26.08.2010. / 22:06

Autor: Ana Smrečki, Hina

Ne možete praznim džepom častiti birtiju, bez da se netko ne odrekne gutljaja

«Ne možete praznim džepom častiti cijelu birtiju, a da se pritom nitko ne odrekne ni gutljaja», slikovito je Hebrang opisao okolnosti u kojima se donosio rebalans, a u kojima se nitko nije želio odreći svojih prava

HDZ-ov Andrija Hebrang stao je u obranu prijedloga rebalansa proračunaHDZ-ov Andrija Hebrang stao je u obranu prijedloga rebalansa proračunaVladajući u sabornici brane proračun svim raspoloživim sredstvima Zastupnici vladajuće koalicije vješto se brane od paljbe koja je usmjerena iz oporbenih redova. HDZ-ov Andrija Hebrang poručuje da se ovim prijedlogom rebalansa državnog proračuna trasira put za izlazak iz krize i šalje poruka da neće biti dodatnih poreznih opterećenja rada.

«Nije to najdublja kriza do sada, kako neki tvrde, jer smo imali i puno težih situacija - 1991. i 1992., kada je pad BDP-a bio 50 posto. U teškoj situaciji, Vlada se rebalansom odlučila za socijalni mir, što je nužno dovelo i do povećanih rashoda». Pojasnio je Hebrang koji je pohvalio hrabrost Vlade koja je predložila da se u izbornoj godini zamrzne povećanje proračuna.

Nitko se nije želio odreći prava

«Ne možete praznim džepom častiti cijelu birtiju, a da se pritom nitko ne odrekne ni gutljaja», slikovito je Hebrang opisao okolnosti u kojima se donosio rebalans, a u kojima se nitko nije želio odreći svojih prava. Podsjetio je na niz neprihvatljivih prijedloga, od kojih je posebno izdvojio onaj da se smanji broj zaposlenih u javnom sektoru ili da se mijenja mirovinski sustav.

Pritom poručuje da je mirovinski sustav najveći potrošač u proračunu, te da će se kao takav morati mijenjati, no naglašava da Vlada to neće učiniti rebalansom, već političkim konsenzusom. SDSS-ov Milorad Pupovac također će podržati predloženi rebalans proračuna koji je nazavo podvlačenjem crte, nakon koje treba poduzeti određene jasne mjere. Smatra neodrživim to što 40 posto proračuna odlazi na mirovine i međugeneracijsku solidarnost.

Grizemo vlastiti rep

Kao nužne mjere nakon rebalansa predložio je ravnomjerno opterećivanje svih gospodarskih subjekata te poticanje investicija. Pritom naglašava da će bez svježeg priljeva novca kao i investicija svaka rasprava o proračunu izgledati kao da grizemo vlastiti rep. Prijedlog rebalansa dobio je i zeleno svijetlo HSS-ovog Josipa Friščića.

Smatra da se njime šalje pozitivan odgovor na pitanje hoće li do kraja godine biti mirovina i plaća, te da neće biti dodatnih poreznih opterećenja rada. Istodobno, ističe da u budućem razdoblju neće biti najavljenih slomova i krahova, koji se zazivaju u zadnje vrijeme. Ipak, poručuje da je HSS svjestan da se mogao donijeti i drukčiji proračun, no takav prijedlog, kako kaže koalicijski partneri ne bi podržali.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 27.08.10. 02:24

Meni je drago kad to Hebrang pojasni. Onda bar znamo da je mukljaza s najvise razine.


registracija
30/6/10

petrus7, 27.08.10. 08:32

Ćaća mu se okreće u grobu. To je sve banda nesposobna. Jedva čekam izbore a onda će biti rastroja u KRADEZEU kad popuše debelu kurčinu.


registracija
27/8/09

Lujo1, 27.08.10. 10:32

«Ne možete praznim džepom častiti cijelu birtiju, a da se pritom nitko ne odrekne ni gutljaja»,
GOSPON ANDRIJA - A GDE SU PENEZI AK VAM JE SAD (poslije 20 godina "vladavine" ovom prebogatom zemljom) DŽEP PRAZAN?!


registracija
16/6/10

nosonja, 27.08.10. 10:33

«Ne možete praznim džepom častiti cijelu birtiju, a da se pritom nitko ne odrekne ni gutljaja»

Uz najbolju volju ne mogu da shvatim što je pjesnik s dugom kosom htjeo reći.
Molim vas pročitajte više puta....jednostavno mi tu nema nikakve logike .Tko je ikada častio punu birtiju bez love???.Možda je ali poslije je bio izbačen iz birtije i možda bi još dobio po blesavoj glavurdi...,Ako me je netko počastio,zašto bih se ja morao odricati gutljaja.Tko ga jebe kad je toliko hrabar da časti birtiju bez love neka za to i odgovara!!!!
Možda griješim.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika