03.09.2010. / 14:31

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Ivo se vraća kući: Sanader i Polančec 14. rujna odgovaraju na pitanja o privatizaciji Ine

Iskaze bi trebali dati bivši potpredsjednik Vlade i predsjednik nadzornog odbora Ine Slavko Linić, tadašnji ministar gospodarstva Ljubo Jurčić koji je operativno radio u pregovorima i na ugovoru o prodaji te Tomislav Dragičević

Ivo Sanader i Damir PolančecIvo Sanader i Damir PolančecSaborsko Istražno povjerenstvo za privatizaciju Ine održat će 13. i 14. rujna sjednicu na koju su pozvani odgovorni koji su bili u vladi, nadzornom odboru i upravi Ine za vrijeme privatizacije da daju iskaz, kako bi objasnili neke nejasnoće u privatizaciji ili preuzimanju plinskog poslovanja, a koje se nisu mogle razriješiti putem dokumentacije dostupne povjerenstvu.

Kao svjedoci pozvani su, među ostalima, bivši premijer Ivo Sanader te bivši potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec, najavljeno je na internetskim stranicama Hrvatskog sabora,

Sjednica počinje u ponedjeljak 13. rujna, kada je predviđeno davanje iskaza odgovornih iz razdoblja kada se prodavalo 25 posto plus jedna dionica Ine. Iskaze bi trebali dati bivši potpredsjednik Vlade i predsjednik nadzornog odbora Ine Slavko Linić, tadašnji ministar gospodarstva Ljubo Jurčić koji je operativno radio u pregovorima i na ugovoru o prodaji te Tomislav Dragičević, dugogodišnji predsjednik uprave Ine.

Sutradan, 14. rujna, o preostalom dijelu privatizacije, od 2003. do 2009. te plinskog poslovanja, iskaze bi trebali dati sadašnji potpredsjednik Vlade i ministar financija te predsjednik nadzornog odbora Ine Ivan Šuker. Pozvani su i bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec koji je operativno sudjelovao na izmjeni ugovora koji se odnose na dioničare, tadašnji predsjednik Vlade Ivo Sanader te sadašnji predsjednik uprave Ine i član nadzornog odbora Zoltan Aldott.

Sedmorica navedenih svjedoka morali bi objasniti određene poteze koji su se odnosili na privatizaciju ili na preuzimanje plinskog poslovanja. Njihovim svjedočenjem trebao bi biti obuhvaćen čitav postupak privatizacije do trenutka kada MOL dolazi u posjed 47 posto dionica.

Sanader je, podsjetimo, posljednjih mjesec dana proboravio u SAD-u, što je potaknulo spekulacije da je njegovo izbivanje iz Hrvatske potaknuto intenzivnim istražiteljskim naporima oko afere Hypo u Hrvatskoj, u čijem se kontekstu nerijetko spominje i njegovo ime. Boraveći početkom tjedna u Austriji, bivši premijer je takve navode demantirao, uz šeretski osmjeh i pripadajuću kovanicu: 'Psi laju, a karavane prolaze'.

Upitan prije koji dan što misli namjerava li se bivši premijer Ivo Sanader vratiti u Hrvatsku nakon sudjelovanja na Forumu u Austriji, bivši predsjednik Mesić je odgovorio:

"Kako ne, zašto se ne bi građanin Hrvatske mogao vratiti u Hrvatsku. Po nekom zadatku se može vratiti", rekao je Mesić. Može se kazati kako je ovo jedan od tih 'zadataka'

24. prosinca 2008. - dan kad je MOL zavladao Inom

Tjednik Nacional već je u nekoliko navrata pisao o tome kako je hrvatska vlada mađarskom MOL-u predala upravljanje nad nacionalnom naftnom kompanijom Inom. Tekst od veljače, pod nazivom 'INA-MOL: Sanader i Polančec prevarili ministre', bavi se 61. sjednicom, na kojoj je Polančec, prezentirajući dogovor Hrvatske i Mađarske oko Ine, ministrima predstavio znatno uljepšanu verziju svog dogovora s MOL-om i prešutio niz važnih činjenica iz svog pisanog izvješća.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
2/12/07

lei, 03.09.10. 14:50

Izjasnio se Ivo svojim bijegom...mogu mu staviti soli na rep


registracija
8/7/09

bankar, 03.09.10. 15:06

eto njega u nekoj zemlji sa kojom nemamo ugovor o izručenju


registracija
3/9/10

mudroser, 03.09.10. 15:39

Strasno je koliko mozemo trpjeti da nas neko sustavno pljacka i pri tome nas pravi budalom. Pa samo Sanaderovu pljacku da rasvijetlimo i vratimo novce ne bi bilo krize niti proracunskog manjka. Ivo nemoj se vracati - vrati nam samo novce. A ti idi s malo vitra di te volja.


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 03.09.10. 22:42

Ja mislim de se nece vratiti ali nije problem on.Nece Hrvatska propasti zbog njega.Problem su ostali koji dolaze na vlast.Svi oni kradu ( zato se i kandiduju za vlast) Kada drzava nema para a krade se to osjete prvo Ljudi srednje i nize ekonomske moci.I u Americi politicari kradu (Svi redom)ali ima jedna razlika.PORESKI SISTEM Nema teorije da ti kupis jahtu,automobil,drugi biznis,repromaterijal itd a da drzavi ne platis porez.U Hrzatskoj je na snazi jos uvijek na snazi zakon stare Juge (mozes uvesi na racun firme sve a da ne platis porez) Pogledajte samo koliko jahti na Jadranu (a neplacen porez)Siguran sam da bisamo to izvuklo Hrvatsku iz krize


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika