09.09.2010. / 12:24

Autor: Nacionalova redakcija

Ekonomski krah: Hrvatska 77. po konkurentnosti, porezni sustav među najgorima

Branko Grčić je posebno istaknuo katastrofalne podatke o poreznom sustavu koji nas smješta na 134. mjesto među 139. zemalja, a poslovna klima nije stimulativna za izravna strana ulaganja što pokazuje i indikator da smo po konkurentnosti u tom području ispod 100-tog mjesta

Hrvatska svake godine bilježi sve gore rezultateHrvatska svake godine bilježi sve gore rezultatePrema Izvješću o globalnoj konkurentnosti za 2010-2011. godinu Hrvatska je pala za pet mjesta u odnosu na prošlu godinu te se sada nalazi na 77. mjestu od 139 zemalja svijeta.

Nastavak je to negativnog trenda koji nas je od 2008. kada smo bili na 61.mjestu srušio za čak 16 mjesta prema Izvješću o globalnoj konkurentnosti za 2010-2011.

"Ako netko bira destinacije u regiji bira onu koja je konkurentnija. Ovo što smo detektirali možemo nazvati općom društvenom upravljačkom krizom", kritičan je bio Ivica Mudrinić iz pozicije predsjednika Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Za razliku od nas, naši susjedi Crnogorci su se popeli za 13 mjesta, dok je BiH otišla gore za sedam mjesta. Neuspješni su u ovoj godini bili i Srbi koji su pali za tri mjesta.

Problematična područja su nam efikasnost tržišta roba i rada, inovativnost, veličina tržišta, poslovna sofisticiranost, financijsko tržište te institucije. To su područja u kojima smo ispod 100-tog mjesta, a svjetle točke su nam makroekonomska stabilnost, visoko obrazovanje, stupanj zdravstvene zaštite te infrastruktura.

Branko Grčić je posebno istaknuo katastrofalne podatke o poreznom sustavu koji nas smješta na 134. mjesto među 139. zemalja, a poslovna klima nije stimulativna za izravna strana ulaganja što pokazuje i indikator da smo po konkurentnosti u tom području ispod 100-tog mjesta.

Katastrofalni rejting smo zabilježili i u odnosu poslodavca i zaposlenika gdje držimo samo dno ljestvice, točnije 136 mjesto. U istraživanju je sudjelovalo preko 13,5 tisuća rukovoditelja. Na prvom mjestu se nalazi Švicarska, a nakon nje slijede Švedska, Singapur, SAD i Japan.

Vezane vijesti

Jesenski paket reformi

Jesenski paket reformi

Kratkoročno. Ta riječ ponajbolje bi opisala većinu dosadašnjih poteza Kukuriku koalicije u prvih pola godine vladavine. Kroz nove porezne sustave i… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 09.09.10. 13:03

Jaca, Suki, a niti ostala kompa iz HDZa i SDPa nece niti razumijeti sto ovaj izvjestaj znaci! Nesto zbog neukosti u engleskom jeziku, nesto zbog toga sto oni i neznaju sto je to poslovna konkurentnost. Ja sam u svojoj karijeri zivjela u 6 razlicitih zemlja, i mogu reci da je na zalost drzavna administracija u HR najlosija, i.e. bezobrazna, komplicirana, neupucena, spora. Veleposlanstvo u Bruxellesu i ambasador Grigic su totalna koma, glupi, nedostupni, lose komunikaciske sposobnosti....


registracija
11/1/10

fluid, 09.09.10. 13:40

I Šuker i Popijač znaju položiti ispit iz ekonomije.Ali samo u školskim klupama.U životu i praksi nemaju pojma.Hrabrosti nemaju ali im zato bezobrazluka i bahatosti ne nedostaje.O postavljenom modelu po kojemu funkcionira hrvatska država,birokracija je rak rana.Uguši sve.I tu se tako očigledno vidi javašluk,nemoć,glupost,nedosljednost,neznanje itd.vlade koja se bahati da zna a rezultat toga je nevjerovatna indolentnost birokrata i preskupa država.Kompliciranost je jedan od najvećih nedostataka sistema.Dakle vlada JE nesposobna.!Točka.


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 09.09.10. 22:29

Da otvoris privatni bisnis u SAD treba ti 30 USD i dva do tri formulara.Kompletna procedura traje 5 min.Sa radom mozes poceti za 15-dana (Moras objaviti ime u novinama i cekati 14 dana ) Nakon toga otvaras racun u banci (10 Min) i pocinjes raditi.Da otvoris korporaciju treba ti malo vise formulara 5-6 ( koje predajes sve zajedno na jedno mjesto),cekas 14-21 dan za ime i kada to dobijes otvaras racun i pocinjes raditi.Sve zavrsavas ja JEDNIM sluzbenikom


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika