24.08.2010. / 09:51

Autor: Orhidea Gaura

Pobuna u požeškoj kaznionici: Zbog loših uvjeta zatvorenice odbijaju jesti

Za vrijeme zajedničkih aktivnosti, poput ručka, šetnje ili obavljanja radnih zadataka, neke zatvorenice osuđene za teža kaznena djela zlostavljaju one osuđenice kojima se bliži kraj izdržavanja kazne

Inicijatorica 'pobune' u kaznionici Dejana SlabinacInicijatorica 'pobune' u kaznionici Dejana SlabinacNezadovoljstvo tretmanom zatvorenica u Ženskoj kaznionici u Požegi, kulminiralo je pobunom koju su organizirale žene na II. zatvorenom odjelu, doznaje ekskluzivno Nacional.hr. Spontana pobuna započela je sinoć kad su zatvorenice odbile otići na spavanje dok s njima ne porazgovara upravitelj zatvora koji se već neko vrijeme, kako tvrde, oglušava na njihove molbe da sasluša njihove probleme, a danas su odlučile odbiti odlazak na ručak i sve daljnje obroke dok se ne riješe njihovi problemi.

Na tom se odjelu uglavnom nalaze žene na izdržavanju zatvorske kazne za teža kaznena djela osuđene na zatvorsku kaznu od nekoliko mjeseci do nekoliko godina zatvora i one su odvojene od žena osuđenih za najteža kaznena djela i dugogodišnje kazne zatvora koje se nalaze na I. zatvorenom odjelu i koje će ondje provesti desetak i više godina. No, za vrijeme zajedničkih aktivnosti, poput ručka, šetnje ili obavljanja radnih zadataka, neke zatvorenice osuđene za teža kaznena djela zlostavljaju one osuđenice kojima se bliži kraj izdržavanja kazne, a neke od njih čak su i u strahu za svoj život budući da su osobe koje ih zlostavljaju osuđene na kazne od 15 i 17 godina zatvora i nemaju više što izgubiti.

Kaznionica u Požegi; foto: Tomislav SmoljanovićKaznionica u Požegi; foto: Tomislav SmoljanovićNeke od osoba koje se boje za svoju sigurnost čak su i sretne što se nalaze na odvojenom zatvorenom odjelu, kako tvrde, jer su tako barem preko noći sigurne na svom odjelu. No, međusobna vrijeđanja zatvorenica samo su dio problema koji su se očito nakupili unutar jedine ženske kaznionice u Hrvatskoj. Nacional je još prije nekoliko mjeseci dobio informacije o tome kako su žene u Požegi nezadovoljne lošom prehranom, ili kako su one tvrdile, 'splačinama' koje su im servirali, a sumnjale su da bolju hranu kuharice i drugo osoblje zatvora odnosi kući. Žalile su se i na cijene u zatvorskoj kantini i nedostupnost nekih artikala, a nakon Nacionalovog upita stvari su se naglo popravile. Od tada je prošlo nekoliko mjeseci, a situacija se, barem tako tvrde zatvorenice, opet pogoršala.

One traže samo osnovni minimum svojih prava i u nenalaženju drugih rješenja odlučile su se obratiti javnosti otvorenim pismom koje citiramo u cijelosti:

Pismo zatvorenica sa II. zatvorenog odjela Ženske kaznionice u Požegi.

„Tražimo odobravanje pogodnosti prema pravilima o izdržavanju zatvorske kazne jer nitko na zatvorenom odjelu nema ni jednu pogodnost. Želimo da nam se odobri neodlazak na obroke ukoliko ne želimo jesti jer je tako u svim zatvorima osim u Ženskoj kaznionici u Požegi. Tražimo hitan dolazak unutarnje kontrole i statičara zbog lošeg stanja zgrade zatvorenog odjela koji je u devastiranom stanju i propadanju, a zgrada zatvorenog odjela je također i prenapućena, što je protuzakonito. Hrana je loša i jednolična, a kuharice i pravosudna policija odnose hranu kući. Ukinut nam je besplatni higijenski minimum, a isti se prodaje na zatvorskoj kantini. Zakinuti smo za zdravstvenu skrb na način da se tablete za živce dijele šakom i kapom, a za tablete protiv bolova moramo moliti. Trenutno je 20-ak žena pod virozom. Imamo nedovoljan broj stručnog osoblja, nemamo psihologa na kojeg imamo pravo, a mali broj djelatnika tretmana ne stigne raditi sa svima nama, što se kosi sa zakonom o izdržavanju kazne zatvora i naravno ide nama na štetu. Zbog pjevanja i smijanja, pojedine zatvorenice odvajaju se od ostalih te im se prijeti stegovnim postupcima. Žene zatvorene u samici ne dobivaju originalan dokument o njihovim pravima u samici, tijekom pokretanja stegovnih postupaka ne uzimaju se u obzir neke napisane izjave, a pojedine i nestaju.

Naglašeno je da će inicijatori ovoga biti tretirani kao pobunjenici stoga ako su ove naše molbe i traženja protuzakonite snosit ćemo odgovornost. Također naglašavamo da u kaznionici vlada nepotizam te da se rijetko tko uopće usudi suprotstaviti nadređenima u smislu iskazivanja nezadovoljstva. Zato molimo vašu pomoć.“

U Ženskoj kaznionici Požega sinoć nije bilo osobe koja je bila ovlaštena za davanje izjava, a danas su nam u upravi neslužbeno samo rekli da je sa zatvorenicama sinoć razgovarao načelnik tretmana te da će se danas ponovno s njima razgovarati i pokušati pronaći zajedničko rješenje. No, izričito su naglasili da zatvorenice imaju vrlo dobar zdravstveni tretman te ih prema potrebi odvoze na sve potrebne preglede. No, u upravi isto tako smatraju da ukoliko se neke stvari koje su u njihovoj mogućnosti mogu popraviti da nema razloga da to ne učine.

Vezane vijesti

Nađena mrtva 75-godišnjakinja, sumnja se na ubojstvo

Nađena mrtva 75-godišnjakinja, sumnja se na ubojstvo

Tijelo 75-godišnje žene nađeno je jutros oko 7,30 sati u obiteljskoj kući u hodniku iza ulaznih vrata, u naselju Poloje na kućnom broju 45 kod… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika