24.08.2010. / 14:33

Autor: Hrvoje Šimičević

D.Č.Šelebaj: Ne vrijeđam građane BiH, ja im pripadam

"Ja jednostavno ne mogu diskriminirati narod kojemu sama pripadam. To je nemoguće. Moj otac je naime podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, pa su sve optužbe protiv mene unaprijed deplasirajuće. Zapravo, ne bih se čudila da je ovo neka šira kampanja protiv mene"

Novinarka i urednica Hrvatske radiotelevizije Dijana Čuljak Šelebaj ispričala se u razgovoru za Nacional.hr svim građanima Bosne i Hercegovine koje je možebitno uvrijedila u sinoćnjem trećem Dnevniku. Ipak, kako ističe, to joj nikako nije bila namjera. Razgovarajući s gradonačelnikom Omiša Ivanom Škaričićem, HTV-ova je urednica usred sinoćnjeg Dnevnika postavila pitanje čiji je sadržaj izazvao zgražanje dijela bosanskohercegovačke i hrvatske javnost, pa je većina osvrta na njezin istup završavalo konstatacijom da se radi o notornom šovinizmu.

"Koliki vam problem u Omišu i općenito na južnom Jadranu predstavljaju jednodnevni gosti koji se spuste iz Bosne i Hercegovine, ništa ne troše, ne zauzimanju apartmane, a zapravo zauzimaju mjesto na plaži koje pritom nisu niti platili?", rekla je tako u jednom trenutku Čuljak Šelebaj. U razgovoru za Nacional.hr HTV-ova voditeljica tvrdi međutim kako se zapravo radi o čistom - nesporazumu.

Kako mogu diskriminirati narod kojem pripadam?

"Žao mi je ako se tko našao uvrijeđenim mojim istupom. Međutim, moram reći kako mi nije bila namjera nikoga vrijeđati. Radi se o tome da nisam dodatno objasnila pitanje koje sam postavila gospodinu Škaričiću. Cijeli prilog se odnosio na ekonomsku kategoriju, odnosno na efikasnost punjenja proračuna od turizma, pa smo došli na temu brojnih gosta koji dođu na jednodnevni izlet na našu obalu i pritom ponesu svoju hranu te ne potroše ništa. Dakle, moj jedini propust u ovom razgovoru bio je što sam jednostavno, zbog prijenosa uživo, uz goste iz BiH, zaboravila spomenuti i brojne građane Hrvatske, što se zapravo i podrazumijeva", rekla je za portal Nacional.hr Dijana Čuljak Šelebaj, dodajući kako se uvodna priča prije razgovora s gradonačelnikom Omiša odnosila na sve plaže u Opatiji i sjevernom Jadranu koje se naplaćuju, za razliku od južnog Jadrana gdje to nije slučaj, te da je 'samo to išla konstatirati'.

Urednica i voditeljica HTV-ovog Dnevnika sada priznaje da je mogla na bolji način formulirati ovo pitanje, a kao argument da njezina izjava nikako ne može bila šovinistička, Dijana Čuljak Šelebaj ističe svoje bosankohercegovačko podrijetlo.

Moja izjava o konclorima je čista kamilica

"Ja jednostavno ne mogu diskriminirati narod kojemu sama pripadam. To je nemoguće. Moj otac je naime podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, pa su sve optužbe protiv mene unaprijed deplasirajuće. Zapravo, ne bih se čudila da je ovo neka šira kampanja protiv mene", rekla je Dijana Čuljak Šelebaj. Na naše pitanje da li je negativna reakcija javnosti u BiH uslijedila i dijelom zbog njezine izjave iz 90-ih prema kojoj su Bošnjaci u konclogoru nedaleko od Mostara uživali 'ako ne udoban, a onda barem siguran smještaj', Čuljak Šelebaj je izjavila slijedeće:

"Uopće nije važno i zapravo nema smisla razgovarati o tome kako se izvještavalo za vrijeme Domovinskog rata. Kad bi malo pročešljali arhivu HTV-a, garantiram vam da bi naišli na svakakva čuda, prema kojima je moja izjava o Bošnjacima koju ste spomenuli čista kamilica. Evo, samo uzmite za primjer Denisa Latina, koji je kao tadašnji dopisnik tvrdio da su Srbi po Krajini palili vlastite kuće i za to optuživali hrvatsku vojsku", 'poentirala je na kraju ove priče Dijana Čuljak Šelebaj.

Vezane vijesti

Izvanredni otkaz za Dijanu Čuljak ili će Uprava HRT-a odgovarati

Izvanredni otkaz za Dijanu Čuljak ili će Uprava HRT-a odgovarati

Nakon što je u Večernjem listu objavljen intervju s Dijanom Čuljak Šelebaj, a u kojem ona priznaje sukob interesa koji direktno šteti HRT-u, Ogranak… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 24.08.10. 15:02

Kakva Selebajka takav HRT... a kakav ADZe takva drzava.Uzas!


registracija
1/1/70

, 24.08.10. 15:04

Čuljak Šelebaj ima gotovo desetogodišnju tradiciju idiotizma, promašenih teza, glupih opaski, iritantnog kraveljenja u središnjem dnevniku i sličnih ispada koji su sramota za novinarsku profesiju. A ta desetogodišnja glupost kažnjena je menadžerskim ugovorom (kao i kod svakog urednika dnevnika). E pa, pošto ja ne gledam DČŠ, ni informativne emisije u kojima ona sudjeluje, kao ni 98 posto sve lošijeg programa HTV, ja NE plaćam pretplatu i ne kanim ubuduće plaćati Šelebaj i slične! Pa da vidim tko će mi doći na vrata uzeti harač na TV prijemnjk koji sam kupio za svoje novce!


registracija
9/10/09

potiskiDjilkos, 24.08.10. 15:53

Izgleda odavno nije probala bosanski qratz, pa je hvata frustracija.


registracija
2/12/09

gromco, 24.08.10. 16:38

glupatca je mega komad za nasliqavanja. al tcim potcne pritcaty padam u comu. dobra je za krqnuti zgyza.. :)
bitch


registracija
1/1/70

, 24.08.10. 16:51

Dobro zar Dijana Culjak misli da je javnost jednako glupa i neobrazovana kao ona?! Naravno da se moze diskriminirati i narod kojem pripadate, nema tu nista nelogicno. Da je govorila o ekonomskoj kateogriji onda bi iskoristila rijec "ekonomska kategorija", a ne "bosanski turisti". Njezina objasnjenja su djetinja, logicki neispravna i neuvjerljiva. Culjak je jedino u pravu kad kaze da se to moglo "spretnije formulirati", ali kad bi ona to bila u stanju onda bi joj mozda i bilo opravdano dati da vodi Dnevnik. Ta pseudonovinarka je polupismena, neartikulirana i, sto je najgore, osvjedoceno neeticna osoba koja ne bi bila u stanju zadovoljiti niti jednu profesionalnu medijsku kucu osim nepotistickog HTVa u maloj balkanskoj provinciji.


registracija
30/9/09

davor12345, 24.08.10. 17:39

MA odma' se vidi da je sva naša!


registracija
16/6/10

nosonja, 24.08.10. 18:14

puky-Taman po mjeri ADZ-a i njegovih glasovača.
Poslati je za kaznu da bude izvjestiteljica HTV-a iz Sarajeva.
Ja bih joj ipak rađe dao otkaz.
A ono da je obična fuxa itd...neću niti spominjati.


registracija
24/3/10

bagsy, 24.08.10. 18:58

pa da ima gluplja i bezobraznija na htv-u,vjerojatno ne bi gledali nju,dakle,godine negativne selekcije u hrvatskoj konačno počinju davati rezultate,


registracija
27/7/09

columbo, 24.08.10. 19:11

To nesto, ta tuka novinarka pitala, pa jos vise iisprikom i toboznjim objasnjenjem, unesrecila svoj ispad, sto u biti i ne cudi, makoliko zabrinjava...
Davor12345, kaze - vidi se da je nasa! Bas tako, ali bih to uzeo kao olakotnu cinjenicu, jer me "podsjeca" na onu pricu o papigi .Naime ljudi je prekorili sto blebece na sav glas, a ona odgovori - "pa nemojte tako, ja sve sto znam naucila sam od vas..."|


registracija
30/12/08

csiki, 24.08.10. 19:31

Najbolje ako turisti iz Srbije iiz BH plate pansion a da ostanu kod kuce to je zelja izgleda svih u naciji hrvata


registracija
8/7/09

bankar, 24.08.10. 21:13

ahhah koja glupača kao da se nije čula šta je rekla


registracija
20/1/10

Lloyd, 24.08.10. 21:47

Ah, sezona u Hrvatskoj sljedece godine ce i onako biti u glibu zbog ovogodisnje pljacke, tako da ova fasisticka salabajzerka nece tu puno promijeniti. Uglavnom bilo bi dobro napokon preborajati Bosance i njihove dijasporce na Jadranu, i ako to HR vec sad zna, samo joj ne odgovara da objavi podatke i da se sazna da su Bosanci zapravo najbrojniji turisti u HR.

Svejedno i ako sam financijski puno mocniji od prosjecnog Njemca, iz solidarnosti sa mojim zemljacima sljedece godine cu izabrati neku drugu destinaciju, a ne Hrvatsku kao ove godine.

Zivi bili.


registracija
24/8/10

normalna, 24.08.10. 22:18

Svaka cast "CSIKI" slazem se s tobom.A zanima me turisti sa zapada gdje ostave svoj cenat bez da ih nije briga zasto su ga dali a da ne pricamo o ljubaznosti sto se naravno strogo podrazumjeva.Samo tako nastavite daleko cete stici.


registracija
28/4/10

Zvonko, 25.08.10. 22:34

Predlažem svakome da ode 7 dana zaredom negdje u birtiju te kad konobar dođe da naruči samo čašu vode iz slavine. Zanima me koliko dugo bi još dolazio?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika