31.08.2010. / 13:01

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Sud u Sarajevu prepolovio kaznu odbjeglom liječniku Ognjenu Šimiću

Istaknuvši kako je rječ o nepravomoćnoj presudi, Nikolić je objasnio kako ne može komentirati zbog čega je kazna, koja je Šimiću izrečena u Hrvatskoj, u Sarajevu smanjena za polovicu

Odnjen Šimić (u sredini)Odnjen Šimić (u sredini)Presudu od pet godina zatvora, koju je liječniku Ognjenu Šimiću pravomoćno izrekao Vrhovni sud Hrvatske zbog primanja mita, Županijski sud u Sarajevu smanjio je na dvije i pol godine, potvrdio je Hini u utorak dužnosnik tog suda.

"Sud je 23. lipnja donio presudu kojom je Ognjenu Šimiću određena kazna od dvije i pol godine zatvora te je potvrđena mjera zabrane obavljanja liječničke prakse u razdoblju od pet godina nakon izdržane kazne", izjavio je tajnik sarajevskog županijskog suda Slobodan Nikolić.

Istaknuvši kako je rječ o nepravomoćnoj presudi, Nikolić je objasnio kako ne može komentirati zbog čega je kazna, koja je Šimiću izrečena u Hrvatskoj, u Sarajevu smanjena za polovicu.

"Presuda će postati javni dokument kada postane pravomoćna", kazao je Nikolić Hini.

Potvrdio je, međutim, kako se Šimićev odvjetnik Nikica Gržić žalio na tu presudu Županijskog suda u Sarajevu i to kako na njezin osuđujući dio, tako i na visinu izrečene kazne.

"Taj je predmet sada na odlučivanju na Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine", kazao je Nikolić.

Ognjenu Šimiću suđeno je u BiH na temelju sporazuma o izvršenju kazne što su ga početkom godine potpisali ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak i tadašnji ministar pravosuđa Hrvatske Ivan Šimonović.

Sporazumom je predviđeno da osobe osuđene u jednoj od dvije države ne mogu izbjeći služenje zatvorskih kazni u slučaju bijega.

Ognjen Šimić u BiH je pobjegao uoči izricanja presude od devet godina zatvora na Županijskom sudu u Rijeci, a nešto više od godinu dana poslije, u rujnu 2009., Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na pet godina zatvora.

Kako Šimić od bijega u BiH boravi u Sarajevu, to je i sud u tome gradu postao mjesno nadležan za njegov predmet.

Kada Vrhovni sud Federacije BiH donese presudu, ona će postati pravomoćna.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika