29.08.2010. / 22:05

Autor: Ana Smrečki

Bez obzira na presudu u Haagu povijest će pisati da je Oluja bila legitimna akcija

Da će konačna odluka u predmetu Oluja itekako utjecati na budućnost Hrvatske, suglasni su i povjesničari. Ravnatelj Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog Centra Domovinskog rata Ante Nazor očekuje oslobađajuću presudu za naše generale

Tužiteljstvo za Gotovinu traži 27 godina, za Markača 23, a za Čermaka 17 godinaTužiteljstvo za Gotovinu traži 27 godina, za Markača 23, a za Čermaka 17 godinaNakon dvije i pol godine suđenje generalima Gotovini, Čermaku i Markaču ulazi u završnu fazu. U Haagu u ponedjeljak počinju završne riječi, a presuda se očekuje krajem godine. U naredna četiri dana, čut ćemo završne riječi optužbe i obrane, a sjednice iz Haaga izravno će se prenositi na Drugom programu HRT-a od 9 sati.

Maratonska rasprava

Tužiteljstvo za Gotovinu traži 27 godina, za Markača 23, a za Čermaka 17 godina. Obrana ne poriče da je nakon Oluje bilo rušenja i paljenja kuća, te ubojstava civila, no tvrde da njihovi branjenici u njima nisu sudjelovali, ni da su za njih znali. Proces u Haagu počeo je 11. ožujka 2008. godine. Rasprave su trajale ukupno 303 dana, preslušano je 88 svjedoka tužiteljstva i 57 obrane.

Oslobađajuća presuda

Hoće li tužiteljstvo i obrana u ova četiri dana uspjeti uvjeriti Sudsko vijeće u istinitost svojih teza vidjet ćemo do kraja godine. Da će konačna odluka u predmetu Oluja itekako utjecati na budućnost Hrvatske, suglasni su i povjesničari. Ravnatelj Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog Centra Domovinskog rata Ante Nazor očekuje oslobađajuću presudu za naše generale.

Van svake pameti

«Teško je očekivati bilo što kad mi povjesničari pred sobom imamo dokumente koji govore da, ako je netko trebao biti optužen, onda je to srpsko političko vodstvo i političko vodstvo Srba u Hrvatskoj. Oluja je rezultat velikosrpske politike. Kod nas povjesničara je jasno da su se zločini dogodili i incidenti su postajali, ali ako prođe ova teza o udruženom zločinačkom pothvatu onda je to van svake pameti» poručio je Nazor u Dnevniku Nove TV.

Ukupno 67 godina kazne

No, bez obzira na to što tužiteljstvo za naše generale traži ukupno 67 godina kazne, ali i na presudu, Nazor ističe da će povijest nakon svega pisati da je Oluja bila legitimna akcija. Podsjetimo, optužnica tereti trojicu generala za udruženi zločinački pothvat s ciljem trajnog uklanjanja srpskog stanovništva iz tada okupiranih područja Hrvatske. Uz njih su, prema optužnici, u udruženom zločinačkom pothvatu sudjelovali Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Janko Bobetko i Zvonimir Červenko.

Vezane vijesti

169 milijuna odvjetnicima generala

169 milijuna odvjetnicima generala

Za zastupanje hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka pred Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine od 2006. do kraja… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 31.08.10. 07:49

Sve nekako mislim da je Gotovina nevin i da ce ga sud osloboditi krivnje. No, isto tako sve vise mi zao naseg Franje sto je umro...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika