02.09.2010. / 14:40

Autor: Hina

Folnegović: Promet u restorana u sezoni je znatno podbacio

Gostiju ima, ali namirnice uglavnom kupuju u trgovačkim centrima, a u restoranima većinom piju kavu i jedu sladoled

Restorani su slabije posjećeniRestorani su slabije posjećeniPromet u restoranima tijekom ovogodišnje glavne turističke sezone manji je između 40 i 60 posto u odnosu na prošlu godinu, procjena je koju je na današnjoj konferenciji za novinare iznio predsjednik Udruge hrvatskih restoratera Miroslav Folnegović.

"S izuzetkom Hvara, Dubrovnika i donekle Umaga i okolice, restorateri su imali iznimno slabu sezonu", kaže Folnegović.

Po njegovim riječima, gostiju ima, ali namirnice uglavnom kupuju u trgovačkim centrima, a u restoranima većinom piju kavu i jedu sladoled.

"Tako su trgovci došli na svoje, a mi smo podbacili", ustvrdio je Folnegović.

Pad prometa u restoranima, po njegovom mišljenju, rezultat je recesije i zanemarivanja ugostiteljstva u turističkoj promidžbi Hrvatske.

Čelnik Udruge restoratera upozorava da je od ožujka 2008. do ožujka ove godine izgubljeno blizu 30 tisuća radnih mjesta u ugostiteljstvu, a da istovremeno, država nije donijela nijednu mjeru koja bi omogućila da se ona barem djelomično sačuvaju.

Smatra da je krajnje vrijeme da se zaustave negativni trendovi u ugostiteljstvu, odnosno pad broja zaposlenih i ugostiteljskih objekata.

Umjesto toga, dodaje, država inflacijom propisa otežava rad ugostiteljima.

Domaći su propisi tako strogi da bi, tvrdi Folnegović, 70 posto restorana u Grčkoj, Italiji ili Francuskoj bilo odmah zatvoreno kada bi se i na njih primjenjivali takvi propisi.

Osvrćući se na aktualnu raspravu o kvaliteti mesa, usprotivio se tvrdnji iz jednog medija po kojoj ugostiteljski lobi sprječava kontrolu mesa.

"Niti imamo lobi, niti odlučujemo o uvozu, a poput građana kupujemo od mesara koji obično tvrde da je sve domaće", kaže Folnegović.

Vezane vijesti

Odmetnuti kuhari za gurmane i avanturiste

Odmetnuti kuhari za gurmane i avanturiste

Oni kuhaju na minus 200 stupnjeva, peku u vakuumu, voće i povrće pretvaraju u pjenu ili snijeg, maslinovo ulje u prah. Njihovi specijaliteti su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika