24.08.2010. / 11:39

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Rekordno kratko suđenje: Zemunac Kalinić u Zagrebu osuđen na 1,5 godinu zatvora

Kalinićev branitelj na kraju je zamolio sud da pri izricanju kazne uzme u obzir da je Kalinić nakon uhićenja odmah priznao kazneno djelo i da je on u Hrvatskoj do sada bio neosuđivan

Autor:
Goran Stanzl/PIXSELLAutor: Goran Stanzl/PIXSELLSuđenje Sretku Kaliniću, pripadniku tzv. zemunskog klana završeno je u rekordnom roku za 20-ak minuta na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu koji će prvostupanjsku presudu jednom od najopasnijih i najbrutalnijih srbijanskih kriminalaca zbog dviju hrvatskih putovnica koje je pribavio pomoću lažnih podataka i dokumenata objaviti u 11 sati. Kalinić je na koncu osuđen na godinu i pol dana zatvora.

Kalinić je na sud doveden pod jakim mjerama osiguranja u kombiju pravosudne policije koji su pratila dva kombija specijalne policije i policajci na motociklima. U sudnicu suca Rafaela Krešića uveden je s lisicama na rukama i nogama koje mu nisu skidane za vrijeme kratkotrajnog suđenja.

Vidjevši brojne fotoreportere u sudnici izjavio je kako ne bi došao da je znao da će ga tu slikati. Kazao je da mu je jasna optužnica a na upit osjeća li se krivim sucu je poručio "napišite što hoćete meni je svejedno" te na ponovni zahtjev suca da se očituje rekao kako se ne smatra krivim za ništa. Njegov odvjetnik Gordan Preglej zatražio je kratku stanku obrazloživši kako je Kalinićevo očitovanje suprotno od onoga što su se oni dogovorili na što je Kalinić rekao kako se ipak smatra krivim.

Obrana nije imala dokaznih prijedloga a tužiteljstvo je odustalo od saslušanja grafološkog vještaka pa je rekordno brzo završila glavna rasprava na kraju je koje je tužiteljstvo za Kalinića zatražilo 1,5 godinu zatvora, ali i ukidanje pritvora kako bi mu mogao teći pritvor koji mu je početkom kolovoza odredio zagrebački Županijski sud radi izručenja Srbiji gdje je u odsutnosti osuđen za sudjelovanje u ubojstvu premijera Zorana Đinđića 2003. na 30 godina zatvora te zbog još nekih ubojstava i otmica na 40 godina zatvora.

Kalinićev branitelj na kraju je zamolio sud da pri izricanju kazne uzme u obzir da je Kalinić nakon uhićenja odmah priznao kazneno djelo i da je on u Hrvatskoj do sada bio neosuđivan.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika