30.08.2010. / 21:57

Autor: Ana Smrečki

Austrijski istražitelji kod Rohatinskog i Bajića: Detalji zavijeni velom tajni

Pojedinosti sastanka ne otkrivaju ni DORH, ni HNB. Očito je da je glavna tema razgovora bila afera Hypo, razmjena informacija i pravna suradnja

Austrijski istražitelji posjetili Bajića i RohatinskogAustrijski istražitelji posjetili Bajića i RohatinskogAustrijski istražitelji stigli su zbog afere Hypo u Hrvatsku. Posjetili su guvernera Rohatinskog i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, piše Večernji list. O čemu su razgovarali, ostaje nepoznanica. Pojedinosti sastanka ne otkrivaju ni DORH, ni HNB. Očito je da je glavna tema razgovora bila afera Hypo, razmjena informacija i pravna suradnja. Sada je jasno zašto su predstavnici DORH-a prije nekoliko dana posjetili austrijsko tužiteljstvo u Klagenfurtu.

Mediji pišu i da Hypo Alpe Adria banka od rujna pokreće građanske parnice kako bi od bivših menadžera i poslovnih partnera izborila stotine milijuna eura odštete. Navodno se radi o troznamenkastim milijunskim iznosima. Sve parnice trebale bi biti pokrenute do sredine 2011, pa je novom vodstvu Hypa svaki napredak tužiteljstva u kaznenom progonu pronevjere, prevare, pranja novca ili zločinačko udruživanje itekako dragocjeno.

Inače, bivšem šefu Hypa Kultereru u ponedjeljak je produljen pritvor. Ostanak iza rešetaka ili odštetni zahtjev sada su dodatna motivacija za svjedočenjem. Zbog velike financijske štete Hypo se na pritisak EU povlači iz niza zemalja. U međuvremenu se namjerava širiti u Austriji, Sloveniji, BiH i Srbiji. Inače, veći dio afere Hypo odnosi se na Hrvatsku, među kojima su krediti za brojne projekte, izmeđuostalog i onaj Vladimira Zagorca.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

registracija
4/1/09

miroljubiv, 30.08.10. 22:38

Što nemaju sposobnijeg državnog odvjetnika osim ovog Bajića?


registracija
9/5/10

lolobrigita, 31.08.10. 12:23

Pa što imaju raditi kod Bajića?Nemojte čovjeka gnjaviti.Da je htio išta riješiti mogao je odavno.
Baš su ovi Austrijanci naivni.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika