06.09.2010. / 09:15

Autor: Hrvoje Šimičević

Ne smetaju nama Romi, nego samo štitimo Srbe: To nas približava Europskoj uniji

Činjenica da se političko nasilje masivnih razmjera nad pripadnicima nepoželjne manjine obavlja u Francuskoj, samo je preuzeta kao dodatni alibi ovdašnjim pojedincima čiji je hobi brojenje krvnih zrnaca, jer pod takvim okolnostima svako bljuvanje rasizma nastoje legitimirati praksom iz 'zemalja - uzora'

"Prosvjedujemo kako bi javnosti ukazali na gorući problem koji imamo s bespravno naseljenim Romima u Zemuniku Gornjem (…) Nismo rasisti i nemamo ništa protiv Roma, ali imamo protiv njihovog načina života (…) Vjerujem da ti ljudi sigurno imaju svoje domove, jer do sada su negdje živjeli. Zato bi najbolje za svih bilo da se vrate u svoje domove, ali bez ikakvog nasilja. Protiv Roma nemamo ništa, i oni su građani Hrvatske, ali s ovakvim zagađivanjem okoliša se nećemo pomiriti (…) Romi su bespravno zaposjeli nekoliko kuća vlasnika srpske nacionalnosti zbog čega ni povratnici ne mogu u svoje domove"

(Načelnik Općine Zemunik Josip Marušić, pred stotinjak mještana Zemunika, na nedjeljnom prosvjedu protiv Roma koji su se doselili u njihovo susjedstvo.)

Premda su pripadnici romske zajednice već godinama prisutni u općini Zemunik, ruralnom području nedaleko od Zadra, prosvjed protiv njih odvija se tek sad, u jeku francuske deportacije Roma u Rumunjsku, koja je izazvala zgražanje kod većine pristojnih pripadnika tog istog Zapadnog svijeta.

Odmah na početku valja primjetiti kako je antiromska retorika u oba slučaja gotovo identična; u Zemuniku, kao i u Francuskoj, ne diže se haranga protiv Roma zato što su Romi, već se razlozi za njihov progon pronalaze u 'hladnoj' domeni formalno-pravnih odnosa, gdje po definiciji nema mjesta za emocije: suvišnost Roma obrazlaže se naime bespravno izgrađenim naseljima. Kada se takav cinizam svede na pravu hrvatsku mjeru, naime na ruralno područje na kojem živi nekoliko tisuća stanovnika, onda stvari poprimaju konture prvorazredne groteske.

Nečiji metak u nečiji potiljak

Samo je tada moguće da sumještani, predvođeni svojim političkim poglavicama - koji najčešće ideološki i mentalno pripadaju Hrvatskoj demokratskoj zajednici - stav o nužnosti odlaska Roma argumentiraju i činjenicom da su oni zaposjeli tuđe kuće i tuđe zemljište. Ključna stvar u potonjem argumentu odnosi se na pitanje u čije su to kuće ušli ovi uljezi. Upravo tako, upozoravaju nas danas prosvjednici - u kuće čiji su vlasnici Srbi povratinici!

Autor:
Željko Mršić/PIXSELLAutor: Željko Mršić/PIXSELLKada se u prvoj polovici 90-ih godina u velikim urbanim sredinama, a posebice pasivnim zaleđima kao što je jučerašnje poprište prosvjeda protiv romske prisutnosti, tjeralo desetine tisuća pripadnika srpske nacionalnosti iz njihovih domova - upravo i samo zato što su bili Srbi - hrvatskim javnim prostorom odjekivao je zaglušujući muk. Uz prešutno odobravanje dobrog djela političke elite, koji su svojim huškanjem (ili nečinjenjem) potpaljivali fitilj patriotski napaljene rulje, vršila se višegodišnja etnička čistionica sa svim raspoloživim sredstvima. Tada su, da i na to podsjetimo, Hrvati 'zaposjeli nekoliko' tisuća 'kuća vlasnika srpske nacionalnosti' zbog čega se do dana današnjeg srpski 'povratnici ne mogu vratiti u svoje domove'. Kao što je danas poznato, nije manjkalo ni metoda koje su uključivale nečiji metak u nečiji nepodobni potiljak. Nakon što je rečena manjina u statističkom smislu doista postala dostojna svojeg 'manjinskog' statusa, tek su se onda stvari vratile u normalu: nacionalizam je zbog namrgođenih tutora iz Bruxellesa izašao iz mode, a susjedski odnosi u takvim su okolnostima postali upravo idilični.

Srbe i Hrvate ujedinila plemenita nakana

Do koje razine? Do te da 'smo' javno spremni prosvjedovati i zbog činjenice da 'su Romi bespravno zaposjeli nekoliko kuća vlasnika srpske nacionalnosti zbog čega ni povratnici ne mogu u svoje domove'. Nema što, argument vrijedan divljenja!

Atraktivnost za medijsku eksploataciju ovoj je priči osigurao podatak da je u prosvjedničkim redovima bio i jedan Srbin povratnik. Naslovi su blistali od jednostavnosti: 'Srbi i Hrvati protiv Roma', 'Bratstvo i jedinstvo', 'Prvi puta zajedno nakon rata', itd. Ovaj dirljivi trenutak, naime povratak davno izgubljene sloge između Hrvata i Srba (po svemu sudeći jednog Srbina povratnika i stotinjak Hrvata), jedino je mogao biti uzrokovan ovako plemenitim nakanama.

Dan prije ovog prosvjeda, provedenog dakle i zbog zaštite stanarskih prava Srba u Hrvatskoj, saborski zastupnik SDSS-a i član saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac rekao je Slobodnoj Dalmaciji da su mu 'poznate izjave dijela romske zajednice u zadarskom zaleđu koja tvrdi da su 1997. godine pušteni da se koriste, pa i nasele u porušenim i praznim srpskim kućama kako bi se otežao povratak Srba'. Osnovano se sumnja da se praksa provodila i ovoj općini.

Od Europe uzimati samo najgore

Načelnik Josip Marušić: Autor:
Željko Mršić/PIXSELLNačelnik Josip Marušić: Autor: Željko Mršić/PIXSELLPupovac je tom prilikom rekao da će članovi SDSS-a u Općinskom vijeću Općine Zemunik - dakle politički predstavnici srpske manjine - pokušati odgovoriti načelnika Marušića - čovjeka koji se na 'proturomskom' prosvjedu poziva na zaštitu stambenog pitanja Srba u Hrvatskoj - od kolektivne deložacije Roma s područja Zemunika.

Nakon dva desetljeća, cjelokupna stvar je, dakle, u potpunosti zaokružena. Prizor je, dakako, u jednakoj mjeri degutantan.

Rečeni Marušić inače pripada HDZ-u, stranci koja je zbog svoje dugovječne izvršne političke uloge u Hrvatskoj suodgovorna za katastrofalno stanje pojedinih manjinskih zajednica u Hrvatskoj. Manjkavost društvene integracije Roma je najeksplicitniji primjer, počevši od njihovog statusa u društvu, prvenstveno obrazovanja, sustava zdravstvene i socijalne skrbi, zapošljavanja, političke prezentacije i tomu slično.

Primjera radi, u izvještaju o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj 2009. godine, koji je izdala američka Vlada, navodi da se 'u Hrvatskoj spram Roma i dalje iskazuje socijalno nasilje, uznemiravanje i diskriminiranja'.

Stvar kod ksenofobije je ta da se potentnost Neprijatelja - osim što je zbog nečega 'različit' ili pak 'drugačiji' - mjeri i po pitanju njegove brojnosti.

Podatak da se političko nasilje masivnih razmjera nad pripadnicima nepoželjne manjine obavlja u Francuskoj - zemlji što kulturološki spada pod taj isti Zapad, koji se u recentnoj retorici političkih elita u (post) tranzicijskim državama kao što je Hrvatska doživljava kao bezgrešni imperativ kojemu beskompromisno treba stremiti - samo je preuzet kao dodatni alibi ovdašnjim pojedincima i kolektivitetima čiji je hobi brojenje krvnih zrnaca, jer pod takvim okolnostima svako bljuvanje rasizma nastoje legitimirati onime što se događa u državama za koje 'nas' uvjeravaju da bi 'nam' trebali biti uzori po pitanju tolerancije, multikulturalizma i svega ostalog.

Zakon o zabrani Kineza

Štoviše, kad takvu praksu i retoriku - zapravo neku vrst imigracijske politike sa elementima fašizma što buja po zapadnoj Europi - preuzmu probrana grla ovdašnje političke elite, onda se to pretvara u nedavni zahtjev Milorada Dodika da se u Bosni i Hercegovini muslimankama zabrani pokrivanje lica, jer da je čuo da će takvu praksu preuzeti u Francuskoj i Belgiji. "Donošenje tog zakona vodi Bosnu korak bliže Europskoj Uniji", rekao je uz šeretski osmjeh tom prilikom Dodik.

Vođeni Dodikovom logikom ne trebamo se previše čuditi ako za koju godinu čelnik Hrvatske stranke prava Daniel Srb - jedini preostali otvoreni mrzitelj Srba (ne znamo da li je riječ o naciji ili o samome sebi, op. H.Š.) u hrvatskom Saboru - pred velepoštovanom gospodom u najvišem domu hrvatskog parlamentarizma predloži Zakon o zabrani Kineza. "Donošenje tog zakona vodi Hrvatsku korak bliže Europskoj Uniji", reći će tom prilikom ovaj čovjek znakovita prezimena. "Moram li podsjetiti da su Kinezi bespravno zaposjeli nekoliko kuća vlasnika romske zajednice zbog čega ni povratnici ne mogu u svoje domove?", argumentirati će u Saboru svoj zahtjev Daniel Srb.

Vezane vijesti

Zabrinutost zbog proturomske ksenofobije

Zabrinutost zbog proturomske ksenofobije

Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin na početku plenarne sjednice Hrvatskog sabora danas je u ime… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 06.09.10. 10:08

Ovdje se svi pravimo sveci...ja kao Hrvat,a poznajem masu Hrvata,nijedan u svom komsiluku ili susjedstvu ..ne zeli imati roma za susjeda.Zasto? Nekultura,Kriminal,prostakluk...lako je pisati i praviti se FIN,...daj da vidim te ljude sto stite rome,u njihovom komsiliku ili susjedstvu..kako bi oni reagirali na:pljackanje,pljuvanje,primitivizam,nekulturu...siledzijstvo,napadi na vlastitu djecu...eee,tad bi svi druge naocale nabili na svoje oči. Daleko od toga da sam rasist...svakom bi covjeku pomogao...isto tako,nemres trpiti nesto sto se kosi s tvojim odgojem,svjetonazorom...zasto da ja trpim,a lopovi i primitivci uzivaju na moj racun...?!Ma goni to u tri PM materine,oni koji se pravi FINI,neka ih kod sebe prime.
Pametnom dosta.


registracija
30/6/10

petrus7, 06.09.10. 11:18

to je ljudski korov. To treba sve razjebati. Ako se ne mogu socijalizirati onda neka se vrate u indiju ili egipat pa neka tamo žive!!!


registracija
8/7/09

bankar, 06.09.10. 11:28

jer EU tretira rome kao sarkozy pa možemo i mi haah


registracija
30/9/09

davor12345, 06.09.10. 12:54

Zanimljivo je kavih sve ima faca na ovim stranicama, pogotovo ovdje pod komentarima! Ja san jučer lipo čuja kako je jedan prozvani Rom kazao da su ih ti isti što sada prosvjeduju protiv njih i njihova načina života "pustili" u te kuće s riječima - citiram :" Bolje da ste tu vi nego da su tu Srbi". To je bilo tijekom 90-tih godina. Desetak godina kasnije sada Romi ne valjaju, treba ih otjerati jer su, opet citiram, između ostalog - bespravno uselili u kuće Srba. Pa kuliko je samo naših "junaka" napravilo upravo to - bespravno se uselilo u kuće Srba uvjereni da se ovi neće nikad više vratiti. Jednog sam nedavno čak gleda u poljoprivrednoj emisiji - napravija je čak i farmu ovaca na tuđoj (jednog Srbina) i častija ekipu poljoprivredne emisije pršuton! Kako je reka, moga bi on i puno bolje al eto, birokracija nam ne valja, čoviku branu da bude uspješan poduzetnik, ne može dobit da je vlasnik 1/1 i zbog toga ne može dobiti priključak na vodu a on bi samo tija radit, on i sinovi. A nije uopće spomenija zašto on ne može dobiti 1/1!!! E! Ali to nema veze! Bilo pa prošlo! Koje licemjerstvo!


registracija
28/7/10

AngelinaB, 06.09.10. 14:52

Neka hvala na vašoj zaštiti!!!!!


registracija
26/7/09

odredjen, 06.09.10. 16:04

prestrasno kako se ljudi mrze na osnovu nacije, boje koze, religije...u 21. st!


registracija
1/4/07

ulomax, 06.09.10. 19:18

upravo je nevjerovatno kako dobro placeni branioci ljudskih prava stalno sebi podizu cijenu pljuju po domicilnom narodu kao divljacima i ksenofobima valjda moraju popuniti tjedne kvote blacenja.To sto su cigani poput srba u HR postali svete krave pa gdje god zaseru novinari i ini dusebriznici pilu okrecu naopako pa od njih prave zrtve najprije ce se ciganiji i obiti o glavu jer ljudima ih je pun kurac.Mnoze se po HR i samo beru djeciji ,kradu ,prose i maltretiraju,ljude gdje god su prisutni,


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 06.09.10. 20:09

Kao sto rekoh u jednom prijasnjem komentaru Sta ce tek biti kada udjemu u EU Svi iz hladnih krajeva ce se sjatiti ovamo.Bojim se da ce tada Hrvati biti stranci u vlastitoj drzavi.Plus oni koji ce odmah napustiti drzavu kada stupimo u EU


registracija
30/9/09

davor12345, 06.09.10. 20:53

A koji su to hladni krajevi?


registracija
23/8/09

xaron, 06.09.10. 21:15

Zalaganje Hrvoja za Rome je iskreno, te ocekujemo da je on u svome domu zbrinuo nekoliko Romskih
obitelji. Ukoliko to nije ucinio, a napisao je ovaj clanak treba mu odmah dati otkaz, zbog laznog predstavljanja.
Osim toga : " u izvještaju o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj 2009. godine, koji je izdala američka Vlada, navodi da se 'u Hrvatskoj spram Roma i dalje iskazuje socijalno nasilje, uznemiravanje i diskriminiranja'."
Zanima me sto je to u tom izvjestaju napisano o
pravima Iracana i Afganistanaca koje su poubijali vojnici te iste vlade. Ispada da je dozvoljeno ubijanje Iracana i Afganistanaca, ali nije dozvoljeno
socijalno nasilje nad Romima, ili nekome je sve dozvoljeno a nekome nije nista dozvoljeno.
Hrvoju i ostalim njemu slicnim preporucio bi da se ne koriste materijalima kompromitiranih i korumpiranih agencija jer to vise ne prolazi kod
obicnog svijeta .


registracija
16/11/09

vbkluht, 07.09.10. 11:38

Problem je što su Romi prezaštićeni. Njima se tolerira nomadski život (znači kampiranje gdje si namisle), prošnja po križanjima (mi ostali smijemo prelazit na zeleno, na obilježenom pješačkom prijelazu), maloljetničke trudnoće i brakovi zato jer je to "njihov način života".
S tom tolerancijom ih se zapravo motivira da se ne mjenjaju pa onda i oni unutar te zajednice koji bi htjeli živjeti kao većina države, bivaju prezreni.


registracija
17/4/10

insajder1, 07.09.10. 14:23

ahahahaha,"sta ce biti s kucom ??? Zapalicu je!" :)) Ne mozemo da vratimo imovinu,zaposjeli Romi, hit ! :)


registracija
15/2/06

SigaZG, 07.09.10. 20:12

zakaj se taj Cana i vrli zastupnici Memedi i Pupavac nisu uputili u Zemunik i počistili to smeće i ukazali cigošima kak se treba živjeti u ovoj domovini.Tak oni žive u cijeloj evropi pa se ne čudim kaj ih franceki tjeraju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika