31.08.2010. / 19:28

Autor: Nacionalova redakcija

Vinković: Đakovačku ergelu treba proglasiti kulturnim dobrom

Ako može paška čipka, što ne bi mogla i đakovačka ergela, smatra gradonačelnik Vinković

Zoran VinkovićZoran VinkovićĐakovački gradonačelnik Zoran Vinković izjavio je kako pokreće inciijativu kojom bi se đakovačka ergela lipicanskih konja proglasila kulturnim dobrom.

Na konferenciji za novinare Vinković je istaknuo kako Državna ergela ima dugogodišnju tradiciju koja seže sve do 1506. godine kada je utemeljna. Dodao je kako je u Đakovu organiziran uzgoj lipicanaca još 1806. godine te je upravo u toj ergeli nastala hrvatska pasmina lipicanaca.

"Stoga smatram da ima opravdanog razloga da ergela Đakovo bude uvrštena na popis hrvatskih kulturnih dobara. Ako to mogu biti različite čipke, ne vidim razlog da taj naslov ne dobije i ergela Đakovo", rekao je Vinković.

Dodao je kako se nada da će tu inicijativu prepoznati i poduprijeti i Minstarstvo kulture, pogotovo kada se uzme u obzir njeno značenje za uzgoj lipicanaca i konja na ovom području.

Vezane vijesti

Gradonačelnik Đakova moli englesku kraljicu za pomoć Ergeli

Gradonačelnik Đakova moli englesku kraljicu za pomoć Ergeli

Đakovački gradonačelnik i saborski zastupnik SDP-a Zoran Vinković danas je engleskoj kraljici Elizabeti II. i šefu Europske komisije za Hrvatsku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika