04.09.2010. / 15:51

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Kosor: Ne želimo ništa lomiti preko koljena; Milanović: Sindikati trebaju odlučiti o referendumu

"Zakon je povučen na temelju pisma koji je upućen predsjedniku Hrvatskoga sabora jer je stav vlade da bi uvrštenje u saborski dnevni red u ovome trenutku bilo kontraproduktivno", rekla je premijerka Kosor

Darko Milinović, Ivan Šuker i Jadranka KosorDarko Milinović, Ivan Šuker i Jadranka KosorPredsjednica Vlade RH Jadranka Kosor izjavila je danas u Otočcu da je Zakon o radu (ZOR) povučen iz saborske rasprave, ali da se to nije dogodilo naglo te da su o namjeri povlačenja ZOR-a ranije bili izvješćeni sindikati.

"Zakon je povučen na temelju pisma koji je upućen predsjedniku Hrvatskoga sabora jer je stav vlade da bi uvrštenje u saborski dnevni red u ovome trenutku bilo kontraproduktivno", rekla je premijerka Kosor.

"Ne želimo ništa provoditi na silu i lomiti preko koljena", izjavila je dodajući da na tragu te odluke vlade očekuje nastavak razgovora sa sindikatima o tome što u ZOR-u treba promijeniti. Smatra da je neodrživo da su još na snazi neki istekli kolektivni ugovori.

Govoreći pak o potpisima za referendum o ZOR-u Kosor je ustvrdila da je vlada poduprla referendum osiguranjem 170 milijuna kuna u rebalansu proračuna za njegovo održavanje za što je, podsjetila je, glasovala vladajuća koalicija, a oporba ne.

Istaknula je da je, po nalogu Hrvatskoga sabora, vlada bila dužna provjeriti potpise što je i učinila te izvijestila o činjenicama vezanim uz potpise.

"Vjerujem da nitko ne očekuje da se vlada boji govoriti o činjenicama ni da se bilo koji građanin boji činjenica vezanih uz potpise", rekla je premijerka.

'Glasale i osobe koje nisu žive'

Napomenula je da je izvješće o tome upućeno mjerodavnom saborskom odboru, a kakvu će odluku donijeti taj odbor, kao i Hrvatski sabor potom, stvar je njihove rasprave.

Istaknula je da je utvrđeno da su popisu za referendum i osobe koje više nisu žive, kao i jasno vidljivi dokazi da su potpisi na dijelu lista sakupljani u nekim političkim strankama.

Odgovarajući na pitanje pokazuje li ovime vlada strah od građana, kako to tvrdi oporba, predsjednica vlade ocijenila je da oporba samo traži da vlada ode, a ne iznosi ni jedan prijedlog kako smanjiti rashode proračuna kad je to potrebno.

Ustvrdila je da se "SDP nije usudio glasovati za prijedlog vlade da se zamrznu rashodi proračuna u iduće dvije godine, a tu se mjerila hrabrost".

Na novinarsko pitanje je li predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić "preduhitrio" vladu informacijom o povlačenju ZOR-a Kosor je rekla da je trebalo pričekati da vlada iznese odluku i razloge, ali nije željela odgovoriti na pitanje o mogućim sankcijama za Bebića.

Milanović: o referendumu trebaju odlučiti sindikati

Sindikati trebaju odlučiti žele li referendum ili ne, poručio je danas predsjednik SDP-a Zoran Milanović osvrčući se na jučerašnju odluku Vlade RH o povlačenju prijedloga izmjena Zakona o radu (ZOR) zbog kojega su, nezadovoljni njime, sindikati i organizirali prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma.

"Ništa se nije promijenilo, potpisi za referendum su prikupljeni i na organizatoru - sindikatima je odluka žele li referendum ili ne", izjavio je Milanović novinarima u središnjici SDP-a.

Ako sindikati žele referendum, dodao je, sama činjenica da je vlada predložene izmjene ZOR-a povukla iz procedure ništa ne mijenja.

Rekao je da se referendum raspisuje o svakom pitanju iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, te da je pri tomu nebitno radi li se samo o namjeri da se nešto napravi. S tim u vezi istaknuo je da nitko ne jamči da vlada za mjesec dana neće isti zakonski prijedlog ponovno uputiti u proceduru. "Pitanje je je li uopće ušao u proceduru", dodao je.

Na pitanje što iščitava iz vladine odluke o povlačenju prijedloga, odgovorio je da vlada očito ne želi očitovanje građana jer, smatra, "to je u ovome trenutku puno više očitovanje o vladi nego o Zakonu o radu".

Milanović je istaknuo da vlada nije trebala, kako je rekao, "nasilnički i neosjetljivo prijetiti" izmjenama toga zakona koji je donesen prije sedam ili osam godina i predstavlja temelj socijalnoga dijaloga.

"Taj se zakon mijenja iznimno, kroz dijalog i pregovore koji su dosadni i dugi", poručio je.

U odgovoru na pitanje kako bi se kao premijer postavio po pitanju ZOR-a, istaknuo je da je najbolje odgovorio svojim potpisom na sindikalnu peticiju za raspisivanje referenduma i aktivnim sudjelovanjem SDP-a u toj inicijativi.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 04.09.10. 19:35

LOMI GA BABY!!! ALI PAHORČIĆU!!!
HOĆEMO IZBORE!!!! Jedva ih čekam a onda ću slaviti kao da smo danas izbacili srbe u košarci. To i jest slično jer ćemo sjebati srpkinju!!!


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 04.09.10. 23:01

Nije ona kriva Jadnica (glupa ko noc )Priroda je kriva


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika