31.08.2010. / 12:54

Autor: Hina

Raiffeisen povećao neto dobit zahvaljujući nižim rezervacijama za loše zajmove

Raiffeisen, kojem pogoduje oporavak u istočnoj Europi gdje inače ostvaruje glavninu svoje dobiti, takve rezultate pripisuje uglavnom nižim rezervacijama za loše zajmove

Neto prihodi od kamata porasli su za 1,5 postoNeto prihodi od kamata porasli su za 1,5 postoAustrijska banka Raiffeisen International u utorak je objavila da je u drugom ovogodišnjem tromjesečju više nego utrostručila neto dobit u odnosu na isto razdoblje prošle godine, poglavito zahvaljujući nižim rezervacijama za loše zajmove.

Neto dobit u tom je tromjesečju uvećana na 70,7 milijuna eura, nasuprot 21,8 milijuna eura u istom razdoblju prošle godine, priopćeno je iz te banke.

Raiffeisen, kojem pogoduje oporavak u istočnoj Europi gdje inače ostvaruje glavninu svoje dobiti, takve rezultate pripisuje uglavnom nižim rezervacijama za loše zajmove, koje su u navedenom razdoblju iznosile 265 milijuna eura, nasuprot 523 milijuna eura u drugom tromjesečju prošle godine.

Neto prihodi od kamata istodobno su porasli za 1,5 posto, na 740 milijuna eura, objavila je nadalje banka.

U prvih šest mjeseci neto dobit je dosegnula 171 milijun eura i bila je za 119 posto viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tome je također pridonio pad rezervacija za loše zajmove na godišnjoj razini za 42 posto, na 560 milijuna eura, što se pripisuje poboljšanim kreditnim rejtinzima bančinih klijenata.

Neto prihodi od kamata u prvom polugodištu nisu pozitivno pridonijeli rezultatima poslovanja u tome razdoblju, oslabjevši za četiri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je nadalje banka.

Dok su neto prihodi od kamata uvećani u srednjoj Europi a nisu se mijenjali u jugoistočnoj Europi, u Rusiji je zabilježen njihov pad od 31 posto. Raiffeisen inače četvrtinu dobiti ostvaruje u Rusiji.

"Ukupna potražnja za kreditima vjerojatno će ostati prigušena u 2010., no iz sadašnje perspektive očekujemo da će u ostatku godine Raiffeisen International zabilježiti blagi rast kreditiranja klijenata", navodi se u priopćenju.

Vezane vijesti

Masna bankarska zarada na valu krize

Masna bankarska zarada na valu krize

Banke u Hrvatskoj su u razdoblju od 2008. do 2011. godine samo na kamatama zaradile 42 milijarde kuna, u istom razdoblju banke su naplatile ukupno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika