio je vrlo neugodan za potonju dvojicu. Dijelom se i zato predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković javno požalio zašto razgovor s Brunom Marićem nije obavljen u prostorijama Uefe. Dolazak Bokšića u prostorije HNS-a dosad je najveći udarac Vlatku Markoviću i Zorislavu Srebriću, koji već mjesecima zataškavaju sve napore Uefe da se obračuna s hrvatskim krakom kladioničarske mafije. Moguće je da to rade dijelom i zato što Mamić iskorištava svoj ogroman utjecaj u nogometnom miljeu kako bi zaštitio Markovića od splitskog lobija koji ga opravdano želi smijeniti s čelne funkcije u HNS-u.

UPUĆENI NJEMAČKI IZVORI ispričali su za Nacional da će nakon novog vala uhićenja u kladioničarskoj aferi početi i konačni obračun Uefe s Vlatkom Markovićem i Zorislavom Srebrićem. Marković je prošlog tjedna najavio da će o svemu razgovarati s predsjednikom Uefe Michelom Platinijem, a da je počeo potpuno gubiti kontrolu, svjedoči i njegova subotnja izjava da će “pojesti govno” ako je Zoran Mamić kriv za ono što mu se stavlja na teret. Njemački izvori ispričali su za Nacional da bi za Markovića bilo najbolje kad se u dogledno vrijeme uopće ne bi čuo s Platinijem, jer bi mu Platini vrlo plastično mogao objasniti zašto će Uefa od njega i Srebrića najvjerojatnije vrlo brzo diskretno zatražiti bezuvjetni odlazak. Dolazak Robina Bokšića u Zagreb uznemirio je i braću Mamić. Zoran Mamić cijelo je subotnje prijepodne pokušavao uspostaviti kontakt s istražiteljima Uefe. Uspjelo mu je rano popodne. U razgovoru s jednim dužnosnikom Uefe (identitet poznat redakciji Nacionala) Mamić je ponovo arogantno pričao o svojoj nevinosti, ali je i napao Robina Bokšića. Zoran Mamić navodno je ispričao dužnosniku Uefe da je Bokšić korumpirani njemački policajac. Njemački izvori ispričali su za Nacional da je dužnosnik Uefe Mamiću odgovorio otprilike ovako: “Ako je Bokšić korumpiran, zašto onda inzistira na spornim utakmicama u Hrvatskoj?” Navodno je Zoran Mamić u tom razgovoru izgovorio još neke neprimjerene stvari o Bokšiću, koje su u Uefi doživjeli kao prijetnje. Njemački izvori tvrde da su dužnosnici Uefe te prijetnje prijavili i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

BRUNO MARIĆ, sudac pod sumnjom
Uefe za namještanje utkamice, održao je
presicu da se obrani od tvrdnji prema kojima surađuje s istražiteljimaBRUNO MARIĆ, sudac pod sumnjom Uefe za namještanje utkamice, održao je presicu da se obrani od tvrdnji prema kojima surađuje s istražiteljimaROBIN BOKŠIĆ rođen je u Njemačkoj i ondje živi, a roditelji su mu iz Hercegovine. Savjetnik je istražitelja Uefe koji se bave kladioničarskom aferom. U tom je statusu zato što tematiku namještanja utakmica u najmanju ruku dobro poznaje. Bokšić se poznaje s braćom Mamić još iz vremena kad nije surađivao s Uefom, pa to najviše zabrinjava braću Mamić. Bokšić je prošlog četvrtka u Splitu bio na utakmici između Hajduka i Uniree. Zajedno s još nekoliko istražitelja Uefe pokušavao je rekonstruirati jesu li točne indicije da je nekolicina igrača Uniree trebala primiti milijun eura da odigra lošije i da Hajduk pobijedi. Izvori bliski Uefi ispričali su za Nacional da nitko iz splitskog Hajduka s tim pokušajem namještanja rezultata nema nikakve veze, nego da se s treće strane pokušalo potkupiti rumunjske igrače, koji već mjesecima nisu primili plaću. Istražitelji Uefe zamijetili su uoči te utakmice brojne sumnjive uplate u nekim kineskim kladionicama. Istražitelji Uefe sumnjaju da su namještene još najmanje četiri utakmice Dinama u međunarodnim natjecanjima. Među njima je i utakmica prvog kola Europske lige u kojoj su se u Temišvaru 1. listopada 2009. susreli Timisoara i Dinamo. U toj je utakmici Dinamo glatko pobijedio s 3:0. Nakon utakmice kapetan domaće momčadi Dan Alexa ustvrdio je da mu se netko iz Dinama obratio preko posrednika, rumunjskog suca Sorina Altmaiera, i ponudio mu da za 500.000 eura skrivi kazneni udarac u korist Dinama. Alexa je to prijavio vodstvu Timisoare, a vlasnik kluba Marian Iancu najavio je da će od Uefe zatražiti istragu o tom slučaju. Direktor Dinama Damir Vrbanović te je optužbe tada nazvao običnim budalaštinama. Izvori bliski Uefi ispričali su za Nacional da je Dan Alexa dva puta davao iskaz istražiteljima Uefe o tom slučaju i da je puno detaljnije nego medijima ispričao što se događalo uoči te sporne utakmice.

SUMNJA SE DA JE namještena i utakmica posljednjeg kola zimskog dijela Europske lige u prosincu 2009. Uoči tog kola još se uvijek Dinamo mogao plasirati u proljetni nastavak Europske lige, ali morao je pobijediti Timisoaru, a usto je i nizozemski Ajax morao pobijediti belgijski Anderlecht. Da je Anderlecht pobijedio Ajax u gostima, a Dinamo Timisoaru u Zagrebu, Dinamu ta pobjeda ništa ne bi značila. Problem je za Dinamo bio taj što je Ajax već uoči tog kola i teoretski osigurao prolaz u daljnje natjecanje, pa nije tu utakmicu protiv Anderlechta odigrao u najjačem sastavu. Anderlecht je s lakoćom pobijedio Ajax u gostima s 3:0. Dinamo je protiv Timisoare igrao potpuno ravnopravno, ali je utakmicu izgubio u zadnjih 20-ak minuta kad je već bilo jasno da će ispasti iz daljnjeg natjecanja čak ako i pobijedi. Nacionalov izvor tvrdi da su Dinamovi čelnici utjecali na neke igrače da klub potkraj utakmice izgubi, što se i dogodilo. Navodno su istražitelji Uefe rekonstruirali telefonske razgovore nekih čelnika Dinama s osobama u inozemstvu, koje su se potom kladile u Aziji na poraz Dinama.

PRIKRIVENI ISTRAŽITELJI UEFE još su u ožujku 2009. raspolagali informacijama da Zdravko i Zoran Mamić u Austriju odnose stotine tisuća eura, koje su tamo predavali posrednicima, koji su taj novac uplaćivali u nekim azijskim kladionicama radi klađenja na namještene razultate. Potkraj 2009. otvorena je nova velika kladioničarska afera, nakon što su prikriveni istražitelji Uefe predali svoja saznanja njemačkoj policiji. U sklopu te akcije počela je i suradnja njemačke i hrvatske policije, koja je dosad već rezultirala uhićenjima većeg broja pojedinaca uključenih u namještanje utakmica u Hrvatskoj. Ta se suradnja sada počela širiti i prema utakmicama Dinama za koje se također sumnja da su bile namještene. U nastavku te akcije Uefa je otkrila da se sumnja i na Zorana Mamića, a slučaj je izazvao veliku pozornost javnosti i zato što su te informacije iz Uefe dostavljene Sportskim novostima, koje su dotad bile gotovo nezainteresirane za bilo kakvo pisanje o ozbiljnim problemima u hrvatskom sportu. Nastavak te afere najviše je uznemirio Zdravka Mamića, koji je posve izgubio kontrolu i zaratio s većinom hrvatskih izdavačkih kuća. Zbog njega navijači bojkotiraju utakmice Dinama, sponzori klubu okreću leđa, a policija strahuje za njegov život zbog nepoznatih mračnih tajni iz sfere njegova netransparentnog trgovanja nogometašima. U takvom ozračju mjerodavne hrvatske institucije očekuju nove ozbiljne dokaze iz Njemačke, koji bi mogli inicirati novi val čišćenja mračnih tajni hrvatskog nogometa.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 25.08.10. 18:52

Sa Robishom su namijestali utakmice, A Robin je provokator i inspektor.


registracija
29/11/09

Ivis, 25.08.10. 18:52

Sa Robishom su namijestali utakmice, A Robin je provokator i inspektor.


registracija
27/8/10

sebigs, 27.08.10. 19:40

Kakva ste vi hrpa nadrinovinara, pa u tom članku nema ni trunke istine kao i u većini vaših članaka. Do sada sam redovito kupovao vaš tjednik ali više neću, prevršili ste mjeru, standardno objavljujete neistine od tobožnjih izvora koji su u stvari varalice. Pa u ovom članku pišete što će sve Platini reći Markoviću, kako će ga oprati i zatražiti smjenu vodstva HNS-a a ono puk pa on predade istragu Markoviću i HNS-u a kaže da ni taj Bokšić nema veze sa UEFA,ajak vam je izvor, a vjerojatno ga i nemate nego izmišljate skandale, fujjj.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika