07.09.2010. / 14:29

Autor: Nacionalova redakcija

Predsjednik Foruma Roma najavljuje: Tužit ćemo načelnika Zemunika zbog rasizma

"Čuo sam kako jedan mještanin Zemunika prijeti kako bi bilo bolje da Romi odu kako se ne bi u Zemuniku ponovila Slovačka. To je otvorena prijetnja i mi ćemo podići kaznenu prijavu zbog tih prijetnja", govori Cana

Prosvjed u Zemuniku održan je prošle nedjeljeProsvjed u Zemuniku održan je prošle nedjeljeNedjeljni prosvjed u Zemuniku kod Zadra gdje su stanovnici tog mjesta tražili iseljavanje nekoliko romskih obitelji koji tamo žive i dalje izazivaju reakcije predstavnika te manjinske zajednice.

Predsjednik Foruma Roma Hrvatske Kasum Cana u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju izjavio je kako će zatražiti sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor zbog hitnog rješavanja situacije koja je nastala oko Roma ilegalno naseljenih u Zemuniku Gornjem.

Cana najavljuje i tužbu protiv načelnika Zemunika Josipa Marušića zbog rasizma i onemogućavanja slobodnog kretanja Roma.

"Kad načelnik Marušić kaže kako nema ništa protiv Roma i da nije rasist, onda morem reći da i nije baš iskren. U ovih 12 godina problem je mogao riješiti i on i njegov prethodnik da su to stvarno i htjeli. On je čisto nulte tolerancije prema Romima jer je rekao da "oni jednostavno žele da Romi odu". Sam je potvrdio kako im nije htio dopustiti da se koriste zemljištem za kamp i za rad kako bi mogli prijaviti privremeno boravište. Pa, tko je on da tako odlučuje?! ", kaže Cana za Slobodnu i dodaje kako je kod Marušića "prisutan ciganluk kakav ne poznaju ni Cigani".

"Čuo sam kako jedan mještanin Zemunika prijeti kako bi bilo bolje da Romi odu kako se ne bi u Zemuniku ponovila Slovačka. To je otvorena prijetnja i mi ćemo podići kaznenu prijavu zbog tih prijetnja", govori Cana te napominje da su Romi otišli iz Zemunika prije prosvjeda i da se dogodine sigurno neće vraćati jer nisu dobrodošli.

Zanimljivo kako je Cana potvrdio da su se Romi u kuće izbjeglih Srba naselili na incijativu tadašnje vladajuće garniture, a posebno tadašnjeg ministra obnove Jure Radića.

Cana kaže kako je jedan od Radićevih pomoćnika njemu osobno rekao da se Romi mogu naseliti u napuštenim kućama. Radićev pomoćnik tada nije precizirao o čijim se kućama radi, ali, priča Cana, se to dobro znalo i takva je politika bila proklamirana u cijeloj Hrvatskoj, a ne samo u jednom Zemuniku Gornjem.

"Ja sam znao kamo to vodi, pa zajednici Roma to nisam niti prenio. Činjenica jest da su Romi koji su se uselili u srpske kuće nelegalno zaposjeli tuđu imovinu, ali, molim vas lijepo, postoje institucije ove zemlje koje su trebale ispraviti to i sva slična kršenja zakona. Nitko nije obavio svoj posao. Niti policija, niti lokalne vlasti, niti hrvatska Vlada", objašnjava Cana za splitski dnevnik.

Vezane vijesti

Zabrinutost zbog proturomske ksenofobije

Zabrinutost zbog proturomske ksenofobije

Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin na početku plenarne sjednice Hrvatskog sabora danas je u ime… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika