08.09.2010. / 16:11

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Uhićenja u Šibeniku: Maglov i još trojica iza rešetaka zbog ratnog zločina u zatvoru 'Kuline'

"Kriminalističko istraživanje još uvijek je u tijeku, a o dovršetku ćemo pravovremeno izvijestiti javnost", stoji u priopćenju MUP-a

Željko Maglov (desno) početkom kolovoza bio je u Kninu na svečanosti povodom obljetnice OlujeŽeljko Maglov (desno) početkom kolovoza bio je u Kninu na svečanosti povodom obljetnice OlujeMinistarstvo unutarnjih poslova na svojim je stranicama priopćilo kako su policijski službenici Policijske uprave šibensko-kninske su u koordinaciji s Ravnateljstvom policije a po zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku, započeli kriminalističko istraživanje vezano za prijave o zlostavljanjima i nečovječnim postupanjima prema ratnim zarobljenicima i civilnim osobama u vojnom zatvoru „Kuline", u Šibeniku, tijekom 1992. godine.

Kako su javnost upoznali iz MUP-a tijekom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja uhićene su četiri osobe i to pod sumnjom da su počinile kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 160. Kaznenog zakona, dok se jednu osobu tereti da je osim toga počinila i kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog pučanstva iz čl. 158. Kaznenog zakona.

"Kriminalističko istraživanje još uvijek je u tijeku, a o dovršetku ćemo pravovremeno izvijestiti javnost", stoji u priopćenju MUP-a.

Glasnogovornica šibensko-kninske policije Marica Kosor izjavila je za Hinu da su uhićene četiri osobe trenutačno u prostorijama Policijske uprave. Nije željela nagađati mogu li se očekivati i nova uhićenja.

Kako piše portal Index.hr među uhićenima je i bivši zapovjednik 73. bojne vojne policije Željko Maglov. Njemu je policija jutros pretražila stan u Splitu.

Mediji su još krajem 90-ih pisali o navodnim zlostavljanja zarobljenika u Kulinama, što je Ministarstvo obrane tada opovrgnulo.

U veljači 1999. iz MORH-a su priopćili da su njegove službe sigurnosti u početku 1993., kad su doznale za protuzakonite postupke pojedinih pripadnika HV-a, "analizirale događaje da bi utvrdile činjenično stanje" te da su tadašnji ministar obrane Gojko Šušak i ravnatelj Hrvatske informativne službe (HIS) Miroslav Tuđman donijeli odluku o osnutku povjerenstva koje treba utvrditi sigurnosno stanje u 2. satniji 72. bojne Vojne policije u Šibeniku.

Istragom je utvrđeno da je "došlo do određene samovolje zapovjednika" u provedbi dobivenih zapovijedi pa su zbog njihova nepoštovanja s dužnosti udaljena dvojica vojnih policajaca. Povjerenstvo nije utvrdilo druga stegovna ili kažnjiva djela pa je za MORH slučaj završio.

U travnju 1999. šibenska policija dostavila je izvješće o istrazi u Kulinama tadašnjemu županijskom državnom odvjetniku Željku Žganjeru.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

registracija
3/9/10

mudroser, 08.09.10. 16:41

Jedino sto je Maglov "zaduzio" Hrvatsku bio je sverc goriva, automobila i cigareta sa Hercegovcima. Sada su Hercegovci u BiH van dometa pravde, a Maglov u zatvoru. Kome su jos Hercegovci dobra donijeli u Hrvatskoj. Osim sebi - naravno.


registracija
10/7/10

Torquemada, 08.09.10. 17:33

Za mudrosera :
Riječ šverc podrazumijeva da kupiš jeftino prodaš skupo.
On i njegovi su krali auta i pljenili ljudima imovinu ko fol za potrebe države pa prodavali za svoj džep. Pa Heroin, pa još puuuno puno toga.


registracija
27/7/09

columbo, 08.09.10. 18:08

Meni je posebno interesantan ovaj lijevi s fotke - sef Vojne policije Mate Lausic...Taj za nista ne zna i od svega se ogradjuje, ali valjda ce i on, inace sveprisutni strucnjak za sigurnosna pitanja, doci na tapet.


registracija
1/1/70

, 08.09.10. 20:21

APISTE te zlocince koji su nam neopisivu sramotu uradili.


registracija
3/9/10

mudroser, 09.09.10. 00:58

Hvala na dopuni Torquemada. U pravu si nije to bio sverc.


registracija
14/11/07

laufer, 09.09.10. 08:44

Optužen za djelo iz 1992.
Policija mu 2010. "pretražila stan".
Bravo za efikasnost.

Nadajmo se da nije usisavao od 1992.


registracija
11/1/10

fluid, 16.09.10. 09:30

Država nije napravila sve hapseći one koji su počinili zločin a da bi sada oprala svoju savjest(zbog ulaska u EU a ne zbog savjesti).Država je dužna mnogima koji su zaista odratovali kao istinski časni vojnici ovaj rat,sprečavajući zločine iz razloga ratnog prava i digniteta hrvatskog vojnika i države same.Mislim i na "obične vojnike"a posebno na njihove zapovjednike koji su proglašavani "srpskim zaštitnicima"jer nisu dozvoljavali takve sramotne strahote.U svojim su sredinama prokazani kao jugonostalgičari ili zaštitnici Srba a sa drige strane država im je na sve moguće načine uskratila ono što je nezaslužnima dijelila kapom i šakom.Još jedan od kriterija tuđmanizma i lažnoga domoljublja !


registracija
11/1/10

fluid, 16.09.10. 09:39

Svoje dokazane i zaslužne zapovjednike,često i istinske heroje,ova je država proglašavala gotovo izdajnicima,hohštaplerima,manipulatorima i čime sve ne.A favorizirala je ratne zločince,kriminalce,švercere i ostali ološ hrvatski dijeleći im kapom i šakom nezaslužene sinekure.Predsjednik Josipović je rekao(vidjet ćemo)da će unijeti pravednost i po tom pitanju.Do sada nisam vidio nijedan potez koji bi tu činjenicu,promijenio na bolje.Tu se krije klica istinskog razdora između onih koji su,na ovaj ili onaj način stekli status branitelja.To nije samo objava registra branitelja,jer se time neće mnogo postići.To je pitanje promjene percepcije javnosti tko je istinski branitelj sa dignitetom i češću htvatskog branitelja.Zamjena teza dobar vojnik ali nepodoban sa tezom nagradimo podobne iako su činili zločine kao pravi domoljubi,bi se najviše postiglo.Ali koga briga nakon 20 godina?Topovsko meso je odradilo svoj posao a nakon rata su poslužili za glasačku mašineriju.Pravednost ovdje nije igrala ulogu već broj na strani masovnih kandidata u izbornoj mašineriji.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika