29.08.2010. / 19:00

Autor: Hina

Bledski strateški forum raspravlja o Balkanu i njegovoj budućnosti u Europi

U nazočnosti oko četristo gostiju iz regije, Europe i svijeta u nedjelju popodne na Bledu je otvoren dvodnevni Bledski strateški forum, na kojemu će u ponedjeljak u okviru rasprave o povjerenju u regiji govoriti i hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Colin PowellColin PowellU nazočnosti oko četristo gostiju iz regije, Europe i svijeta u nedjelju popodne na Bledu je otvoren dvodnevni Bledski strateški forum, na kojemu će u ponedjeljak u okviru rasprave o povjerenju u regiji govoriti i hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

O Europi i svijetu u idućem desetljeću, što je okvirna tema skupa, govorit će večeras sudionicima bivši američki državni tajnik Colin Powell. On je, dolazeći u konferencijsku dvoranu popodne novinarima rekao da očekuje kako će se na Bledu voditi rasprava o Balkanu i njegovoj budućnosti u Europi.

Pozdravljajući sudionike skupa, slovenski predsjednik Danilo Tuerk rekao je među ostalim da je za suočavanje s izazovima u svijetu i u Europskoj uniji u idućem desetljeću potrebna inovativnost, ali i intelektualno poštenje u traženju odgovora na pitanja današnjice i budućnosti.

Tuerk se zauzeo i za oblikovanje izlazne strategije međunarodne zajednice kad je riječ o njenom djelovanju u Afganistanu.

Tuerk je pritom istaknuo da se do stabilnog mira u toj regiji svijeta ne može doći bez održivog političkog rješenja u Afganistanu i regionalnog sporazuma u koji će biti uključeni susjedi Afganistana, ali i međunarodna zajednica.

Sudionike konferencije pozdravio je i slovenski premijer Borut Pahor koji je rekao da je Europska unija pokazala "ograničen uspjeh" u svojim pokušajima da formira antikriznu politiku, te se založio za koordinirane napore kako bi se došlo do antikriznih mehanizama koji bi imali globalni značaj.

Pahor je, ilustrirajući potrebu veće političke koordinacije i dijaloga, među ostalim rekao da je njegov lanjski dogovor s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor o rješenju graničnog pitanja arbitražom i posljedično deblokiranje hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom spriječilo da jedan bilateralni problem postane sigurnosnom krizom koja bi se odrazila u cijeloj regiji.

Belgijski premijer Yves Leterme rekao je u raspravi o izazovima svjetske i europske politike da svijet ubuduće treba više zajedničkog globalnog upravljanja kada je riječ o kriznim situacijama i da iduće desetljeće otvara i pitanje da se u svjetskoj politici izbalansira moć razvijenih zemalja zapada sa zemljama koje se naglo razvijaju.

Leterme smatra da će i u idućem desetljeću svijet ići prema međusobnoj povezanosti i međuovisnosti kad je riječ o ekonomskim pitanjima.

Hrvatski šef diplomacije Jandroković u ponedjeljak će na bledskoj konferenciji sudjelovati u panel raspravi o povjerenju na Balkanu. U istoj raspravi sudjelovat će i neki drugi šefovi diplomacija iz regije. Očekuje se i više njegovih bilateralnih susreta na marginama konferencije, među ostalima sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom.

Uz raspravu o povjerenju u regiji zapadnog Balkana koju su domaćini konferencije koncipirali kao raspravu o tome kako vratiti i izgraditi povjerenje među zemljama u regiji i kako održati povjerenje EU-a u te procese i stabilizaciju regije, u ponedjeljak će biti održana i panel rasprava o ponovnom regionalnom povezivanju na područjima prometa i energetike, te o poslovnom povezivanju. Panel raspravu vodit će regionalni dopisnik londonskog The Economista Tim Judah.

Vezane vijesti

'Čuo sam da je Kalmeta dobio ponudu kakva se ne odbija'

'Čuo sam da je Kalmeta dobio ponudu kakva se ne odbija'

U središnjici HDZ-a jutros je započela sjednica Predsjedništva te stranke, a kako je novinarima izjavio uoči sjednice član Predsjedništva Gordan… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika