03.09.2010. / 15:38

Autor: Nacionalova redakcija

MORH i HOO potpisali sporazum o suradnji

Govoreći o mogućnosti zapošljavanja vrhunskih športaša u OS RH, Vukelić je naglasio da je riječ o sportovima koji doprinose razvoju vojničkih vještina, i da će njihova nazočnost svakako biti korisna za OS RH

Martina Zubčić (Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL)Martina Zubčić (Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL)Ministar obrane Branko Vukelić i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša danas su, 3. rujna, u prostorijama MORH-a potpisali Sporazum MORH-a i HOO-a o suradnji, unapređenju i razvoju športa u Republici Hrvatskoj. Svečanosti potpisivanja nazočila je i predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, zamjenik načelnika GS OS RH general pukovnik Slavko Barić, državni tajnik Željko Goršić, predstavnici MORH-a, GS OS RH i HOO-a, te skupina vrhunskih hrvatskih sportaša na čelu s nositeljima olimpijskih odličja Martinom Zubčić i Filipom Udeom.

Sporazumom se, između ostalog, predviđa slijedeće: mogućnost smještaja sportaša u vojno-športskim objektima tijekom sportskih priredbi, logistička potpora MORH-a HOO-u pri organizaciji športskih natjecanja, mogućnost zajedničkog planiranja gradnje, prenamjene i razvoja športskih objekata, zajedničko korištenje športskih objekata, mogućnost zapošljavanja vrhunskih/kategoriziranih športaša u MORH-u i OSRH, te drugi oblici suradnje.

Nakon potpisivanja, predsjednik HOO-a Mateša je podsjetio da suradnja dviju organizacija traje već dulje vrijeme. „Potpisivanje Sporazuma je povijesni iskorak za hrvatski šport, događaj koji će sigurno obilježiti godine koje su pred nama“, rekao je Mateša. Zahvalivši predsjednici Vlade i ministru, Mateša je istaknuo budući hrvatski jedriličarski centar u sklopu vojno-pomorske baze Lora, te hrvatski centar za olimpijske borilačke sportove u bazi Kovčanje na Malom Lošinju. Od najvećeg značaja je mogućnost zapošljavanja vrhunskih športaša u OS RH, što je praksa i u drugim zemljama članicama NATO-a. S time će doći do interakcije posebnih vještina športaša s onima koje imaju hrvatski vojnici, zaključio je predsjednik HOO-a.

Ministar obrane Vukelić smatra da Sporazum otvara novu dimenziju suradnje, a budući vojno-športski centri bit će vrlo korisni i pripadnicima OS RH. HOO će pokrivati troškove za korištenje objekata, po povoljnijim cijenama, ali uz vođenje računa da time ne trpi proračun RH i MORH-a. Govoreći o mogućnosti zapošljavanja vrhunskih športaša u OS RH, Vukelić je naglasio da je riječ o sportovima koji doprinose razvoju vojničkih vještina, i da će njihova nazočnost svakako biti korisna za OS RH. Također, nastupima na velikim međunarodnim vojnim natjecanjima oni će predstavljati OS RH i „vjerujem da ćemo se dičiti njihovim sjajnim rezultatima“, rekao je ministar.

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor Sporazum je opisala kao pravo ulaganje u budućnost, mlade, hrvatski šport i olimpizam. „Dajem mu punu potporu i tako će biti i ubuduće“, istaknula je predsjednica. Športaši su uvijek pronosili ime Hrvatske diljem svijeta, i Sporazum je pohvala i potpora njihovom trudu, radu, uspjesima, ali i ljubavi prema Domovini. Zapošljavanje športaša u OS RH je pravo rješenje za njihove egzistencijalne probleme s kojima se suočavaju, rekla je Kosor, uz zaključak da Sporazum daje i nove mogućnosti za uključivanje djece i mladih u šport i takav predstavlja ulaganje u ono najljepše i najbolje, a to je hrvatska mladost.

Brončana olimpijka iz Pekinga, taekwondašica Martina Zubčić, u ime športaša je zahvalila na potpori. „Sigurna sam da će nam Sporazum pomoći da napredujemo u onome što volimo“, istaknula je Zubčić. Športašica je spomenula i jedan primjer suradnje, nedavno završene sedamnaestodnevne pripreme hrvatske taekwondo reprezentacije u vojarni „Drgomalj“ u Delnicama. „Od tamo mogu prenijeti samo lijepe riječi i dojmove. Hvala!“, rekla je Zubčić.

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika