31.08.2010. / 19:52

Autor: Hina

Josipović: Presuda hrvatskim generalima stvar je pravosuđa

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas, na novinarski upit kakvu presudu očekuje za generale Gotovinu, Čermaka i Markača na Haškom sudu, kako ništa ne očekuje, odnosno da je to stvar pravosuđa.

Ivo JosipovićIvo JosipovićHrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas, na novinarski upit kakvu presudu očekuje za generale Gotovinu, Čermaka i Markača na Haškom sudu, kako ništa ne očekuje, odnosno da je to stvar pravosuđa.

"Čekamo sudsku odluku. Naravno da bih volio da presuda bude povoljna za generale, ali ako je netko počinio zločin onda za to mora i odgovarati", rekao je predsjednik Josipović u intervjuu za Media servis.

Upitan hoće li i kada oduzeti činove i povlaštene mirovine nakon što je oduzeo odličja onima s pravomoćnom sudskom presudom, poput Branimira Glavaša, Josipović je odgovorio: "Ako zakon kaže da se to treba učiniti, ja ću to učiniti. Ako parlament, koji uređuje ta pravila, uredi stvar drugačije, tako ću postupiti. Predsjednik države uopće ne bi smio ni misliti o tome da ne provodi zakone", kazao je.

"Hrvatski sud je osudio gospodina Branimira Glavaša. Vrhovni sud je rekao da je kriv. Da li tu presudu treba relativizirati i ne treba provoditi zakone? To je dugoročno pitanje važnije od pojedinačnog imena. To je pitanje da li hoćemo pravnu državu i da li držimo do nekih moralnih vrijednosti", rekao je Josipović pozivajući na polemiku sve koji misle drugačije.

"Zar zaista netko tko je počinio ratni zločin treba nositi hrvatsko odličje ili mislimo da su suđenja pro forma da nekoga zavaramo i pokažemo međunarodnoj javnosti", upitao je.

Na novinarsko pitanje što misli o političkim i kriminalnim aferama koje potresaju Hrvatsku, prije svega aferi Hypo, jer javnost zanima vode li istrage do bivšeg premijera Sanadera, te što misli o Sanaderovoj jučerašnjoj izjavi ("Psi laju, a karavane prolaze") Josipović je odgovorio kako ga ta izjava ne zanima.

"Zanima me samo jedna stvar: da policija, Državno odvjetništvo i USKOK konačno riješe te predmete. Ne želim nagađati tko je kriv i ne mislim da je osobito korektno da se na naslovnicu stavlja bilo čija slika pa i Sanaderova bez da je dignuta optužnica i pokrenut postupak, ali isto tako smatram da nitko u ovoj državi ne smije biti izuzet od krivnje", naveo je predsjednik Josipović.

Pri tom je još jednom apelirao na one koji zakon provode, neka rade svoj posao.

Zamoljen da komentira rebalans proračuna te ide li Vlada u dobrom smjeru kada je riječ o javnim financijama, Josipović je odgovorio kako "procjenjivati situaciju samo po proračunu nije dobro jer je proračun posljedica, a ne uzrok problema".

"Glavni napor Vlade mora biti jačanje gospodarstva, otvaranje novih radnih mjesta i izvoz. Očekujem od ove Vlade da oživi gospodarske ambicije i resurse koji se ne koriste", kazao je te dodao kako željno očekujem vrijeme kada se neće morati raditi rebalans i kad će rashodi biti pokriveni prihodima.

Da bi se to postiglo, Josipović smatra da su potrebne opsežne reforme - provedba gospodarske reforme i reforme javne uprave te smanjenje jedinica lokalne samouprave, kao i drastična reforma poreznog sustava jer je, dodaje, proces rada danas opterećen porezima, a treba se pravedno rasporediti tako da oni koji više imaju više i participiraju.

"Ovaj rebalans zasigurno nije razvojan. Njegova prva funkcija je čuvanje socijalnog mira", zaključio je Josipović.

Najavio je da će uskoro sudjelovati u Općoj skupštini UN-a u New Yorku, zajedno s premijerkom Jadrankom Kosor, te da u listopadu putuje u posjet papi Benediktu XVI što je, kaže, za Hrvatsku uvijek važna posjeta jer jača naš međunarodni položaj.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 01.09.10. 10:22

Tebe je komunjaro trebalo tamo smjestit,dao si im i ti koju godinu,crka dabogda....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika