31.08.2010. / 15:25

Autor: Hina

Nexe Grupa: Gubitak 98,18 milijuna kuna

Pad poslovnih prihoda najvećim je dijelom posljedica pada poslovnih aktivnosti uslijed ekonomske krize koja se u regiji najviše odražava na građevinski sektor, navodi se u pojašnjenju poslovnih rezultata

Ivan ErgovićIvan ErgovićNexe Grupa u prvom je polugodištu ostvarila gubitak od 98,18 milijuna kuna, što je povećanje gubitka u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 37,3 milijuna kuna, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Smanjenje količina prodanih proizvoda, prodajnih cijena dijela asortimana te povećanja kamatnih stopa na financijskom tržištu i utjecaju valutnog rizika odrazio se na lošiji poslovni rezultat Nexe Grupe u prvom polugodištu, navodi se u financijskom izvješću.

Ukupni prihodi Nexe Grupe u prvom su polugodištu iznosili 549,6 milijuna kuna i smanjeni su 17,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Najvećim dijelom ukupni prihodi ostvareni su proizvodnjom i prodajom cementa, betona, betonskih elemenata, agregata i vapna i opekarskih proizvoda. Manji dio ukupnih prihoda čine ostale kao što su vinarstvo i vinogradarstvo, stočarstvo, transport i prodaja automobila, ugostiteljstvo i dr.

Poslovni prihodi Nexe Grupe iznose 515,2 milijuna kuna i bilježe pad od 12,8 posto.

Pad poslovnih prihoda najvećim je dijelom posljedica pada poslovnih aktivnosti uslijed ekonomske krize koja se u regiji najviše odražava na građevinski sektor, navodi se u pojašnjenju poslovnih rezultata.

Također se ističe kako je pad poslovnih prihoda posljedica pada poslovne aktivnosti na tržištu BiH i ostalim tržištima (Mađarska, Rumunjska), a velik utjecaj imalo je i produženo razdoblje loših vremenskih uvjeta uslijed čega je došlo do kasnijeg početka građevinskih aktivnosti.

U prvom polugodištu došlo je do pada prihoda na tržištu Hrvatske za 31 posto, na tržištu Bosne i Hercegovine za 16 posto i tržištu dodatnih djelatnosti za 18,8 posto, dok tržište Srbije bilježi rast od 35 posto i ostala tržišta za 55 posto.

U ukupnoj strukturi prihoda, prihodi ostvareni na tržištu Hrvatske čine 54 posto, Srbije 20 posto, Bosne i Hercegovine 12 posto, dodatnih djelatnosti 11 posto te ostalim tržištima 2 posto.

Ukupni rashodi Nexe Grupe u promatranom su razdoblju iznosili godine 642,1 milijun kuna i smanjeni su 6,8 posto.

Smanjenje rashoda rezultat su politike optimalizacije troškova, smanjenja troškova osoblja te restrukturiranja poslovnih procesa.

Vezane vijesti

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Klubovi iz pet najjačih europskih nogometnih liga u sezoni 2010/11. imali su ukupne prihode od 16.9 milijardi eura što je rast za četiri posto u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika