09.09.2010. / 11:54

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Osumnjičenici za ratne zločine u Kulinama kod istražne sutkinje

Svi su osumnjičeni za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a jedan još i za zločin protiv civila

Bivši zapovjednik 73. bojne vojne policije Željko Maglov (desno)Bivši zapovjednik 73. bojne vojne policije Željko Maglov (desno)Četvorica osumnjičenika za ratne zločine u šibenskome vojnom zatvoru Kulinama 1992. privedena su jutros u istražni centar splitskoga Županijskog suda i ispituje ih istražna sutkinja Ljiljana Stipišić.

Za sada još nema službene potvrde tko su četvorica uhićenika, no od izvora bliska istrazi doznaje se da su među njima bivši zapovjednik 73. bojne vojne policije Željko Maglov i bivši načelnik negdašnje sigurnosno-informativne službe u Šibeniku Tvrtko Pašalić. Mediji nagađaju da su druga dvojica uhićenika bivši zapovjednik vojnog pritvora Damir Boršić te bivši vojni policajac Milorad Paić.

Svi su osumnjičeni za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a jedan još i za zločin protiv civila.

O zločinima u Kulinama pisalo se još potkraj 90-ih godina, a nadležne obavještajne službe i MORH su obavijesti o tome imali još 1993. kad je MORH i osnovao povjerenstvo koje je trebalo utvrditi što se događa u Šibeniku. Istragom je, kako je 1999. izvijestio MORH, utvrđena "određena samovolja zapovjednika" u provedbi dobivenih zapovijedi pa su zbog njihova nepoštovanja s dužnosti udaljena dvojica vojnih policajaca, Milorad Paić i Mario Barišić. Povjerenstvo nije utvrdilo druga stegovna ili kažnjiva djela pa je za MORH slučaj završio.

Mediji su, pak, pisali o izvješću u kojem je vojni policajac Barišić 1993. upozorio na silovanje i zlostavljanje civilne zatvorenice u Kulinama. U tisku je objavljen i sadržaj izvješća tadašnjeg zapovjednika vojnog pritvora Boršića o premlaćivanju na smrt jednoga ratnog zarobljenika i batinanju drugih zarobljenika. Boršić je navodno tražio da ga smijene jer ne može spriječiti zlostavljanja koja su, po tim izvješćima, noću provodili Maglov i drugi vojni policajci.

Barišić je, među ostalim, tvrdio da je Tvrtko Pašalić, prije posjeta izaslanstva Crvenog križa iz Kulina premještao zlostavljane zatvorenike u druge vojne zatvore.

Željko Maglov javnosti je poznat kao svjedok u "slučaju Lora", zatim iz procesa za krijumčarenje automobila i šećera pod zaštitom odora HV-a te za posjedovanje droge.

Mediji nagađaju da su jučerašnja uhićenja rezultat novih spoznaja, odnosno detaljnih iskaza bivših zatočenika Kuline, koji su hrvatskom odvjetništvu stigli iz Srbije.

Vezane vijesti

Ina i USKOK bez komentara o istrazi sumnjive nabave nafte

Ina i USKOK bez komentara o istrazi sumnjive nabave nafte

Ina uvijek surađuje s državnim tijelima i institucijama, a s istom praksom nastavit će i ubuduće, prokomentirala je hrvatska naftna industrija… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika