09.09.2010. / 17:04

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Obranu Polančeca čudi cifra Uskoka o šteti od 400 mil., mislili su da će biti 600 mil. kn

"Financijsko vještačenje tek je nedavno završilo i obrana još nije uspjela proučiti cijeli spis pa ne mogu zaključiti o čemu je riječ", rekao je Nobilo

Damir Polančec i Ante Nobilo nakon Polančecovog izlaska iz Remetinca; foto: Autor:
Tomislav Miletić/PIXSELLDamir Polančec i Ante Nobilo nakon Polančecovog izlaska iz Remetinca; foto: Autor: Tomislav Miletić/PIXSELLOdvjetnici optuženih u aferi "Spice" još nisu primili optužnicu protiv bivšeg potpredsjednika Vlade RH i ministra gospodarstva Damira Polančeca te još sedmorice koju je USKOK danas optužio da su raznim gospodarskim malverzacijama oštetili "Podravku" za najmanje 400 milijuna kuna.

Polančecov odvjetnik Anto Nobilo i odvjetnik Darka Marinca, bivšeg predsjednika uprave "Podravke", Ante Madunić izjavili su za Hinu kako su čuli da je USKOK na zagrebačkome Županijskom sudu podigao optužnicu u aferi "Spice", to jest u slučaju "Manager", kako ga zovu u USKOK-u, ali da je još nisu vidjeli te da ne mogu ništa komentirati.

Nobilo je ustvrdio tek da je začuđen USKOK-ovom kvalifikacijom o navodnoj šteti od 400 milijuna kuna budući se dosad nagađalo o šteti od 600 milijuna kuna.

"Financijsko vještačenje tek je nedavno završilo i obrana još nije uspjela proučiti cijeli spis pa ne mogu zaključiti o čemu je riječ", rekao je Nobilo.

Provjera zakonitosti dokaza

Odvjetnici optuženika u najvećoj gospodarskoj aferi kažu da USKOK-ovu optužnicu najprije treba zaprimiti sudac istrage Krešimir Devčić, koji treba provjeriti zakonitost prikupljenih dokaza te spis predati optužnome vijeću.

To tijelo, po odredbama novog Zakona o kaznenom postupku, optužnicu može potvrditi, odbaciti ili tužiteljstvu poslati na doradu.

Prihvati li optužno vijeće USKOK-ovu optužnicu, na sudu se dogovara tzv. pripremno ročište pred novim vijećem koje treba odrediti početak suđenja te dokaze i svjedoke koji će se ispitati na glavnoj raspravi. Optuženici će se zatim prije početka suđenja još jedanput moći očitovati o optužbama koje im se stavljaju na teret, a i u toj je fazi moguća nagodba s tužiteljstvom.

Budući da nijedan optuženik nije u pritvoru, sjednica optužnoga vijeća te pripremno ročište ne moraju se dogovoriti po hitnom postupku.

Osim Polančeca i Marinca, USKOK u aferi "Spice" tereti bivše čelnike "Podravke" Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske "Fima Grupe" Milana Horvata te zagrebačkog odvjetnika Zorana Markovića.

Odobravali kredite bez znanja rukovodstva

Optuženi su zbog udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe te protuzakonito posredovanje.

Polančeca se tereti da je od 2005. do listopada 2009. u Koprivnici, Varaždinu, Splitu i Zagrebu kao potpredsjednik Vlade RH zadužen za gospodarstvo, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva te predsjednik Upravnog odbora HFP-a koji odlučuje o prodaji 26 posto dionica "Podravke" u državnom vlasništvu, zajedno s Marincem i Horvatom, povezao ostale okrivljenike kako bi stekli većinski udjel u "Podravki".

Optužene se tereti da su ugovarali poslove kojima su nepotrebno zadužili koprivničku prehrambenu tvrtku te nenamjenski trošili novac kako bi ostvarili plan stjecanja većinskog udjela, u javnosti poznatog kao afera "Spice".

U USKOK-u tvrde da su optuženici odobravali kredite bez znanja i suglasnosti Uprave i Nadzornog odbora, kreditno zaduživali tvrtku, davali jamstva po mjenicama i kreditima drugima, a sve kako bi pribavili novac kojim su kupovali dionice. Na taj su način, tvrde u USKOK-u, oštetili "Podravku" za najmanje 400 milijuna kuna.

Polančeca se tereti i da je u studenome 2009. radi prikrivanja plana pokušao iskoristiti autoritet potpredsjednika Vlade RH i ministra te da je od opunomoćenika križevačke tvrtke TD "Gradec" zatražio da prizna 10,7 milijuna kuna nepostojećeg duga "Podravki", na što opunomoćenik nije pristao.

Bivši predsjednik Uprave "Podravke" Zdravko Šestak optužen je da je u ožujku i travnju 2009. zloporabio položaj i ovlasti u korist odvjetnika Markovića, kojega se tereti da je za svoje odvjetničke usluge od "Podravke" naplatio 1,83 milijuna kuna iako u poslu između mađarske OTP banke, "Podravke" i tvrtke "Fima Ami Ltd Malta" zastupa tvrtku s Malte, a ne iz Koprivnice. U USKOK-u tvrde da je plaćanje tog računa odobrio Šestak.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika