27.08.2010. / 09:11

Autor: Nacionalova redakcija

Što Hrvati jedu: Meso staro desetljeće i s istekom roka trajanja na stolovima građana?

Uz staru i povučenu robu iz trgovina u suhomesnate proizvode stavlja i zamrznuto meso iz uvoza, ponekad starije od desetljeća, kupljeno na svjetskom tržištu po nekoliko kuna za kilogramu

Foto: IlustracijaFoto: Ilustracija"Sve meso kojem je istekao rok trajanja ili s nekom drugom nepravilnosti se raspakira i stavlja ponovno u opticaj. No, što je još gore, ponekad se meso zamrzava i prođe nekoliko godina prije nego se ponovno upotrijebi u proizvodnji", izjavio je u svom 'svjedočenju' u HTV-ovoj emisiji Hrvatska uživo radnik jednog mesnog pogona, koji je iz razumljivih razloga ostao anoniman. On se obratio nadležnim državnim tijelima, među ostalim Uskoku i MUP-u, te im je na njihovo traženje upisao sve datume, zbivanja i imena umiješanih. No, kako smo saznali preko te emisije, do danas nitko od nadležnih tijela nije nitko reagirao.

"Ti ljudi koji su to napravili, budite uvjereni da njihova djeca to ne jedu. To je napravljeno radi čiste zarade", rekao je ovaj radnik. Uz staru i povučenu robu iz trgovina u suhomesnate proizvode stavlja i zamrznuto meso iz uvoza, ponekad starije od desetljeća, kupljeno na svjetskom tržištu po nekoliko kuna za kilogramu, sve prema važećem zakonu, dok rok trajanja ne postoji. Hrvatska inače nema zakona koji reguliraju rok trajanja mesa, za razliku od Europske unije, gdje su pravila strogo regulirana.

Samim time, resorno ministarstvo ne snosi odgovornost za meso takve 'kakvoće' kao ni za njegovu zdravstvenu ispravnost, posebice nakon veterinarske inspekcije, pa prosječnom kupcu mesa u Hrvatskoj preostaje zapravo jedino da se oslanja na osobno 'poštenje' proizvođača i prodavača mesa.

Vezane vijesti

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

Svijet se može hraniti s manje hrane nego što su to pokazale ranije procjene ako se okrene održivoj poljoprivredi, smanji rasipanje i zaustavi… Više

Komentari

registracija
27/7/09

verina, 27.08.10. 09:19

Prestrašno! I nikoga nema da nas zaštiti! I da pozatvara tu pohlepnu gamad koja nas truje!


registracija
8/7/09

bankar, 27.08.10. 11:03

jedemo smeće i još sve plaćamo skuplje nego u EU


registracija
4/1/09

miroljubiv, 27.08.10. 13:35

Ne truju se samo mesožderi,truju se i vegetarijanci,vegani.što se čeka sa GMO laboratorijem,možemo iznajmljivati usluge laboratorija svim susjednim zemljama.industrija smrti danas je najveći svjetski business.što mislite da ćete saznati tko te stare lešine preprodaje,za to treba legalna država,a ne banana.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika