07.09.2010. / 15:50

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Državni vrh u Lučkom, poruka sa govornice: 'Kakva god bila presuda, svi generali su nevini'

Predsjednik Udruge Antiterorističke jedinice Lučko Mladen Grgić pred svim je uzvanicima, uključujući i Josipovića, uputio pozdrav 'svim generalima u Remetincu i Haagu': 'Kakva god presuda bila, mi znamo da su oni nevini!'

Državni vrh sa pripadnicima ATJ Lučko; foto: Josip RegovićDržavni vrh sa pripadnicima ATJ Lučko; foto: Josip RegovićU sjedištu Antiterorističe jedinice Lučko svečano je danas, uz nazočnost visokih državnih dužnosnika, obilježena 20. obljetnica osnivanja te jedinice, prve oružane formacije hrvatske države. Svečanosti su, nazočili hrvatski predsjednik Ivo Josipović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednik Sabora i ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, te predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Svečanosti su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kao i brojni uglednici iz političkog i javnog života.

ATJ Lučko ustrojena je 7. rujna 1990. i time postala prva oružana formacija novonastale hrvatske države. Postrojba je to Specijalne policije s nadležnošću djelovanja na području cijele države, a danas je ustrojena i osposobljena prema svjetskim standardima, naglašeno je na svečanosti. Uputivši riječi zahvale poginulim pripadnicima, kao i njenim bivšim i sadašnjim pripadnicima, svi su govornici naglasili njihovu iznimnu hrabrost, srčanost, požrtvovnost i domoljublje bez kojega, kako je rečeno, ne bi bilo današnje Hrvatske. "Vaša jedinica bila je početak pravednog i obrambenog rata koji je vodila Hrvatska", rekao je predsjednik Josipović naglasivši da ATJ Lučko danas, za razliku od vremena Domovinskog rata, ima drukčiju zadaću. "Danas je vaš rad temelj borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, kamen temeljac sigurnosti svih hrvatskih građana", naglasio je. Zapovjedniku ATJ Lučko Alenu Klabotu, predsjednik Josipović uručio je Povelju RH za izniman doprinos u Domovinskome ratu, zaštitu javnog reda i mira i ustavnog poretka RH. Potpredsjednik Sabora Jarnjak prisjetio se i svih zapovjednika te jedinice, a posebno generala Mladena Markača, jednog od osnivača ATJ Lučko.

Predsjednik Ivo Josipović; foto: Josip RegovićPredsjednik Ivo Josipović; foto: Josip Regović"Hvala vam na svemu što ste učinili stvarajući vrijedosti koje nikad neće nestati", uz pljesak okupljenih poručio je Markaču koji se nalazi u haaškom pritvoru i čeka izricanje presude. Naglasio je kako sjedište ATJ Lučko i njeni pripadnici pokazuju da Hrvatska ima heroje. "Tu u ATJ Lučko su heroji, jedan do drugoga", rekao je Jarnjak i pozvao hrvatski narod na slogu i vjeru u bolju budućnost. "Treba nam više sloge i s ovoga mjesta se može poslati takva poruka", rekao je. Premijerka Kosor također je naglasila da sve u Hrvatskoj danas treba hrabriti vjera, odlučnost i domoljublje pripadnika ATJ Lučko. "Svima nam treba više zajedništva i ljubavi", rekla je Kosor i naglasila da se nazočnošću na svečanosti poklanjamo onima koji su, predvođeni prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, prvi krenuli u obranu zemlje. Bez njih i njihove žrtve ne bi bilo našeg puta u EU, i članstva u NATO-u, dodala je. Ministar Karamarko podsjetio je na cijeli ratni put ATJ Lučko i kazao kako je on bio matrica na kojoj su se izgradili uspjesi hrvatske vojske i policije u Domovinskome ratu.

FOTOGALERIJA

Nazočne su pozdravili i zapovjednik jedinice Klabot, kao i predsjednik Udruge ATJ Lučko 90 Mladen Grgić. Iz ATJ Lučko, kroz koju je prošlo 350 pripadnika, stasalo je sedam generala hrvatske vojske, kao i brojni umirovljeni i sadašnji časnici i djelatnici policije i vojske. U obrani suvereniteta države poginula su 24 njena pripadnika, a 52 su teško ranjena. Vojni ordinarij Juraj Jezereinac blagoslovio je kapelicu blaženog Alojzija Stepinca te Memorijalni centar koji su sagradili pripadnici Udruge, a potom je služio svetu misu za sve poginule pripadnike ATJ Lučko. Program je završio pokaznom taktičko-tehničkom vježbom pripadnika ATJ Lučko.

Predsjednik Udruge Antiterorističke jedinice Lučko Mladen Grgić pred svim je uzvanicima, uključujući i Josipovića, uputio pozdrav 'svim generalima u Remetincu i Haagu': 'Kakva god presuda bila, mi znamo da su oni nevini!'

Vezane vijesti

Sviranje HDZ-u

Sviranje HDZ-u

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak ustvrdio je danas u nastavku suđenju u aferi Fimi medija da je HDZ-u u izbornoj kampanji 2007. bilo važno da… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 07.09.10. 16:38

Ovi su počeli kao Crvene beretke u Beogradu voditi svoju politiku a to je nedopustivo!

Policija i vojska nemaju što raditi u politici.


registracija
27/7/09

columbo, 07.09.10. 18:30

"Varsar je bio, a na varsaru sablje, pistolji, zenevski sat, svila i coja, arapski at...E, sto ces sine da ti kupi babo?
Djeteta sklonost kusase svog. Eh, babo, babo, kupi mi babo, pecenja kupi jareceg..."


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika