30.08.2010. / 13:23

Autor: Nacionalova redakcija

CentarNekretnina: Tražene cijene nekretnina i u kolovozu nastavljaju pad

U odnosu na kolovoz 2009., odnosno na godišnjoj razini, tražene cijene nekretnina su niže su za 4,2%

Cijene nekretnina nastavljaju padatiCijene nekretnina nastavljaju padatiU kolovozu se korekcija traženih cijena nekretnina nastavila kako u Gradu Zagrebu, tako i na Jadranu. U Zagrebu je došlo do značajnije korekcije u odnosu na prethodni mjesec, dok je na Jadranu zabilježena lagana korekcija.

Prema podacima iz Indeksa cijena nekretnina, tražene cijene stanova u Zagrebu su u mjesecu kolovozu pale ispod razine prosječnih traženih cijena zabilježenih u lipnju 2006. godine kada je prosječna tražena cijenu stana u Zagrebu iznosila 1.862 eura po četvornom metru. Trenutno je zabilježena cijena od 1.832 eura po četvornom metru, što je nominalno na gotovo istoj razini, no realno se radi o značajnoj korekciji.

U kolovozu 2008. godine prosječna tražena cijena stana u Gradu Zagrebu iznosila je
2.059 eura po četvornom metru i od tada do danas bilježimo trend pada prosječne tražene cijene stana sve do današnje razine od 1.832 eura, što predstavlja nominalni pad od 11 posto.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupan iznos kredita odobrenih stanovništvu za stambene potrebe (podaci za mjesec lipanj) bio je na razini od gotovo 55,1 mlrd kuna, što predstavlja 3,1 mlrd kuna više nego u lipnju 2009. godine. U razdoblju od svibnja prošle do svibnja ove godine, rast ukupno odobrenih kredita bio je više nego umjeren, pa je međugodišnja stopa rasta stambenih kredita bila relativno niska.

"U idućim mjesecima očekujemo daljnji rast međugodišnje stope rasta ukoliko se nastavi rast stambenog kreditiranja. U proteklih nekoliko mjeseci banke su uložile napore da stambene kredite učine dostupnijima i u određenoj mjeri povoljnijima. Svakako trebamo pričekati nadolazeće mjesece u kojima će biti vidljivo hoće li se apsolutni rast zabilježen u lipnju nastaviti i kolike će biti međugodišnje stope rasta. U nadolazećim mjesecima također očekujemo ublaženi nastavak korekcije traženih cijena nekretnina u Zagrebu i na Jadranu", prokomentirao je rezultate Domenico Devescovi, voditelj CentarNekretnina.

Vezane vijesti

Američko minsko polje za Deutsche Bank

Američko minsko polje za Deutsche Bank

Pored američkih, upravo je Deutsche Bank bila jedna od najznačajnijih financijskih institucija u poslovanju s kreditima za nekretnine američkih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika