Objavljeno u Nacionalu br. 772, 2010-08-31

Autor: Nacionalova redakcija

Obrat u borbi za bosansko skladište: Malezijska Suria Group preuzima naftni terminal u Pločama

NTF-ov terminal nalazi se u luci Ploče, a donedavno je bio u najmu
britanske tvrtke DeltagripNTF-ov terminal nalazi se u luci Ploče, a donedavno je bio u najmu britanske tvrtke DeltagripVelika malezijska tvrtka Suria Group pobjednik je javnog natječaja za najam naftnog terminala u Pločama, doznao je Nacional iz dobro obaviještenih izvora. To je novi preokret u višemjesečnoj borbi za kontrolu tog terminala koji se u BiH vodi između Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića i Stranke za BiH Harisa Silajdžića.

Nakon što je prije nekoliko mjeseci pod pravno vrlo upitnim okolnostima raskinut ugovor o najmu terminala s britanskom tvrtkom Deltagrip, predstavnici obje stranke bore se za prevlast u tom poduzeću koje bi im omogućilo da vode proces traženja novog strateškog partnera. Upravo to je, navodno, bio razlog zbog kojeg je prije mjesec i pol dana gotovo došlo do tučnjave na sjednici Vlade Federacije BiH. Svađa je izbila između premijera Mustafe Mujezinovića i ministra energetike Vahida Heće, a cijela situacija je na kraju, prema neslužbenim informacijama, gotovo rezultirala i fizičkim obračunom. Mujezinović je Heći navodno zamjerio da su pod njegovim utjecajem dvojica članova Upravnog odbora NTF-a Davor Matić i Vehid Frljak odlučili ugovor o dugoročnom najmu terminala sklopiti s nepoznatom turskom tvrtkom Turkoil.

Tome se usprotivio Ibrahim Bećirbegović, čelni čovjek Terminala BiH, NTF-ove tvrtke majke i politički saveznik Mustafe Mujezinovića. Zbog toga je Bećirbegović smijenio dvojicu članova Uprave NTF-a koji su bili lojalni Heći i Silajdžiću, poništio ugovor s Turkoilom te raspisao javni natječaj. Na natječaju je na kraju pobijedila malezijska tvrtka koja je ponudila cijenu od 8 eura po kubičnom metru za skladištenje i 2 eura po kubičnom metru za manipulaciju naftom i naftnim derivatima. Ipak, dodatni problem je da je Deltagrip Međunarodnoj trgovinskoj komori u Parizu predao tužbu protiv NTF-a u kojem zahtijeva naknadu štete od 116 milijuna dolara. Naime, NTF i Deltagrip potpisali su ugovor o skladištenju naftnih derivata na 30 godina, a taj je ugovor NTF jednostrano prekinuo nakon što britanska tvrtka nije prihvatila zahtjev o 150-postotnom povećanju cijene skladištenja.

Ipak, kako se doznaje, NTF-ove šanse u arbitraži dodatno su se smanjile nakon što je financijski vještak u sklopu predstečajnog postupka ustvrdio da nepodmireno dugovanje Deltragipa prema NTF-u uopće nije postojalo, već da su sve transakcije bile uredno upisane u kompanijinim knjigama, te kako su članovi Uprave tvrtke Nikola Štula, Davor Matić i Vehid Frljak namjerno lažnim tvrdnjama o navodnom neplaćanju najamnine doveli u zabludu članove Nadzornog odbora, Federalne skupštine i Vlade Federacije BiH.

Vezane vijesti

Nepravilnosti kod NTF-a: Vlasnik Naftnog terminala Ploče radi bez koncesije

Nepravilnosti kod NTF-a: Vlasnik Naftnog terminala Ploče radi bez koncesije

Nakon što je prošlog tjedna zbog duga od 4,8 milijuna dolara blokiran račun tvrtke NTF, vlasnika naftnog terminala u Pločama, sad je otkriveno i kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika