25.08.2010. / 08:41

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Video: Sretko Kalinić pod okriljem noći izručen Srbiji

Osim što je zbog Đinđićeve likvidacije osuđen na 30 godina zatvora, ovaj pripadnik Zemunskog klana dobio je i 40 godina kazne zbog drugih ubojstava, otmica i ostalih teških kaznenih djela

Sretko Kalinić prilikom izručenja; Foto: RTSSretko Kalinić prilikom izručenja; Foto: RTSNakon što je tijekom jučerašnjeg dana osuđen na godinu i pol dana zatvora zbog krivotvorenih dokumenata, Sretko Kalinić Zver prebačen je avionom srbijanske vlade oko 1 sat ujutro iz Zagreba u Srbiju. Akcija premještanja Kalinića iz Hrvatske u Srbiju, koji je tamo među ostalim osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u likvidaciji srbijanskog premijera Zorana Đinđića, provedena je u suradnji hrvatske i srbijanske policije.

"MUP očekuje da će njegovim iskazom moći biti rasvjetljen i niz drugih kaznenih djela koja su spominjana u prethodnom periodu i da će se time doprinijeti proširivanju kaznenih prijava povodom nekih drugih kaznenih djela koja su izvršena u prošlosti", izjavio je srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić.

Tijekom izručenja nisu nastupili nikakvi sigurnosni problemi. snimka izručenja bit će tijekom dana dostupna na web stranici www.mup.hr , navodi se u priopćenju MUP-a RH.

Osim što je zbog Đinđićeve likvidacije osuđen na 30 godina zatvora, ovaj pripadnik Zemunskog klana dobio je i 40 godina kazne zbog drugih ubojstava, otmica i ostalih teških kaznenih djela. S obzirom na činjenicu da mu je suđeno u odsutnosti, Kalinić ima pravo na ponavljanje postupka. U iskazima koje je davao hrvatskim nadležnim tijelima, Kalinić je spomenuo i 10 do 20 ubojstava, što će srbijanskom MUP-u poslužiti za proširivanje kaznenih prijava.

Kalinić, prvi hrvatski državljanin izručen Srbiji, što je omogućeno zaključivanjem sporazuma o međusobnom izručenju između Hrvatske i Srbije, otkriven je u Zagrebu nakon što ga je u lipnju kraj jezera u Rakitju teško ranio drugi pripadnik "zemunskog klana", Miloš Simović.

Izručenje Sretka Kalinića

Izručenje Sretka Kalinića

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 25.08.10. 11:58

Napokon! Sada cemo, valjda, imati malo mira.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika