06.09.2010. / 13:49

Autor: Nacionalova redakcija

Postignut dogovor o tehičkim specifikacijama za 3D satelitsko emitiranje

Inicijativu su poduprli SES ASTRA i glavne europske televizijske kuće uključujući privatne i javne televizijske kanale kao i predstavnike industrije potrošačke elektronike

Ferdinand KayserFerdinand KayserSES ASTRA najavila je danas novu inicijativu koja će podržavati uvođenje 3D televizije u Europi. Kao dio inicijative, industrija je postigla dogovor o minimalnim tehničkim specifikacijama za uvođenje 3D emitiranja i televizije. Inicijativu su poduprli SES ASTRA i glavne europske televizijske kuće uključujući privatne i javne televizijske kanale kao i predstavnike industrije potrošačke elektronike.

Inicijalni 3D satelitski prijenos bit će korišten kao side-by-side (za 1080i rezoluciju) ili top-bottom (za 720p rezoluciju) formate koji su kompatibilni s postojećim High Definition (HD) prijamnicima (set top boxes). Side-by-side i top-bottom su dva prijenosna formata za 3D satelitska emitiranja gdje će dvije slike biti uređene ili horizontalno ili vertikalno u jednom okviru. Isporuka dvije različite slike za lijevo i desno oko je nužno da bi se stvorio 3D stereoskopsko iskustvo za gledatelja.

Free-to-air 3D servis bit će signaliziran koristeći mehanizme definirane u ažuriranim Digital Video Broadcasting (DVB) standardima koji će biti dostupni kao automatsko prebacivanje ekrana sa 2D u 3D i sa 3D u 2D emitiranje.

Ferdinand Kayser, predsjednik i glavni izvršni direktor kompanije SES ASTRA je izjavio: „Vrlo smo zadovoljni rezultatima naše inicijative koji predstavljaju značajan skok u uvođenju 3D televizije diljem Europe. Usko surađujući s poslovnim partnerima - TV kućama i s proizvođačima potrošačke elektronike, ponovno smo pokazali sposobnost da udružimo ključne igrače kako bismo unijeli inovativnost na područje tehnologije emitiranja. Kao vodeći satelitski operator u Europi, ponosni smo što smo dio ovog razvoja koji će dati poticaj industriji potrošačke elektronike i osigurati budućnost televizijskog emitiranja kao glavnog zabavljačkog medija."

Vezane vijesti

Sjeverna Koreja postavila raketu na lansirnu rampu

Sjeverna Koreja postavila raketu na lansirnu rampu

Sjevernokorejska raketa kojom će idući tjedan u orbitu navodno biti lansiran satelit postavljena je na lansirnu rampu, unatoč prosvjedima međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika