24.08.2010. / 14:46

Autor: Nacionalova redakcija

Kućanice su 'idealne' žene za većinu Hrvata

Takvo mišljenje dijeli čak trideset i devet posto ispitanika i to većinom u Lici, Kordunu, Banovini, zatim u sjevernoj Hrvatskoj i Dalmaciji, a najmanje je takvih u Slavoniji i Zagrebu

Da je zaposlena žena koja radi na manje odgovonim mjestima i brine o obitelji i djeci idealna supruga za većinu Hrvata, rezultati su istraživanja koje je provela agencija GfK.

Takvo mišljenje dijeli čak trideset i devet posto ispitanika i to većinom u Lici, Kordunu, Banovini (50%), zatim u sjevernoj Hrvatskoj (48%) i Dalmaciji (43%), a najmanje je takvih u Slavoniji i Zagrebu (oko 33%).

Uspješna poslovna žena koja gradi svoju karijeru ponovno je tek na drugom mjestu i takvu žele prvenstveno Slavonci i Istrani s Primorjem i Gorskim Kotarom, ali i mladi u dobi od 18 do 24 godine (43%), te oni s visokom stručnom spremom (49%).

Ulogu žene samo kao majke/domaćice odabiru prvenstveno muškarci (23%), stariji od 55 godina ( 26 do 40%), te osobe s najnižom školskom spremom (65%). S druge strane, visoko obrazovani samo u 8% slučajeva preferiraju takvu ulogu žene. Doduše, isto misle i pripadnice nježnijeg spola. One također smatraju da je idealna žena domaćica koja radi na manje odgovornim mjestima i brine o obitelji i djeci (39%).

Status žene u našem društvu očigledno ne bilježi baš neke brze ili pozitivne promjene. U stvarnom životu žene jesu sve više zaposlene (tako sudjeluju u stvaranju značajnog dijela BDP-a), postepeno dio njih postaje menadžericama, investitoricama, a i politika im tek skromno otvara svoja vrata, neke su već osigurale i mjesta kao ugledne sveučilišne profesorice ili liječnice, pravnice.

Dio ih javno iskazuju svoje ambicije, zarađuju više (ali uglavnom ne isto kao suprotni spol), sve više samostalno donose razne bitne odluke (privatno i poslovno), utječu na najveći broj kupovina za potrebe u kućanstvu (pa su mnoge komunikacijske poruke proizvođača upućene upravo njima). Ipak, ovo istraživanje ukazuje da prave, značajnije promjene tek trebaju uslijediti a to bi se prvenstveno trebale dogoditi u glavama samih žena.

Inače, istraživanje je GfK proveo na reprezentativnom uzorku od 1.000 građana Hrvatske starijih od 15 godina

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika