09.09.2010. / 09:11

Autor: Nacionalova redakcija

Belgijska predstava 'Ulica Vandenbranden 32' otvara 8. Festival svjetskog kazališta

Dubravka Vrgoč sadržaj predstava koje će biti prikazane u Zagrebu opisala je kao osobne ispovijedi, koje se na intimistički način bave svakodnevnim problemima na koje nemamo odgovore

Predstava "Ulica Vandenbranden 32", belgijske skupine Peeping TomPredstava "Ulica Vandenbranden 32", belgijske skupine Peeping TomOsmi Festival svjetskog kazališta na kojem će biti prikazano 5 predstava održat će se u Zagrebačkom kazalištu mladih i Hrvatskom narodnom kazalištu od 17. rujna do 2. listopada. Iako su ove godine sredstva za Festival manja za 30 posto, Dubravka Vrgoč, koja je uz Ivicu Buljana, ravnateljica Festivala, rekla je da su unatoč tome uspjeli zadržati broj i kvalitetu predstava.

Ivica Buljan upozorio je na važnost festivala:

"Bit će prikazane predstave koje su najatraktivnije i najvažnije u kontekstu europskog teatra. To je kazalište koje je autorsko i prepoznatljivo po redateljskim, koreografskim ili glumačkim rukopisima, i što je bitno, donosi nove tendencije."

Dubravka Vrgoč sadržaj predstava koje će biti prikazane u Zagrebu opisala je kao osobne ispovijedi, koje se na intimistički način bave svakodnevnim problemima na koje nemamo odgovore.

Festival će otvoriti predstava "Ulica Vandenbranden 32", belgijske skupine Peeping Tom, pod vodstvom Gabriele Carrizo i Francka Chartiera, bivših plesača Alaina Platela, koji su svoj rad hrvatskoj publici predstavili u sklopu programa 23. Tjedna suvremenog plesa, na kojem su gostovali s "Vrtom" prvim djelom svoje čuvene trilogije "Vrt", "Salon" i "Podrum". U Ulici Vandenbranden vidljiva je promjena u radu grupe, tema predstave inspirirana je filmom Shoheija Imamure "Balada o Narayami" te prikazuje udaljenu planinsku zajednicu u trulim mobilnim kućicama, čiji su običaju ujedno i zakoni. Radnja predstave odvija se pred golemom cikloramom, dimenzija 30m puta 8m.

Predstava "U Moskvu, u Moskvu" nastalu prema djelima Antona Čehova "Tri sestre" i "Seljaci" u produkciji Volksbuhne am Rosa - Luxemburg - Platz Berlin, režirao je njen ravnatelj Franck Castrof, poznat po radikalnim obradama klasika.

Na festivalu će biti prikazane predstave "Moj tajni vrt" u produkciji Festival d Avignon u režiji Stanislas Nordeya i Falka Richtera. Predstava "Megapolis" na granici između plesa i dramskog kazališta nastala je u produkciji berlinske Schaubuhne am Lehniner Platz i skupine Dorky Park te u koprodukciji sa sarajevskim Mess-om. Predstava "Izvan konteksta, za Pinu" prema konceptu i režiji Alain Platela, propituje što je to histerija, ali ne kao stanje bolesti, nego povišene emotivnosti.

Vezane vijesti

Ne sviđa mi se što u kazalištima ima previše slobode, vratio bih cenzuru

Ne sviđa mi se što u kazalištima ima previše slobode, vratio bih cenzuru

U Zagrebačkom kazalištu mladih u punom su jeku pripreme za veliku ansambl predstavu "Idiot", koju po istoimenom ruskom klasiku Fjodora Mihajloviča… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika