24.08.2010. / 13:23

Autor: Nacionalova redakcija

Intel i Nokia osnovali zajednički istraživački centar

"3D tehnologija mogla bi promijeniti način na koji koristimo mobilne uređaje te ga učiniti mnogo imersivnijim", izjavio je Rich Green

Novi je laboratorij dobro usklađen s platformom otvorenog koda MeeGoNovi je laboratorij dobro usklađen s platformom otvorenog koda MeeGoIntel Corporation, Nokia i Sveučilište u Ouluu službeno su otvorili Intelov i Nokijin zajednički istraživački centar. U njemu će raditi oko dvadeset i pet stručnjaka za istraživanje i razvoj. Novi će centar postati najnoviji član Intelove europske istraživačke mreže Intel Labs Europe.

Prvi zadaci novog laboratorija obuhvaćat će istraživanja vezana uz razvoj novih, privlačnih okruženja za korisnike mobilnih uređaja kojima bi se mogle iskoristiti svakim danom sve veće mogućnosti mobilnih uređaja. Stvaranjem sučelja sličnijih interakcijama u stvarnom svijetu mogu se omogućiti prirodnija i intuitivnija okruženja, slično načinu na koji su moderne igre i filmovi postali imersivniji zahvaljujući realističnoj 3D grafici.

Novi je laboratorij dobro usklađen s platformom otvorenog koda MeeGo, koju su nedavno predstavili Intel i Nokia. MeeGo nudi najveću fleksibilnost pri razvoju novih 3D okruženja na mobilnim uređajima jer će se većina istraživačkih aktivnosti u novom laboratoriju također odnositi na programsku opremu otvorenog koda.

"Budući da je Sveučilište u Ouluu usredotočeno na telekomunikacijska rješenja budućnosti te na elektroniku i fotoniku, smatrali smo ga savršenim mjestom za Intelov i Nokijin zajednički inovacijski centar", izjavio je Justin Rattner, Intelov glavni tehnološki direktor i direktor laboratorija Intel Labs.

Jedno su od potencijalnih područja istraživanja i tehnologije koje bi omogućile prikaz trodimenzionalnog holograma osobe s kojom razgovarate putem telefona, što je danas moguće samo u znanstvenofantastičnim filmovima. Korisnici će se u mobilnim okruženjima osjećati povezaniji i angažiraniji nego što je to slučaj s trenutno dostupnim metodama.

"3D tehnologija mogla bi promijeniti način na koji koristimo mobilne uređaje te ga učiniti mnogo imersivnijim", izjavio je Rich Green, viši potpredsjednik i glavni tehnološki dužnosnik u Nokiji.

"Novi laboratorij koji smo osnovali u suradnji s Intelom koristi stručna znanja s područja 3D sučelja istraživačke zajednice u Ouluu te će s vremenom postaviti važne temelje budućih mobilnih okruženja."

Laboratorij će se nalaziti u centru za internetsku izvrsnost na Sveučilištu u Ouluu te će tijesno surađivati s ouluškim laboratorijima za urbani život, koji nude jedinstveno okruženje za senzorska istraživanja, testiranja te revolucionarne tehnološke i društvene inovacije. Intelov i Nokijin zajednički istraživački centar temelji se na uspješnom modelu suradnje stručne i akademske zajednice kakva je, primjerice, ostvarena između laboratorija Intel Labs Barcelona i Katalonskog politehničkog sveučilišta u Španjolskoj, Intelova instituta za vizualno računalstvo i Sveučilišta Saarland u Njemačkoj ili pak laboratorija Intel Labs Berkeley i Kalifornijskog sveučilišta u Berkeleyju u SAD-u.

Vezane vijesti

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Prema novom Ketchumovom indeksu digitalnog življenja (Ketchum Digital Living Indeks), jednostavnost je ono što ljudi žele od pametnih telefona,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika