08.09.2010. / 09:42

Autor: Nacionalova redakcija

Pelješki most otporan na besparicu: Za Sanaderov projekt izdvojeno još 5,2 milijuna kuna

Premda je prošle godine došlo do stopiranja većeg dijela projekta, recesija i brojne kritike o neisplativosti 'Pelješkom mostm' na koncu ipak ne mogu naštetiti, što ne čudi s obzirom da ovaj projekt ima čvrstu potporu Luke Bebića, Božidara Kalmete, ali i Jadranke Kosor

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaCijena Pelješkog mosta popela se na dodatnih 5,2 milijuna kuna. Prema pisanju Novog lista, to je iznos (bez PDV-a) na koji su Hrvatske ceste sklopile ugovor s tvrtkom "Crosco naftni servisi d.o.o." sredinom srpnja ove godine. Potpisivanjem ovog ugovora postaje jasno da, unatoč recesiji i sveopćoj besparici, projekt Pelješac ide dalje. Radi se o ugovoru koji se odnosi na "dodatne geofizičke, geološke i geotehničke istražne radove na stupnim mjestima mosta". Prema većini procjena ovaj projekt doseže ukupnu cijenu od dvije milijarde kuna.

Premda je prošle godine došlo do stopiranja većeg dijela projekta, recesija i brojne kritike o neisplativosti 'Pelješkom mostu' na koncu ipak ne mogu naštetiti, što ne čudi s obzirom da ovaj projekt ima čvrstu potporu Luke Bebića, Božidara Kalmete, ali i Jadranke Kosor. Sa Croscom, tvrtkom kćeri Ine specijaliziranom za rudarske radove, kopnena i morska bušenja, te istraživanje nosivosti tla, ovaj je ugovor potpisan dva mjeseca nakon što je objavljeno da su započela probna bušenja na gradilištu Pelješkog mosta.

Iz ove kompanije međutim kažu da su radovi iz svibnja ove godine samo nastavak radova geofizičkih, geoloških i geotehničkih istražnih radova na stupnim mjestima mosta koji su započeli prije godinu dana, u lipnju 2009. U to je vrijeme bivši premijer Ivo Sanader, u sklopu predizborne kampanje obišao praktički nepostojeće gradilište Pelješkog mosta. Ipak, iz Crosca tvrde kako se radovi koji su započeli u vrijeme Sanaderove predizborne turneje "odvijaju prema planiranom intenzitetu i u skladu s dinamičkim planom". "Nastavak radova na temeljenju u moru bit će određen po završetku istražnih radova te izradi završnog geološkog i geotehničkog izvješća", rekla je u lipnju ove godine glasnogovornica Hrvatskih cesta Ivana Bekavac. No, najnovije radove na Pelješkom mostu vrijedne 5,2 milijuna kuna Bekavac Novom listu nije mogla odgovoriti bez konzultacija s nadređenima.

Vezane vijesti

Karamarko obećao 'oživljavanje' Pelješkog mosta

Karamarko obećao 'oživljavanje' Pelješkog mosta

Gostujući u Dubrovniku predsjednik Hrvaske demokratske zajednice Tomislav Karamarko osudio je odluku Vlade o odustajanju od projekta gradnje… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 08.09.10. 10:12

Most Pelješić


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika