09.09.2010. / 16:00

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Kerumovi ljudi optužili i Josipovića za manipuliranje radnicima DES-a

Tijekom današnje višesatne rasprave o stanju u DES-u vijećnici HGS-a su branili Meštrovićev izbor za ravnatelja i tvrdili da HDZ, SDP i sindikati manipuliraju tom ustanovom

Nevenka Bečić, čelnica Gradskog vijeća i sestra Željka Keruma: Autor:
Nino Strmotić/PIXSELLNevenka Bečić, čelnica Gradskog vijeća i sestra Željka Keruma: Autor: Nino Strmotić/PIXSELLSplitsko Gradsko vijeće na današnjoj je tematskoj sjednici, sazvanoj na pismeni zahtjev 10 vijećnika SDP-a i HDZ-a, većinom glasova prihvatilo zaključake o DES-u što su ih predložili vijećnici Hrvatske građanske stranke (HGS) koje je predsjednik gradonačelnik Željko Kerum, a odbacilo je prijedloge HDZ-ovih i SDP-ovih vijećnika. Vijeće je zaključilo da se sva raspoloživa dokumentacija dostavi nadležnim tijelima kako bi se utvrdila odgovornost dosadašnjeg ravnatelja DES-a Ivana Grbića zbog nezakonita poslovanja koje proizilazi, kako je naglašeno, iz nalaza splitskoga područnog ureda Državnog ureda za reviziju za poslovnu godinu 2008.

Također je prihvaćen zaključak da je nužno utvrditi odgovornost osoba koje su nedavno sudjelovale u organiziranju štrajka glađu u DES-u radi naknade štete nastale u toj ustanovi, zbog, kako je navedeno, neopravdana štrajka. Grad Split, kako je zaključeno, kao osnivač DES-a zatražit će reviziju poslovanja te ustanove od 2006. do 2010., u vrijeme dosadašnjeg ravnatelja Ivana Grbića. U zaključcima se grad obvezuje da osigura funkcioniranje DES-a te da neće dopustiti prenamjenu i trgovinu nekretninama u vlasništvu te ustanove. Za razliku od prihvaćenih zaključaka koje je predložio HGS većinom glasova odbijeni su prijedlozi SDP-ovih vijećnika da vijeće izabere nove članove upravnog vijeća DES-a koje odlučuje o izboru ravnatelja te da se promijeni statut i osnivački akti DES-a. Također je većinom glasova odbačen i prijedlog HDZ-ovih vijećnika da se smijeni predsjednica upravnog vijeća Romana Škrabić.

Jure, kad ćete dati ostavku?

Jednoglasno su prihvaćeni zaključci da se provjeri je li dosadašnji ravnatelj Grbić postupao po zakonu dajući otkaze zaposlenicima DES-a te da, utvrdi li se nezakonitost, te radnike treba vratiti na posao. Vijeće je u zaključcima osudilo manipuliranje osobama s invaliditetom u bilo koje svrhe. Dosadašnjem ravnatelju Grbiću, za čiji se ostanak na toj dužnosti zauzimaju radnici, sutra, 10. rujna, istječe mandat pa su vijećnici tražili objašnjenje tko će voditi ustanovu jer gradsko vijeće nije potvrdilo izbor novog ravnatelja Marija Meštrovića kojem se protive zaposlenici.

Predsjednica gradskog vijeća Nevenka Bečić je odgovorila kako će se u idućih desetak dana održati nova sjednica vijeća na kojoj će se ponovno raspravljati o DES-u, a do tada dosadašnji ravnatelj Grbić ne može ništa potpisivati. Tijekom današnje višesatne rasprave o stanju u DES-u vijećnici HGS-a su branili Meštrovićev izbor za ravnatelja i tvrdili da HDZ, SDP i sindikati manipuliraju tom ustanovom. Vijećnici HGS-a su zamjerili predsjedniku Ivi Josipoviću da je, kako su rekli, pridonio toj manipulaciji primivši nedavno izaslanstvo štrajkaškog odbora i radnika DES-a. Uzvratio je SDP-ov vijećnik Marin Jurjević odbacivši takve primjedbe te rekavši kako je Josipović predsjednik države i ima pravo primiti koga želi. HDZ-ovi i SDP-ovi vijećnici su u svojim raspravama optuživali HGS da u DES-u za ravnatelja želi izabrati svog čovjeka Marija Meštrovića te da zastrašuje radnike DES-a.

Splitske vijećnike jutros je dočekalo i pedesetak prosvjednika iz te ustanove koji su predvođeni sindikalcem Jozom Marićem tražili ostanak starog ravnatelja Ivana Grbića, kojeg gradska uprava želi zamijeniti Kerumovim Marijem Meštrovićem.

Radnici su najviše zamjerki imali na račun splitskog dogradonačelnika Jure Šundova s kojim su se i verbalno sukobili što pokazuju i video snimke. Dolazeći do glavnog ulaza u Vilu, Šundov je u jednom trenutku rekao: "Ja vas volim, ja vas se ne bojim!"

Video: Mario Strmotić

Šundov I

Šundov I

Šundov II

Šundov II

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 09.09.10. 20:34

Što je više Kleveta i laži, Kerum nam je miliji i draži!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika