02.09.2010. / 09:02

Autor: Martina Čizmić

Ademi: Hrvatska vojska u Oluji nije granatirala civilne ciljeve

"Nikad nije postojala niti zapovjed da se djeluje s namjerom da se plaši civilno stanovništvo", rekao je Ademi

Rahim AdemiRahim AdemiUmirovljeni general Rahim Ademi odbacio je tvrdnje haškog Tužiteljstva prema kojima je Hrvatska vojska tijekom Oluje topništvom djelovala po civilnim ciljevima.

Ademi, bivši haški optuženik, rekao je gostujući u trećem Dnevniku HRT-a kako je zadovoljan završetkom suđenja.

"Poslije dvije i po godine suđenja, cijenim što su se generali cijelo vrijeme suđenja bili držali korektno iako je njima najteže. Njihova obrana je vrhunski odradila posao. Dokazali su da su sve optužbe Tužiteljstva neosnovane. Ta optužnica je na staklenim nogama. Očekujem da je obrana uspjela u dokazivanju nevinosti sve trojice", rekao je Ademi.

"Imam povjerenje u sudsko vijeće, posebno u predsjednika suca Orija, jer je i on u mom slučaju bio član sudskog vijeća. I tada je bio profesionalac koji je odlično poznavao predmet", dodao je Ademi.

Prokomentirao je i tezu tužiteljstva prema kojoj su generali imali naredbu topnički napadati Knin kako bi natjerali civilno stanovništo na bijeg.

"Tužiteljstvo pokušava tvrditi da smo mi u tijeku izvođenja operacije Oluja djelovali s topništvom kako bi postigli bijeg stanovništva. To je totalno netočno. Mogu tvrditi da u tijeku djelovanja topništva, 98 posto gađali taktičke ciljeve na Dinari, a posebno na poligonu Crvene zemlje gdjeje bilo smješteno njihovo topništvo i pješaštvo. Samo 2 posto smo djelovali po Kninu i to isključivo po vojnim i strateškim ciljevima. Prilikom djelovanja topništva, Hrvatska vojska nije imala pametno navođenje, već klasično i tu se dopušta odstupanje. Nikao nismo ciljali civile. Četiri dana prije Oluje oslobodili smo Bosansko Grahovo otkud je Kinin na dometu i nitko nije pucao po Kninu. Nikad nije postojala niti zapovjed da se djeluje s namjerom da se plaši civilno stanovništvo", rekao je Ademi.

Još je jednom potvrdio kako SAD i američka vojska nisu imali nikakvu ulogu u planiranju i provođenju operacije Oluja, barem što se Knina i južnog dijela Hrvatske tiče.

Vezane vijesti

Stigla potvrda iz Haaga: Presuda Gotovini, Čermaku i Markaču do kraja godine

Stigla potvrda iz Haaga: Presuda Gotovini, Čermaku i Markaču do kraja godine

Stigla je i konačna potvrda iz Haaga - presuda hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču trebala bi biti donesena u prosincu. Najavio je to… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 02.09.10. 09:25

Sve je to, uvjetno govoreci, bas tako, ali bilo je tu i nesto vise "metaka lutalica", ali dobro, sto je tu je, nije beg cicija pa da sad vaze namjeru ili nenamjeru protjerivanja civilnog stanovnistva. No, Ademi zaboravlja jednu osnovnu stvar, a ona glasi: u Haagu se sudi topovima s Navarona, pardon, s Pantovcaka. I to je ono sto ce ukopati, reklo bi se po svemu, cestitog covjeka Antu Gotovinu. On je zapravo (nazalost) u ocima Suda personifikacija naseg cace Franje, kojega ja ne mogu prezaliti. Od kada je umro gorke suze lijem, vjerujem krupnije od Ankicinih, a sve zarad nevine mladosti koja trune u bjelosvjetskoj tvrdjavi.
I svoje kosti ce ostaviti tamo. A ne zanosimo se lazima i ispraznim iluzijama o oslobadjajucoj presudi. Zivi bili pa vidjeli - Anti Gotovini ne gine manje od tridesetak!


registracija
8/4/08

arisa, 02.09.10. 10:46

e moj kapetane jna,
govno si bio
govno si osto
jedino su ti jos ostale cizme vani od dubokog ulacenja u gu...


registracija
9/5/10

lolobrigita, 02.09.10. 14:32

Ma oni bi nas tužili i da smo gađali pomama.


registracija
30/9/09

davor12345, 02.09.10. 15:00

Dobro je Ademi rekao. Operacija Oluja nije samo djelo Ademija, niti Gotovine, nego puno čestitih časnika koji su je isplanirali i tisuća požrtvovnih časnika, dočasnika i vojnika koji su je proveli, od kojih su mnogi izgubili svoj život da bi ovdje mogli pisati takvi poput arise!! Arisa, nisi u pravu i nekulturna si. S Ademijom su se takvi sprdali, govorili su da je bakljava kapetan i slično, što više govori o onima koji su to govorili. On je svoj posao korektno odradio. Ovi naši radikali - što sebe vole zvati "desničari", a ja ih zovem fašisti samo navode vodu da su svi protiv nas, da će ovi naši dečki najgore moguće proći! I cijelo vrijeme to govore! Neće biti tako! U najgorem slučaju mogli bi proći slično kao Blaškić, a čak su moguće za neke i oslobađajuće presude! Živila demokratska Hrvatska! Dolje fašisti!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika