01.10.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

EUROPA

BALKANSKI PROBLEMI RJEŠAVAT ĆE SE NA BALKANSKOM SUMMITU

BALKANSKI PROBLEMI RJEŠAVAT ĆE SE NA BALKANSKOM SUMMITU

Sporna međudržavna i nacionalna pitanja država na području jugoistočne Europe rješavat će se na posebnoj konferenciji o regionalnoj suradnji, tzv. Balkanskom summitu, koji će se održati 24. studenog u Londonu i na kojem će prisustvovati najviši predstavnici država jugoistočne Europe i međunarodne zajednice. Konferencija će se održati na inicijativu britanskog premijera Tonyja Blaira i visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Paddyja Ashdowna.
Ideju o organiziranju svojevrsne “balkanske konferencije”, na kojoj bi uz pomoć vodećih zemalja i međunarodnih organizacija, države jugoistočne Europe napokon stavile točku na sva sporna pitanja, krenula je još prošle godine od ruskog predsjednika Vladimira Putina.
Nacrt sporazuma o mjerama za jačanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, dobrosusjedskih odnosa i sprečavanju korištenja svoga teritorija u neprijateljske svrhe prema drugim državama Ruska Federacija je još u lipnju prošle godine uputila svim zemljama u regiji. Odgovor je uglavnom izostao iako u Moskvi smatraju da bi taj sporazum i organiziranje konferencije na kojoj bi bio potvrđen, trebale podržati sve zemlje koje žele očuvati svoj suverenitet i teritorijalnu cjelovitost.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika