06.09.2010. / 11:22

Autor: Nacionalova redakcija

Pet kartela upravlja srpskim tržištem hrane: Istražuje se je li i Todorićev Dijamant dio 'ekipe'

Na lokalnom pak nivou, radi se o kartelima u otkupu voća i mesa. Blic piše da komisija uz pomoć insajdera već vodi neke postupke

Ivica TodorićIvica Todorić"Tržište prehrambene industrije Srbije pod kontrolom je desetak kartela. Oni se zasnivaju na tajnim, nedozvoljenim sporazumima i dogovaranju o cijenama i uvjetima prodaje između prerađivača i trgovaca", kazala je za beogradski list Blic Dijana Marković-Bajalović, predsjednica srpske Komisije za zaštitu konkurencije. Zanimljiv je podatak i da se među kompanijama koje dogovaraju cijene nalazi i uljara Dijamant iz Zrenjanina, koja je u vlasništvu Agrokora Ivice Todorića.

"Istrage vodimo na osnovu insajderskih informacija i ponuđenih dokaza protiv kartela u prehrambenoj industriji koji drže pod kontrolom gotovo sve najvažnije prehrambene proizvode", kazala je Blicu predsjednica komisije. Premda Dijana Marković-Bajalović ovom prilikom nije otkrila o kojim se zapravo kompanijama radi, Blic spominje slučaj iz 2009. kada je Ministarstvo trgovine u ime države prvi put podnijelo zahtjev za vođenje postupka protiv jednog kartela na tržištu Srbije.

Tada je naime zatraženo pokretanje postupka protiv Vitala iz Vrbasa, Sunca iz Sombora (zajednički vlasnik Invej), Dijamanta iz Zrenjanina (u vlasništvu Agrokora) i Banata iz Nove Crnje zato što su u dvama navratima, u lipnju i srpnju 2009., istovremeno ukinuli rabat trgovcima za 11 posto i sporazumno utvrdili cijene svojih proizvoda. Komisija je tom prilikom zatražila da se konkretni zahtjevi ne iznose u javnost, jer svaki "imalo inteligentan sudionik na tržištu prikriva dokaze nakon što je upozoren na istragu". Ministar poljoprivrede Saša Dragin također je potvrdio Blicu kako postoje dokazi o postojanju pojedinih kartela. Prema njegovim riječima, tri glavna kartela drže pekarska industrija, uljare i mljekare. Na lokalnom pak nivou, radi se o kartelima u otkupu voća i mesa. Blic piše da komisija uz pomoć insajdera već vodi neke postupke.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika