09.09.2010. / 16:43

Autor: Hina

Šuker u obrani: Rebalans je učinio svoje, ne treba nam MMF

"Svi koji su protiv reformi i dalje će biti protiv reformi i, prema tome, nemojmo govoriti da bi Sabor trebao donijeti neke zaključke kojim bi se zamrznula neka stanja u nekoliko sljedećih godina, a znamo da bi, kad bi sklopili neki od aranžmana s MMF-om, jedan od zahtjeva bio upravo promjena zakonskih odredbi čije se zamrzavanje traži. Postavlja se pitanje što bi od toga dobili oni koji to predlažu", ocijenio je Šuker

Ivan ŠukerIvan ŠukerMinistar financija Ivan Šuker podnio je danas vladi izvješće o izvršenju državnog proračuna u prvih šest mjeseci ove godine, poručivši još jednom da Hrvatskoj nije potreban MMF, a na prijedloge da Sabor zaključcima zamrzne izmjene nekih zakona uzvratio je da bi MMF tražio upravo zakonske izmjene čije se zamrzavanje traži.

"Svi koji su protiv reformi i dalje će biti protiv reformi i, prema tome, nemojmo govoriti da bi Sabor trebao donijeti neke zaključke kojim bi se zamrznula neka stanja u nekoliko sljedećih godina, a znamo da bi, kad bi sklopili neki od aranžmana s MMF-om, jedan od zahtjeva bio upravo promjena zakonskih odredbi čije se zamrzavanje traži. Postavlja se pitanje što bi od toga dobili oni koji to predlažu", ocijenio je Šuker.

Upozorio je i da bi MMF mogao tražiti i "određenu promjenu što se tiče monetarne politike", a smatra i da "neki neodgovorno otvaraju ta pitanja i stvaraju klimu kao da je u Hrvatskoj kaos, iako sve svoje obveze iz proračuna izvršavamo na vrijeme" .

Dodao je i da podaci iz izvješća o izvršenju proračuna "šalju i upozoravajuće signale", zbog čega je nužno u idućem razdoblju raditi na jačanju prihodovne strane proračuna i otvoriti prostor za domaće i strane investicije.

Šuker je ponovio podatke koje je jučer predstavilo Ministarstvo financija, da su prihodi državnog proračuna u prvih osam mjeseci ove godine iznosili 70,8 milijardi kuna, dok su rashodi izvršeni u iznosu 79,4 milijardi kuna, pa je deficit proračuna u osam mjeseci iznosio 8,6 milijardi kuna.

Protiv dolaska MMF-a je i premijerka Jadranka Kosor, koja kritike tumači kao dokaz nestrpljivosti zbog primicanja izborne godine.

"Približavamo se izbornoj godini, a izbori će biti na samom kraju 2011. Neki su nestrpljivi i ne mogu to dočekati, ali mi smo strpljivi i nastavit ćemo strpljivo raditi", poručila je premijerka.

Vezane vijesti

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Zvati Međunarodni monetarni fond ili ne, pitanje je koje se opet aktualizira u stručnoj javnosti. Do danas od početka krize svakih nekoliko mjeseci… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 09.09.10. 18:43

GOVNO DEBELO NESPOSOBNO. Najobičniji knjigovođa. NE treba ti MMF jer ne možeš onda krasti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika