02.10.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

JOŠ JEDAN ŠTRAJK U HRVATSKOJ

ŠTRAJKAJU DOBROVOLJNI DAROVATELJI KRVI

ŠTRAJKAJU DOBROVOLJNI DAROVATELJI KRVI

Iako je riječ o samo jednom u nizu štrajkova koji su se proteklih mjeseci događali u Hrvatskoj, štrajk Kluba dobrovoljnih darovatelja krvi «Brodosplit» spada u najneobičnije.
Štrajk je započeo u utorak kada je Goran Toplak, predsjednik Kluba, objavio u ime 1.916 članova odluku o obustavi svih anonimnih, svakodnevnih i redovitih davanja krvi na odjelu za transfuziju krvi Kliničke bolnice Split.
Klub «Brodosplit» prosvjeduje zbog tri neispunjena zahtjeva. Prvi je ukupan odnos prema darovateljima krvi, pogotovo pravo darovatelja da u slučaju potrebe za sebe i članove svoje obitelji ima na vrijeme osigurane sve potrebne količine krvi, u skladu s medicinskom etikom. Zatim, zahtijeva se potpuna javnost rada u dobrovoljnom davalaštvu krvi, transparentnost godišnjih planova potreba zdravstvenih ustanova, planova darivanja pravnih subjekata, mjesečno izvješće o darovanim dozama i godišnje izvješće o utrošenim dozama pripravaka krvi. Traže, nadalje, i bezuvjetnu ostavku voditeljice Odjela za transfuziju krvi Kliničke bolnice Split, mr. sc. dr. Jele Mratinović Mikulandra koja navodno ne želi ispuniti njihove zahtjeve i ne želi s njima razgovarati, a najavljuju i mirni prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu.

Vezane vijesti

Štrajk u Ini

Štrajk u Ini

U Ini nikad nije dosadno. Jedan je od predmeta na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, Bruxelles zamjera Vladi što želi staviti ministre u Nadzorni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika