03.09.2010. / 12:17

Autor: Hina

Ryanair razmišlja o zatvaranju ruta u Njemačkoj zbog novih pristojbi

Iz njemačkih zračnih luka u Frankfurtu, Duesseldorfu i Bremenu Ryanair leti na 174 rute do europskih i sjevernoafričkih odredišta, a godišnje iz Njemačke preveze nekih 11 milijuna putnika

Udruga europskih niskotarifnih avioprijevoznika (ELFAA) tvrdi da će nova pristojba dovesti do gubitka 10.000 radnih mjestaUdruga europskih niskotarifnih avioprijevoznika (ELFAA) tvrdi da će nova pristojba dovesti do gubitka 10.000 radnih mjestaNajveća europska niskobudžetna aviokompanija Ryanair priopćila je da razmišlja o ukidanju nekih ruta u Njemačkoj zbog nove izlazne pristojbe koju uvodi vlada u Berlinu.

"Morat ćemo analizirati sve naše rute i vrlo je vjerojatno da će te pristojbe dovesti do pada broja putnika", kazao je glasnogovornik Ryanaira Stephen McNamara za novinsku agenciju dpa.

Njemačka je vlada u srijedu dogovorila 20 milijardi eura vrijedne proračunske rezove i povećanja poreza čiji je cilj smanjenje proračunskog deficita.

Jedna od ključnih komponenti toga plana nova je izlazna pristojba u visini do 45 eura po putniku koja bi se počela naplaćivati od 1. siječnja a trebala bi osigurati proračunske prihode u visini milijardu eura godišnje.

To bi moglo dovesti do zatvaranja nekih ruta, upozorila je glasnogovornica Ryanaira Henrike Schmidt.

Iz njemačkih zračnih luka u Frankfurtu, Duesseldorfu i Bremenu Ryanair leti na 174 rute do europskih i sjevernoafričkih odredišta, a godišnje iz Njemačke preveze nekih 11 milijuna putnika.

Ryanair je apelirao na njemački parlament, koji mora odobriti predložene vladine proračunske mjere, da spriječi "ovu ludost". "Taj će potez imati efekt bumeranga i dovest će do pada broja putnika i gubitka radnih mjesta", kazao je McNamara.

Vlada je pristojbu predstavila kao ekološki porez koji bi trebao promijeniti putničke navike štetne po okoliš i istodobno osigurati dodatne proračunske prihode.

Udruga europskih niskotarifnih avioprijevoznika (ELFAA) tvrdi da će nova pristojba dovesti do gubitka 10.000 radnih mjesta.

Vezane vijesti

Udružuju se Croatia Airlines i Adria Airways?

Udružuju se Croatia Airlines i Adria Airways?

Hrvatski nacionalni prijevoznik Croatia Airlines i slovenski nacionalni prijevoznik Adria Airways mogli bi uskoro početi razgovore o udruživanju,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika