02.09.2010. / 16:49

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Vlada prodaje 3000 državnih i MORH-ovih stanova, 5808 kuna po kvadratu

Radi se o oko 3000 stanova u državnom vlasništvu, te 1900 državnih stanova kojima upravlja MORH

Premijerka Jadranka Kosor; foto: Autor:
Davor Puklavec/PIXSELLPremijerka Jadranka Kosor; foto: Autor: Davor Puklavec/PIXSELLVlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o prodaji stanova u vlasništvu države te onih kojima upravlja Ministarstvo obrane (MORH).

Radi se o oko 3000 stanova u državnom vlasništvu, te 1900 državnih stanova kojima upravlja MORH.

Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za upravljanje državnom imovinom Jozo Sarač rekao je da će se ti stanovi prodavati po cijeni od 5808 kuna po četvornom metru, umanjenoj za amortizaciju i položaj stana u zgradi, a uvećanoj 10 do 30 posto ovisno o veličini grada.

Za izbjeglice i branitelje predviđen je popust od 1,5 posto za svaku godinu u izbjeglištvu te 2 posto za svaku godinu provedenu u Domovinskom ratu.

Popust od 15 posto dobiva se za jednokratni otkup, a stan je moguće otkupiti i na kredit od maksimalno 20 godina i kamatu od 4 posto.

MORH je dosad primio 1568 zahtjeva za otkup stana, kazao je ministar obrane Branko Vukelić koji očekuje da će se time zaraditi 400 do 500 milijuna kuna kojima će MORH započeti izgradnju stanova za svoje potrebe.

Ministrica graditeljstva Marina Matulović-Dropulić ocijenila je da se prodajom stanova ostvaruju mjere iz Programa gospodarskog oporavka, dodavši kako je državu najviše opterećivalo održavanje tih stanova.

"Mislimo da su cijene realne i da će ih građani moći otkupiti", rekla je.

Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac ocijenio je, uz gospodarski, važnim i aspekt poštivanja ljudskih prava, odnosno pravo čovjeka na krov nad glavom.

Premijerka Jadranka Kosor na današnjoj je sjednici odbacila je tvrdnje da se Program gospodarskog oporavka ne provodi, istaknuvši kako do sada nije provedena samo jedna mjera - prenamjena 650 milijuna kuna za božićnice, regres i dar za djecu u javnim službama za potporu nezaposlenima i gospodarstvu.

Tu mjeru nismo mogli provesti jer se o tome nismo sporazumjeli sa socijalnim partnerima, odnosno sindikatima, pojasnila je Kosor.

Ustvrdila je kako se sve ostale mjere provode prema programu te podsjetila da Vlada uskoro očekuje donošenje zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila i izmjene Zakona o energiji kojima se jedinicama lokalne samouprave omogućava određivanje cijena toplinske energije.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika