09.09.2010. / 17:08

Autor: Deutsche Welle

E-život: Upravljanje kućom pomoću jednog gumba

Mobitelom isključiti grijanje u kući? Bilo gdje na svijetu baciti pogled u vlastiti dom? Perilica rublja koja štedi struju i vodu? - sve to i još mnogo više postaje stvarnost u elektronskoj kući

Inteligentni električni uređaji za domaćinstvo obavljaju svoj posao kada je struja najjeftinija. Za žaluzine i grijanje mobitel služi kao daljinski. Stanovi, zahvaljujući inteligentnom sistemu umreženosti, dobivaju sasvim novu dimenziju.

Prednosti su očigledne: više udobnosti, više sigurnosti, te nove mogućnosti za štednju električne energije. Na Međunarodnom sajmu elektronike (IFA) u Berlinu predstavljena je prva elektronska kuća.

Nadgledanje preko interneta

"Sezame, otvori se" moto je odmah na ulazu, bar za one koji su ovlašteni, što kuća automatski prepoznaje na osnovu senzora za otisak prstiju pored ulaznih vrata. I za slučaj da vas neko posjeti kada niste doma, e-kuća ima rješenje, objašnjava Herbert Christ iz Centralnog njemačkog udruženja za elektroniku i tehnologiju (ZVEH-a):

"Kada ste na putu, zahvaljujući kamerama možete vidjeti tko vam stoji ispred vrata, možete čak i komunicirati s njim i reći mu da niste kod kuće. Ili ako je na primjer poštar, možete mu otvoriti vrata, reći da pošiljku ostavi na podu i samo za sobom zatvori vrata."

Njegova kolegica Petra Smieder dodaje: "Nama je važno da i iz daleka, putem interneta, možete vidjeti i paziti svoj dom. Bez obzira na to gdje se nalazite, da li sjedite u nekom pariškom kafiću ili šetate San Franciscom, preko web-kamera možete baciti pogled u svoju kuću i čak isključiti svjetlo u njoj ili slično."

Cijela kuća opremljena je najmodernijom tehnologijom, počevši od trodimenzionalnih televizora u dnevnom boravku, pa do mnogobrojnih ekrana na zidovima, preko kojih dodirom možete dobiti pregled svih prostorija i tako ustanoviti da li je na primjer u kuhinji upaljen štednjak, da li još radi perilica rublja i slično.

Ušteda električne energije

"Perilica rublja putem interneta sama zna kada i koja je najpovoljnija tarifa električne energije. Znači, ukoliko je struja najjeftinija noću u tri sata, a vaša perilica spremna za pranje, ona će se upravo tada uključiti", objašnjava Schmieder.

I drugi uređaji poput stroja za pranje suđa, frižidera ili sušilice za rublje jednako su "pametni". Kada je recimo negdje u kući otvoren prozor, grijanje se automatski isključuje. Cilj ovog sajma je običnim ljudima približiti elektronsku kuću, ističe Schmieder.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Prema novom Ketchumovom indeksu digitalnog življenja (Ketchum Digital Living Indeks), jednostavnost je ono što ljudi žele od pametnih telefona,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika