06.09.2010. / 13:46

Autor: Nacionalova redakcija

Josipović o referendumu: 'Sabor mora uvažiti ono što su građani potpisima poručili'

"Zbog spora oko refernduma smo ne samo u gospodarskoj, nego i u političkoj krizi. Sindikati su pokazali snagu za to da mogu pokrenuti ljude. To se ne smije podcijeniti", rekao je predsjednik Josipović

Ivo JosipovićIvo JosipovićI dok saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav raspravlja o raspisivanju referenduma o izmjenama Zakona o radu, predsjednik Ivo Josipović na Pantovčaku je, odgovarajući na pitanje novinara treba li ustrajati na provedbi referenduma, ocijenio da je pitanje referenduma iznimno političko pitanje.

"Zbog spora oko refernduma smo ne samo u gospodarskoj, nego i u političkoj krizi. Sindikati su pokazali snagu za to da mogu pokrenuti ljude. To se ne smije podcijeniti", rekao je predsjednik Josipović.

"Odbor mora uvažavati ono što su građani poručili te to nitko nema pravo zanemariti. Bez obzira na pogreške u postupku prikupljanja potpisa", zaključio je Josipović.

Podsjetimo da je Vlada u petak povukla prijedlog Zakona iz saborske procedure pa se ne zna hoće li referenduma biti ili ne. Očekuje se da će nakon današnje sjednice Odbora za Ustav stvari biti jasnije.

Josipović se složio s ocjenom novinara da je država provjerom potpisa za referendum pokazala svoju efikasnost, a da s druge strane ostaje pitanje popisa branitelja, odnosno, kako je rečeno, toga da do sada još nije utvrđen točan broj tzv. lažnih branitelja.

"Dirnuli ste me u srce", rekao je Josipović i ponovno se zauzeo za objavu popisa. "Zaista nema ni jednog razloga da se on ne objavi", rekao i ponovio kako se zalaže za donošenje zakona kojim bi se to omogućilo, te dodao da se zalaže i za uređenje izbornog zakonodavstva, uključujući i popise birača.

"To je moguće. I slažem se da je država na primjeru potpisa za referendum pokazala da se to može napraviti. I očekivanje je svih nas da se to ne radi selektivno, samo kad to odgovara ili ne u nekom političkom trenutku", rekao je naglasivši nužnost "uvođenja reda u državi".

"Popis branitelja, birački popisi, dogradnja izbornog sustava su iznimno važni politički i pravni ciljevi koje treba što prije ostvariti", naglasio je.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika