27.08.2010. / 14:31

Autor: Nacionalova redakcija

Uspješno prvo polugodište 2010. Hypo banke u Hrvatskoj

Ostvarena je dobit prije vrijednosnih usklađivanja i rezerviranja za gubitke u iznosu od 389 milijuna kuna odnosno dobit prije oporezivanja u iznosu od 185 milijuna kuna, što je vrlo dobar rezultat s obzirom na cjelokupnu gospodarsku situaciju i u usporedbi s dobiti od 200 milijuna kuna na kraju prošle godine

Markus FerstlMarkus Ferstl"S obzirom na sveukupno gospodarsku situaciju zadovoljni smo ostvarenim polugodišnjim rezultatom. Banka je zabilježila porast depozita od 4,4% odnosno 1,1 milijardi kuna u odnosu na kraj prošle godine, što je u skladu s našim ciljevima s naglaskom na jačanje poslovanja s građanstvom. Usprkos ukupnoj krizi koja je zahvatila i Hrvatsku, ostvareni su vrlo dobri prihodi od kamata i nekamatnih prihoda. Dobre rezultate ostvarili smo i u segmentu poslovanja s malim i srednjim tvrtkama te javnim institucijama, koje su zajedno sa sektorom poslovanja s građanstvom naša strateška područja aktivnosti u 2010. te u predstojećim godinama," istaknuo je Predsjednik Uprave Hypo Alpe-Adria-Banke Markus Ferstl.

Rezultat prvog polugodišta 2010

Hypo Alpe-Adria-Banka je peta na tržištu Republike Hrvatske po aktivi, s ukupnom bilancom od 38,9 milijardi kuna, koja je ostala približno ista (rast od 0,4%) u odnosu na kraj prošle godine. Ukupan neto kreditni portfelj na kraju prvog polugodišta iznosi 28,2 milijarde kuna te je u odnosu na 31.12.2009. godine ostvaren rast od 3,6 %. U segmentu depozita banka je ostvarila rast od 4,4 posto u odnosu na 31.12.2009. godine, a depoziti su sa 30.06.2010. iznosili 25,5 milijardi kuna.

Ostvarena je dobit prije vrijednosnih usklađivanja i rezerviranja za gubitke u iznosu od 389 milijuna kuna odnosno dobit prije oporezivanja u iznosu od 185 milijuna kuna, što je vrlo dobar rezultat s obzirom na cjelokupnu gospodarsku situaciju i u usporedbi s dobiti od 200 milijuna kuna na kraju prošle godine. Neto prihodi od kamata iznose 518 milijuna kuna, što je u skladu s planovima banke za ovu godinu iako predstavljaju pad od oko 2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Neto prihodi od provizija i naknada iznose 178 milijuna kuna.

U Hypo Alpe-Adria-Banci, kao i u ostatku bankarskog sektora u Hrvatskoj, troškovi za rezervacije i dalje rastu uslijed ukupne gospodarske krize, ali manjim intenzitetom nego prošle godine.

Operativni troškovi s 30.06.2010. iznose 308 milijuna kuna i smanjeni su 10% u odnosu na isto razdoblje u 2009. godini. Stopa povrata na ukupnu aktivu (RoA) je sa 30.06.2010. iznosila 1%, što je u skladu s rezultatima cijelog bankarskog sektora. Omjer troškova i prihoda (CIR) je ostao na približno istoj razini i iznosi 44,2%

Proširena mreže poslovnica i bankomata

Hypo Alpe-Adria-Banka je na dan 30. lipnja imala 1664 zaposlenika, 68 poslovnica i 192 bankomata u Hrvatskoj. Usprkos recesijskoj godini banka je širila mrežu poslovnica i investirala u obnovu postojećih. U prvom polugodištu 2010. otvorene su dvije nove poslovnice u Splitu i Varaždinu. U nastavku 2010. godine banka planira otvaranje još dvije nove poslovnice u Zagrebu i Splitu te znatna ulaganja u opremanje novih lokacija za preseljenje poslovnica u Slavonskom Brodu, Zagrebu i Puli. Osim toga u planu su rekonstrukcije i adaptacije nekih postojećih lokacija. Do kraja godine Hypo banka u Hrvatskoj imat će ukupno 70 poslovnice i više od 200 bankomata.

Izgledi za drugo polugodište 2010. godine

"Hypo banka će nastaviti provoditi svoju strategiju intenzivnog angažmana u sektoru poslovanja s građanstvom gdje je ostvarila značajan porast depozita. U prvih šest mjeseci ove godine banka je prikupila 720 milijuna kuna novih depozita građana, što predstavlja rast od 8,4 posto u odnosu na kraj prošle godine. Povrh toga otvoreno je preko 11.000 novih tekućih računa čime je proširena i baza klijenata.

Banka se također fokusirala na poslovanje s malim i srednjim poduzetništvom, s posebnim naglaskom na poticanje proizvodno i izvozno orijentiranih poduzeća. U tom smislu aktivno surađuje s jedinicama lokalne uprave te HBOR-om, s kojom je nedavno potpisala ugovor o financiranju programa Mikrokrediti.

Daljnjim restrukturiranjem i optimizacijom poslovanja nastojat ćemo još više smanjiti troškovnu stranu, kako bismo ovaj solidan rezultat do kraja godine još poboljšali. Banka će intenzivno raditi na daljnjem poboljšanju kvalitete svojih proizvoda i usluga te na širenju ponude u skladu s potrebama tržišta.

Hypo Alpe-Adria-Banka u Hrvatskoj u protekle je dvije godine promijenila model i strategiju poslovanja te posluje s dobrim rezultatima, u skladu sa zacrtanim planovima. Naš je cilj ostati stabilan i pouzdan partner i hrvatskih građana i hrvatskog gospodarstva. Zbog značajnog tržišnog udjela i kontinuirano dobrih rezultata Hrvatska je jedno od ključnih tržišta Hypo grupe. Potvrda toga su i planovi daljnjeg širenja poslovne mreže u svim većim gradovima u Republici Hrvatskoj," zaključio je Markus Ferstl.

Vezane vijesti

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Klubovi iz pet najjačih europskih nogometnih liga u sezoni 2010/11. imali su ukupne prihode od 16.9 milijardi eura što je rast za četiri posto u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika