31.08.2010. / 11:57

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Udruge u zdravstvu: Zbog blokade pristupa CEZIH-u ugrožena prava milijun pacijenata

"Upućujemo kritiku i prosvjedujemo zbog neciviliziranog ponašanja zbog kojeg će u konačnici ispaštati građani, a sigurni smo da postoji način za dogovor i da se može naći rješenje bez prisile i prosvjeda onih koji se osjećaju ugroženima"

Mensura Dražić,Katarina Katavić i Jadran Zdunić iz Koalicije udruga za zdravstvo; foto: Davor Višnjić/Večernji list Mensura Dražić,Katarina Katavić i Jadran Zdunić iz Koalicije udruga za zdravstvo; foto: Davor Višnjić/Večernji list Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) uputila je danas otvoreno pismo Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) prosvjedujući zbog blokade pristupa Centralnom zdravstvenom informatičkom sustavu (CEZIH) za dvije stotine liječnika obiteljske medicine koji se služe programom "Lord Primus", jer je tim onemogućeno korištenje zdravstvenih usluga za njihovih gotovo milijun pacijenata.

"Upućujemo kritiku i prosvjedujemo zbog neciviliziranog ponašanja zbog kojeg će u konačnici ispaštati građani, a sigurni smo da postoji način za dogovor i da se može naći rješenje bez prisile i prosvjeda onih koji se osjećaju ugroženima", ističe se u priopćenju KUZ-a koje je potpisala predsjednica Mensura Dražić.

Koalicija, koja okuplja 50-ak udruga pacijenata, ocjenjuje kako se ponovno na štetu pacijenata događaju obračuni struke i administracije i očekuje povoljno rješenje nesporazuma bez sudskih procesa i tužbi.

"Bio bi to dokaz da medicinsko osoblje poštuje svoju zakletvu kad je biralo poziv kojim se bavi, a državni dužnosnici bi potvrdili da drže do obećanja i prava na zdravlje birača koji su im omogućili da budu na vlasti", navodi se u priopćenju.

Inače, tvrtka ABA informatika, vlasnik programa "Lord Primus" nije, kako tvrde u Ministarstvu zdravstva, prilagodila tehničke uvjete rada u vrijeme kada je počela zdravstvena reforma te je ostala bez odobrenja za rad. Liječnici koji koriste taj program stoga ne mogu slati podatke u Centralni informatički sustav HZZO-a te su pozvani da se odluče za jedna od preostalih osam licenciranih informatičkih operatera u tom sustavu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika