03.09.2010. / 09:45

Autor: Nacionalova redakcija

Glavaš se pokušao izvući preko Mesića, Pašalića i drugih: 'Šeks je obećao da će pomoći'

Glavaš je u svoju konstrukciju među ostalim upleo bivšeg predsjednika države Stjepana Mesića, potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, savjetnika pokojnog predsjednika Franje Tuđmana Ivića Pašalića, a spominje se čak i Mesićev zet Renato Obranović

Branimir Glavaš i Vladimir Šeks u danima kad je ratni zločinac bio dio HDZ-aBranimir Glavaš i Vladimir Šeks u danima kad je ratni zločinac bio dio HDZ-aTijekom istrage o pokušaju podmićivanja sudaca Vrhovnog suda s ciljem da se poništi presuda protiv ratnog zločinca Branimira Glavaša, na površinu je isplivao impozantan broj imena iz političko-poduzetničke sfere, koji su tijekom minulih nekoliko tjedana vodili razgovore s zamjenicom glavnog urednika Glasa Slavonije Sanjom Marketić i HDSSB-ovcem Ivanom Drmićem - glavnim operativcima u pokušaju Glavaševog izvlačenja iz pravomoćne presude. Kako piše Večernji list, Glavaš je u svoju konstrukciju među ostalim upleo bivšeg predsjednika države Stjepana Mesića, potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, savjetnika pokojnog predsjednika Franje Tuđmana Ivića Pašalića, a spominje se čak i Mesićev zet Renato Obranović.

Ivić PašalićIvić PašalićUz rečeni dvojac Glavaševih igrača, istraga je pokazala kako je u cjelokupnu priču bio upleten i vlasnik tvrtke Koteks Osijek Drago Tadić. "Dosad me se spominjalo u novinama, a nitko me ništa nije pitao. Zato ni sada ne želim ništa reći", kratko je Večernjem listu rekao Tadić. Ipak, istraga je pokazala da je Tadić u restoranu Baltazar prišao sucu Vrhovnog suda Branku Hrvatinu, i to za stolom gdje je trebao sjediti i državni odvjetnik Mladen Bajić, koji međutim na kraju nije došao. Zagrebački list piše da je Tadić navodno pred Hrvatinom zapodjenuo temu odluke u slučaju Glavaš, te da je ostalo nepoznato kako se u Baltazaru tada zatekao i bivši predsjednik Stjepan Mesić koji je kratko prišao stolu, pozdravio se s Hrvatinom, malo popričao i otišao.

Hrvatin je podsjetimo taj susret prijavio nadležnim pravosudnim tijelima, ističući kako se Tadić neprimjereno raspitivao o slučaju Glavaš. Istražitelji su doznali da je Tadić bio i poveznica sa Srećkom Jurišićem iz Splita, poduzetnikom kojega su Sanja Marketić i Ivica Drmić kasnije prokazali kao čovjeka kojemu su dali 70.000 eura da bi pomogao Glavašu. Uz ove aktivnosti, Tadić je na druge načine pokušao pridobiti utjecajne pojedince koji su zbog svog položaja na neki način mogli 'lobirati' za Glavaša. Među ostalim je o tome razgovarao i s Ivićem Pašalićem, koji je na Tadićevo pitanje može li se što učiniti kazao kako će 'onaj njegov' napraviti sve što je u njegovoj moći. 'Onaj njegov' zapravo je Ante Potrebica, sudac Vrhovnog suda. Potrebica je po zaduženju trebao uvesti odluku u predmetu Glavaš u sudsku evidenciju, a Glavašev plan je bio da se odluka vrati vijeću uz izliku da nije u skladu s praksom Vrhovnog suda. Plan međutim propada, jer se Potrebica izuzeo iz procesa s obrazloženjem kako se kao sudac mora izuzeti jer poznaje neke od osuđenika. Pašalić međutim poriče bilo kakvu upletenost u slučaju Glavaš, te tvrdi kako s Tadićem nikada nije razgovarao o tom slučaju.

Stjepan MesićStjepan MesićZanimljivo je da je tijekom istrage iskrsnulo i ime potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, kod kojeg je Tadić išao u petrčanski ljetnikovac. Prema sažecima materijala koji su sastavni dio istrage, Tadić je nakon toga sastanka pričao da je Šeks obećao pomoći Glavašu. Šeks, dakako, sve poriče, ističući kako “ni na koji način nije sudjelovao ni u kakvom pokušaju podmićivanja sudaca Vrhovnog suda te da su to špekulacije bez ikakve osnove”. "Tadića poznajem niz godina. Radio sam s njim na formiranju slavonskog konzorcija za gradnju ceste gdje je njegova tvrtka bila vodeća", rekao je Šeks. Bivši predsjednik Stjepan Mesić već je govorio da se sreo s osječkim gradonačelnikom Krešimirom Bubalom, te da su pukim slučajem tamo bili prisutni Drmić i Marketić. Kako piše Večernji list, istražitelji kažu da su tamo bili i Tadić i Jurišić te Mesićev zet Renato Obranović koji je dobar s Jurišićem.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 03.09.10. 10:12

da mesića ahahah kakav krenen kakav psihopat je ovo zločinačko smeće


registracija
3/9/10

mudroser, 03.09.10. 12:12

Taj Tadic je cudna biljka. Ima ga u svim mutnim poslovima u Hrvatskoj, a kako se prica po Zagrebu, ima ga u kontroverznim poslovima sa kriminalcima iz gradjevinske mafije i u BiH. Navodno ga i tamo istrazuje tuziteljstvo.


registracija
25/12/09

trta333, 04.09.10. 08:33

Ovo je štivo za ludake.Od samog početka "slučaja Glavaš" je bilo poznato d je to razračunavanje u redovima HDZ-a,a pogodite oko čega.Pa ne sigurno oko slatkiša,nego oko love.I sva ta farsa od sudjenja.Pa to je i najveći promašaj slučaja,a ujedno i najveći propust ovih iz HDZ-a.Tu su im novinari razotkrili celu šemu "podrške" Glavašu od strane prijatelja Šeksa i drugih.I na kraju nije niko drugi pustio Glavaša da ode ,nego HDZ.I šta sada.E sada treba pohapsiti ove u Hrvatskoj,koji su to sve aminovali i omogućili i što su od pravne države napravili lakrdiju.Nemojte se čuditi ako sutra pročitamo u novinama sa ovi prozvani idu svako treći dan na poklonjenje Glavašu.A najveći fazon će biti kada Glavaš progovori.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika