30.08.2010. / 11:43

Autor: Hina

Powell priznao: U Iraku nije bilo oružja za masovno uništenje

Na pitanje je li se intervencija isplatila s obzirom na velike žrtve na svim stranama, Powell je odgovorio protupitanjem isplati li se stvarati demokraciju

Colin PowellColin PowellBivši američki državni tajnik Colin Powell zauvijek će žaliti što je bivša vlada koje je i on bio član, prihvatila obavještajne podatke o postojanju iračkog oružja za masovno uništenje, a što se pokazalo pogrešnim, rekao je za slovenski dnevni list od ponedjeljka.

"Osobno ću zauvijek žaliti, a to vrijedi za vladu koje sam bio član, što su obavještajni podatci, koje smo dobili, bili netočni", rekao je u intervju za "Delo".

"U Iraku nije bilo oružja za masovno uništenje", rekao je Powell koji boravi u Sloveniji kao sudionik Bledskog strateškog foruma.

"Naši obavještajni podatci bili su krivi. Pogriješili smo", rekao je.

Dan uoči službenog završetka američke borbene misije u Iraku, sedam i po godina od početka intervencije, Powell je ocijenio da posao u Iraku nije ni politički ni sigurnosno završen, zbog pobunjeničkih skupina koje napadaju ljude i infrastrukturu.

Na pitanje je li se intervencija isplatila s obzirom na velike žrtve na svim stranama, Powell je odgovorio protupitanjem isplati li se stvarati demokraciju.

Konačan sud o ratu u Iraku dat će povijest, "sada je prerano za bilo kakav konačan odgovor", rekao je.

Prvi afroamerikanac koji je postao zapovjednik glavnog stožera američke vojske, a zatim i prvi afroamerički ministar vanjskih poslova do 2004., kada se povukao iz aktivne politike, Powell je i veteran vijetnamskog rata.

Oprezan je pri usporedbi ratova u Vijetnamu, Afganistanu i Iraku.

"U Vijetnamu smo bili usredotočeni na borbu protiv komunizma, a Vijetnamce je u ratu više motivirao nacionalizam čiju snagu tada nismo razumjeli", rekao je.

"U Afganistanu su daleko najvažnije plemenske veze koje su neraskidive. Afganistanci se radije obraćaju plemenskim vođama nego državi, a Afganistan nikad nije imao jaku središnju vlast", rekao je.

Odbacio je tezu da je nad Afganistanom "sjena rata u Vijetnamu".

"Usporedbe Afganistana i Vijetnama vrlo su opasne i treba biti oprezan. Vijetnamski rat bio je prije 40 godina, stvari treba gledati iz sadašnje perspektive - ovdje i sada", zaključio je Powell.

Vezane vijesti

Jandroković i Žbogar dogovorili nastavak rada Mješovitog povjerenstva za...

Jandroković i Žbogar dogovorili nastavak rada Mješovitog povjerenstva za otvorena pitanja

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković i njegov slovenski kolega Samuel Žbogar dogovorili su u ponedjeljak, za sastanka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika