27.08.2010. / 16:50

Autor: Hina

Westerwelle u Prištini: Neovisnost Kosova je realnost

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu istaknuo je da se Kosovo zauzima za integraciju svih pripadnika manjinskih zajednica, kao i za dobrosusjedske odnose sa svim zemljama regije, osobito sa Srbijom

Guido WesterwelleGuido WesterwelleNjemački vicekancelar i ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, koji je u petak doputovao na Kosovo, kazao je nakon razgovora s najvišim kosovskim dužnosnicima da je neovisnost te zemlje realnost, te je pozvao sve zemlje članice EU-a koje to još nisu učinile da priznaju Kosovo.

"Neovisnost i teritorijalni integritet Kosova su realnost. To je potvrdio i Međunarodni sud pravde. Odluku o priznanju svaka zemlja donosi pojedinačno, ali ipak savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde ukazuje da se priznanje Kosova ne može usporediti ni s jednom drugom zemljom ni s jednim drugim sukobom u svijetu", rekao je šef njemačke diplomacije, koji boravkom na Kosovu završava turneju po jugoistočnoj Europi.

Westerwelle je pozvao sve zemlje, a posebno pet zemalja članica Europske unije koje to još nisu učinile, da priznaju državu Kosovo. On je dodao da Kosovo ima europsku perspektivu kao i sve zemlje zapadnog Balkana.

"Njemačka će podržati tu perspektivu, ali za to postoje određeni uvjeti, a to je borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, te izgradnja pravne države", rekao je njemački ministar.

Westerwelle je dodao da je na Kosovu postignut značajan napredak, a posebno je pozdravio zauzimanje kosovskih dužnosnika za izgradnju multietničkog društva u kojem će sve manjine biti zaštićene.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu istaknuo je da se Kosovo zauzima za integraciju svih pripadnika manjinskih zajednica, kao i za dobrosusjedske odnose sa svim zemljama regije, osobito sa Srbijom.

Sejdiu i premijer Kosova Hashim Thaci su na zajedničkoj konferenciji za novinstvo s njemačkim šefom diplomacije odbacili prijedloge Međunarodne krizne skupine o mogućoj autonomiji za sjeverni dio Kosova. Oni su ocijenili da su takvi prijedlozi potpuno neprihvatljivi za Kosovo i da se sa Srbijom može razgovarati samo na međudržavnoj razini.

Westerwelle će kasnije u petak posjetiti novoosnovanu općinu Gračanicu i tamošnji manastir, kao i njemačke vojnike u sklopu misije KFOR-a u Prizrenu na jugu Kosova.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika